Vizuál

KÉP-regény: A jövő zenéje

2021.12.17. 13:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Év végi bejegyzésében a pandémia kulturális hatásairól ír, egy öt évvel ezelőtt, Kínában készült fotó emlékeinek a felidézésével.

Egy évvel ezelőtt, így december közepén arról elmélkedtem, hogy 2020 mennyire pocsék év volt a zenészeknek világszerte, és abban bíztam, hogy ezután csak valami jobb jöhet. Hát, nem tudom. Mint az aktuális labdarúgó szövetségi kapitány mondaná, 2021-ben már láttunk bíztató jeleket, de az összkép továbbra is meglehetősen lehangoló. A nagy fesztiválok idén is elmaradtak, a koncertturnék vagy el sem indultak, vagy menetközben szakadtak félbe, sőt, olyan is volt, aki bejelentette, hogy végleg kiszáll, neki elég volt.

Nem feledkezhetek el azokról sem, akiket végül a pandémia győzött le, és már a Black&Blue Caféban zenélnek tovább. Nehéz ezzel az egésszel bármit is kezdeni. 

Megkeresett egy nemzetközi fotós szervezet, hogy próbáljam meg a tavalyi évet összegezni egy jellemző képpel. Egy olyan képpel, ami kifejezi azt, hogy mit gondolok arról, ami a kulturális térben zajlott 2021-ben. Egyből ez a kép ugrott be, pedig nem is mostanság készült, hanem évekkel ezelőtt, ráadásul még csak nem is Európában, hanem Kínában. Lehet, hogy a helyszínben is benne volt a sors keze, bár az áramló ektoplazmában csökönyösen nem hiszek. A képen Vidákovich Izsák jazz-szaxofonos látható Pekingben, 2016-ban, egy egyetemi fesztivál soundcheck-jén, és még mielőtt valaki félreértene bármit is, gyorsan elárulom, hogy csak bohóckodás volt az egész. A Covid járványnak híre-hamva sem volt még, és a maszkot is csak azért hordták Kínában, hogy ne fulladjanak bele a légszennyezésbe. Izsák csak a kép kedvéért, hülyeségből játszotta el, hogy maszkban fújja a csövet, és erre tessék, alig telt el 5 év, és megkaptuk telibe az egészet.

Ma már senki nem hökken meg ezen a képen, sőt teljesen „normálisnak” gondolná mindenki, ha így játszanának a zenészek egy koncerten.

VidakovichIzsakPeking2016-134044.jpg

Vidákovich Izsák, Peking, 2016. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / MorPhoto)

A kultúra is lassan hozzászokik a Covid járványhoz. Lassan megtanul együtt élni vele. Már senki nem lepődik meg a raktárkoncerteken, az online színházi előadásokon, a virtuális kiállításokon. Azt gondolom, hogy nem kéne ezt megszokni. Még akkor sem, ha bizonyos elemeit a járvány elmúltával is érdemes lenne megtartani. De azért az élő zene és a közösségi élmény nem kerülhet át végleg a virtuális térbe, mert az már valami egészen más lenne. Valami olyasmi, ami annyira átalakítaná a társadalmak kultúrához való viszonyát, ami már komolyan kihatna a jövő nemzedékeire. Pedig tulajdonképpen nekik csináljuk ezt az egészet, nekik írjuk a dalt.

Ha valamit nagyon nem szeretnék, az az, hogy a gyerekeinknek a közösségi távolságtartás ne csak egy múló rosszullét maradjon. De inkább nem jósolgatnék, mert 2021-re is egy sokkal jobb évet vizionáltam, aztán ez lett belőle. Arra viszont jók az ilyen év végi pillanatok, hogy elgondolkodjunk a saját sorsunkon. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már nagyon elegem van az elmaradó koncertekből, a maszkokban végigszenvedett kiállításokból és színházi előadásokból.

Most már nem bánnám, ha visszakapnánk a régi életünket vagy legalábbis valami hasonlót.

Erre az évre el is köszönök a blogírástól és megkezdem a téli álmomat. Arról fogok álmodni, hogy jövőre tényleg kimászunk ebből a szörnyűségből. A folytatás 2022 februárjában következik. Addig is karácsonyozzatok és szilveszterezzetek jól, idén lehetőleg ne online! Az már tavaly megvolt. Vigyázzunk magunkra és egymásra! A biztonság kedvéért azért én is Mindenkinek jó egészséget kívánok. Jobb híján.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Vidákovich Izsák, Peking, 2016. / fotó: Hegedűs Ákos, Morpho

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.