Vizuál

KÉP-regény: A jövő zenéje

2021.12.17. 13:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Év végi bejegyzésében a pandémia kulturális hatásairól ír, egy öt évvel ezelőtt, Kínában készült fotó emlékeinek a felidézésével.

Egy évvel ezelőtt, így december közepén arról elmélkedtem, hogy 2020 mennyire pocsék év volt a zenészeknek világszerte, és abban bíztam, hogy ezután csak valami jobb jöhet. Hát, nem tudom. Mint az aktuális labdarúgó szövetségi kapitány mondaná, 2021-ben már láttunk bíztató jeleket, de az összkép továbbra is meglehetősen lehangoló. A nagy fesztiválok idén is elmaradtak, a koncertturnék vagy el sem indultak, vagy menetközben szakadtak félbe, sőt, olyan is volt, aki bejelentette, hogy végleg kiszáll, neki elég volt.

Nem feledkezhetek el azokról sem, akiket végül a pandémia győzött le, és már a Black&Blue Caféban zenélnek tovább. Nehéz ezzel az egésszel bármit is kezdeni. 

Megkeresett egy nemzetközi fotós szervezet, hogy próbáljam meg a tavalyi évet összegezni egy jellemző képpel. Egy olyan képpel, ami kifejezi azt, hogy mit gondolok arról, ami a kulturális térben zajlott 2021-ben. Egyből ez a kép ugrott be, pedig nem is mostanság készült, hanem évekkel ezelőtt, ráadásul még csak nem is Európában, hanem Kínában. Lehet, hogy a helyszínben is benne volt a sors keze, bár az áramló ektoplazmában csökönyösen nem hiszek. A képen Vidákovich Izsák jazz-szaxofonos látható Pekingben, 2016-ban, egy egyetemi fesztivál soundcheck-jén, és még mielőtt valaki félreértene bármit is, gyorsan elárulom, hogy csak bohóckodás volt az egész. A Covid járványnak híre-hamva sem volt még, és a maszkot is csak azért hordták Kínában, hogy ne fulladjanak bele a légszennyezésbe. Izsák csak a kép kedvéért, hülyeségből játszotta el, hogy maszkban fújja a csövet, és erre tessék, alig telt el 5 év, és megkaptuk telibe az egészet.

Ma már senki nem hökken meg ezen a képen, sőt teljesen „normálisnak” gondolná mindenki, ha így játszanának a zenészek egy koncerten.

VidakovichIzsakPeking2016-134044.jpg

Vidákovich Izsák, Peking, 2016. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / MorPhoto)

A kultúra is lassan hozzászokik a Covid járványhoz. Lassan megtanul együtt élni vele. Már senki nem lepődik meg a raktárkoncerteken, az online színházi előadásokon, a virtuális kiállításokon. Azt gondolom, hogy nem kéne ezt megszokni. Még akkor sem, ha bizonyos elemeit a járvány elmúltával is érdemes lenne megtartani. De azért az élő zene és a közösségi élmény nem kerülhet át végleg a virtuális térbe, mert az már valami egészen más lenne. Valami olyasmi, ami annyira átalakítaná a társadalmak kultúrához való viszonyát, ami már komolyan kihatna a jövő nemzedékeire. Pedig tulajdonképpen nekik csináljuk ezt az egészet, nekik írjuk a dalt.

Ha valamit nagyon nem szeretnék, az az, hogy a gyerekeinknek a közösségi távolságtartás ne csak egy múló rosszullét maradjon. De inkább nem jósolgatnék, mert 2021-re is egy sokkal jobb évet vizionáltam, aztán ez lett belőle. Arra viszont jók az ilyen év végi pillanatok, hogy elgondolkodjunk a saját sorsunkon. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már nagyon elegem van az elmaradó koncertekből, a maszkokban végigszenvedett kiállításokból és színházi előadásokból.

Most már nem bánnám, ha visszakapnánk a régi életünket vagy legalábbis valami hasonlót.

Erre az évre el is köszönök a blogírástól és megkezdem a téli álmomat. Arról fogok álmodni, hogy jövőre tényleg kimászunk ebből a szörnyűségből. A folytatás 2022 februárjában következik. Addig is karácsonyozzatok és szilveszterezzetek jól, idén lehetőleg ne online! Az már tavaly megvolt. Vigyázzunk magunkra és egymásra! A biztonság kedvéért azért én is Mindenkinek jó egészséget kívánok. Jobb híján.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Vidákovich Izsák, Peking, 2016. / fotó: Hegedűs Ákos, Morpho

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.