Vizuál

KÉP-regény: A jövő zenéje

2021.12.17. 13:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Év végi bejegyzésében a pandémia kulturális hatásairól ír, egy öt évvel ezelőtt, Kínában készült fotó emlékeinek a felidézésével.

Egy évvel ezelőtt, így december közepén arról elmélkedtem, hogy 2020 mennyire pocsék év volt a zenészeknek világszerte, és abban bíztam, hogy ezután csak valami jobb jöhet. Hát, nem tudom. Mint az aktuális labdarúgó szövetségi kapitány mondaná, 2021-ben már láttunk bíztató jeleket, de az összkép továbbra is meglehetősen lehangoló. A nagy fesztiválok idén is elmaradtak, a koncertturnék vagy el sem indultak, vagy menetközben szakadtak félbe, sőt, olyan is volt, aki bejelentette, hogy végleg kiszáll, neki elég volt.

Nem feledkezhetek el azokról sem, akiket végül a pandémia győzött le, és már a Black&Blue Caféban zenélnek tovább. Nehéz ezzel az egésszel bármit is kezdeni. 

Megkeresett egy nemzetközi fotós szervezet, hogy próbáljam meg a tavalyi évet összegezni egy jellemző képpel. Egy olyan képpel, ami kifejezi azt, hogy mit gondolok arról, ami a kulturális térben zajlott 2021-ben. Egyből ez a kép ugrott be, pedig nem is mostanság készült, hanem évekkel ezelőtt, ráadásul még csak nem is Európában, hanem Kínában. Lehet, hogy a helyszínben is benne volt a sors keze, bár az áramló ektoplazmában csökönyösen nem hiszek. A képen Vidákovich Izsák jazz-szaxofonos látható Pekingben, 2016-ban, egy egyetemi fesztivál soundcheck-jén, és még mielőtt valaki félreértene bármit is, gyorsan elárulom, hogy csak bohóckodás volt az egész. A Covid járványnak híre-hamva sem volt még, és a maszkot is csak azért hordták Kínában, hogy ne fulladjanak bele a légszennyezésbe. Izsák csak a kép kedvéért, hülyeségből játszotta el, hogy maszkban fújja a csövet, és erre tessék, alig telt el 5 év, és megkaptuk telibe az egészet.

Ma már senki nem hökken meg ezen a képen, sőt teljesen „normálisnak” gondolná mindenki, ha így játszanának a zenészek egy koncerten.

VidakovichIzsakPeking2016-134044.jpg

Vidákovich Izsák, Peking, 2016. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / MorPhoto)

A kultúra is lassan hozzászokik a Covid járványhoz. Lassan megtanul együtt élni vele. Már senki nem lepődik meg a raktárkoncerteken, az online színházi előadásokon, a virtuális kiállításokon. Azt gondolom, hogy nem kéne ezt megszokni. Még akkor sem, ha bizonyos elemeit a járvány elmúltával is érdemes lenne megtartani. De azért az élő zene és a közösségi élmény nem kerülhet át végleg a virtuális térbe, mert az már valami egészen más lenne. Valami olyasmi, ami annyira átalakítaná a társadalmak kultúrához való viszonyát, ami már komolyan kihatna a jövő nemzedékeire. Pedig tulajdonképpen nekik csináljuk ezt az egészet, nekik írjuk a dalt.

Ha valamit nagyon nem szeretnék, az az, hogy a gyerekeinknek a közösségi távolságtartás ne csak egy múló rosszullét maradjon. De inkább nem jósolgatnék, mert 2021-re is egy sokkal jobb évet vizionáltam, aztán ez lett belőle. Arra viszont jók az ilyen év végi pillanatok, hogy elgondolkodjunk a saját sorsunkon. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már nagyon elegem van az elmaradó koncertekből, a maszkokban végigszenvedett kiállításokból és színházi előadásokból.

Most már nem bánnám, ha visszakapnánk a régi életünket vagy legalábbis valami hasonlót.

Erre az évre el is köszönök a blogírástól és megkezdem a téli álmomat. Arról fogok álmodni, hogy jövőre tényleg kimászunk ebből a szörnyűségből. A folytatás 2022 februárjában következik. Addig is karácsonyozzatok és szilveszterezzetek jól, idén lehetőleg ne online! Az már tavaly megvolt. Vigyázzunk magunkra és egymásra! A biztonság kedvéért azért én is Mindenkinek jó egészséget kívánok. Jobb híján.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Vidákovich Izsák, Peking, 2016. / fotó: Hegedűs Ákos, Morpho

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is.