Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

2021.05.14. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

Olvasom, hogy a beömlő patakok hordalékától hatvan év múlva teljesen feltöltődik és megszűnik Erdély egyik turisztikai one-man show-ja, a Gyilkos-tó. Bár az ilyen előrejelzéseket nem szokták olyan forrón enni, és magam sem fogadnék nagy tétekben ennek bekövetkeztére, de arra jó volt, hogy eszembe jusson róla egy kép, meg a hozzá kötődő hülyeséghalmaz.

Nem tudom, hogy mitől van az, hogy egy erdélyi túráról sokaknak a pálinka hamarabb eszébe jut, mint egy átlagos korondi kerámiaváza,

de ez az ivászat dolog valamiért, valamikor, valakinek nagyon beragadt, és hát, lássuk be, elég masszívan tartja is magát. Abba az irányba már el sem indulnék, hogy Korondon kerámia kupicás készletet is csinálnak, mert a végén nem találok majd vissza.

Amikor 1997-ben ott jártam, akkor is akadtak tájékozódási problémáim. A Kurír című napilap edzett munkatársaival tartottunk egyhetes erdélyi szilvóriumot, köztük Balla Demeterrel, a későbbiekben Kossuth Díjas fotográfussal, meg a szintén képíró Szebeni Andrással. Sajnos már egyikük sincs köztünk, ezért kénytelenek lesztek tőlem megtudni, hogy Gyergyószentmiklós környékén, a fentebb említett okok miatt, úgy gondoltuk, hogy pálinkával nagyobb eséllyel fogunk majd érvényesülni, mint anélkül. Biztos, ami biztos.

Az egészből nem lett volna semmi gond, ha nem futunk össze egy budapesti középiskola éppen arra tanulmányi kiránduló brigádjával és a rendkívül barátságtalan kémia tanárnővel, aki vagy nem ismerte Erdély a pálinka kontextusába helyezett őstörténetét, vagy csak a szakmai amplitúdója volt éppen csúcsra járatva, mindenesetre folyamatosan kihelyezett helytörténeti foglalkozásokat akart tartani olyan helyszíneken, amelyekről hosszan beszélni talán inkább egy tanteremben kéne. Még ez is belefért volna akár, ha legalább az összeállt volna fejben, hogy nem ürítették ki nekik a területet, és mások nem voltak igazán kíváncsiak a Gyilkos-tó helyszínen mért ph értékére.

Gyilkosto1-122808.jpg

Gyilkos-tó (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán este egy helyi panzió éttermében vacsoráztunk, a fő menü saláta volt, gyümölcssaláta, főleg szilva volt benne. Na, jó, pálinka volt. Aztán Szebeni „tanár úrral” a mosdót keresgélve keresztül kellett mennünk egy termen, ahol legnagyobb meglepetésünkre az említett tanárnőnk tartott éppen előadást Erdély őstörténetéről. Hát, én nem tudom. Ha már mindenképpen ott akarnám ezt csinálni, akkor talán nem egy étteremben, a mellékhelyiség előtt tenném mindezt, ahol hát bizony mindenki keresztül fog járkálni. Ez ilyen. Mindenesetre ismét kikaptunk rendesen. Azért mégiscsak kemény, hogy nem a pincébe mentünk pisilni, pláne nem lábujjhegyen.

Aztán ez a járkálás folyamatossá vált, mert hát a pálinka megmozgatja az embert, az olyan.

A tanuló srácok egy idő után már annyira röhögtek, hogy a lelkes tanárnő a hűvös távolságtartás látszatát is elkerülve támadt ránk, majd miután megtudta, hogy egy magyarországi napilapnak dolgozunk, teátrálisan, osztályostul elhagyta az éttermet. Másnap megálltunk egy út menti szénégetőnél nézelődni, meg fényképezni, és mit gondoltok, kik társultak be hozzánk egy gyors néprajz órára? Na? Bingó! Akkorra már olyan szürreálissá vált az egész, hogy majdnem kijózanodtam egy pillanatra. Gyorsan összedobtunk egy erdélyi népdalt Mengyelejev periódusos rendszeréről, mert akkorra már úgy tűnt, hogy mi is a kémiatanárnő osztályával érkeztünk a helyszínre, és hát, ideje lenne készülni a holnapi témazáró dolgozatra. Aztán mire egy hét múlva visszaértünk Budapestre, azzal szembesültünk, hogy a tanárnő a főszerkesztőnél is felnyomott, aki két whisky közben, emelt hangon dorgálta meg a szerkesztőségi túrán résztvevő, éppen a büfében tartózkodó tagjait. Kemény volt… A Gyilkos-tó viszont tényleg impozáns, kár lenne veszni hagyni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.