Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

2021.05.14. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

Olvasom, hogy a beömlő patakok hordalékától hatvan év múlva teljesen feltöltődik és megszűnik Erdély egyik turisztikai one-man show-ja, a Gyilkos-tó. Bár az ilyen előrejelzéseket nem szokták olyan forrón enni, és magam sem fogadnék nagy tétekben ennek bekövetkeztére, de arra jó volt, hogy eszembe jusson róla egy kép, meg a hozzá kötődő hülyeséghalmaz.

Nem tudom, hogy mitől van az, hogy egy erdélyi túráról sokaknak a pálinka hamarabb eszébe jut, mint egy átlagos korondi kerámiaváza,

de ez az ivászat dolog valamiért, valamikor, valakinek nagyon beragadt, és hát, lássuk be, elég masszívan tartja is magát. Abba az irányba már el sem indulnék, hogy Korondon kerámia kupicás készletet is csinálnak, mert a végén nem találok majd vissza.

Amikor 1997-ben ott jártam, akkor is akadtak tájékozódási problémáim. A Kurír című napilap edzett munkatársaival tartottunk egyhetes erdélyi szilvóriumot, köztük Balla Demeterrel, a későbbiekben Kossuth Díjas fotográfussal, meg a szintén képíró Szebeni Andrással. Sajnos már egyikük sincs köztünk, ezért kénytelenek lesztek tőlem megtudni, hogy Gyergyószentmiklós környékén, a fentebb említett okok miatt, úgy gondoltuk, hogy pálinkával nagyobb eséllyel fogunk majd érvényesülni, mint anélkül. Biztos, ami biztos.

Az egészből nem lett volna semmi gond, ha nem futunk össze egy budapesti középiskola éppen arra tanulmányi kiránduló brigádjával és a rendkívül barátságtalan kémia tanárnővel, aki vagy nem ismerte Erdély a pálinka kontextusába helyezett őstörténetét, vagy csak a szakmai amplitúdója volt éppen csúcsra járatva, mindenesetre folyamatosan kihelyezett helytörténeti foglalkozásokat akart tartani olyan helyszíneken, amelyekről hosszan beszélni talán inkább egy tanteremben kéne. Még ez is belefért volna akár, ha legalább az összeállt volna fejben, hogy nem ürítették ki nekik a területet, és mások nem voltak igazán kíváncsiak a Gyilkos-tó helyszínen mért ph értékére.

Gyilkosto1-122808.jpg

Gyilkos-tó (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán este egy helyi panzió éttermében vacsoráztunk, a fő menü saláta volt, gyümölcssaláta, főleg szilva volt benne. Na, jó, pálinka volt. Aztán Szebeni „tanár úrral” a mosdót keresgélve keresztül kellett mennünk egy termen, ahol legnagyobb meglepetésünkre az említett tanárnőnk tartott éppen előadást Erdély őstörténetéről. Hát, én nem tudom. Ha már mindenképpen ott akarnám ezt csinálni, akkor talán nem egy étteremben, a mellékhelyiség előtt tenném mindezt, ahol hát bizony mindenki keresztül fog járkálni. Ez ilyen. Mindenesetre ismét kikaptunk rendesen. Azért mégiscsak kemény, hogy nem a pincébe mentünk pisilni, pláne nem lábujjhegyen.

Aztán ez a járkálás folyamatossá vált, mert hát a pálinka megmozgatja az embert, az olyan.

A tanuló srácok egy idő után már annyira röhögtek, hogy a lelkes tanárnő a hűvös távolságtartás látszatát is elkerülve támadt ránk, majd miután megtudta, hogy egy magyarországi napilapnak dolgozunk, teátrálisan, osztályostul elhagyta az éttermet. Másnap megálltunk egy út menti szénégetőnél nézelődni, meg fényképezni, és mit gondoltok, kik társultak be hozzánk egy gyors néprajz órára? Na? Bingó! Akkorra már olyan szürreálissá vált az egész, hogy majdnem kijózanodtam egy pillanatra. Gyorsan összedobtunk egy erdélyi népdalt Mengyelejev periódusos rendszeréről, mert akkorra már úgy tűnt, hogy mi is a kémiatanárnő osztályával érkeztünk a helyszínre, és hát, ideje lenne készülni a holnapi témazáró dolgozatra. Aztán mire egy hét múlva visszaértünk Budapestre, azzal szembesültünk, hogy a tanárnő a főszerkesztőnél is felnyomott, aki két whisky közben, emelt hangon dorgálta meg a szerkesztőségi túrán résztvevő, éppen a büfében tartózkodó tagjait. Kemény volt… A Gyilkos-tó viszont tényleg impozáns, kár lenne veszni hagyni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).