Vizuál

KÉP-regény: A Kápolna Tárlatok titkai

2022.06.17. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt meséli el, hogyan lett Balatonboglár két elfeledett kápolnájából a neoavantgard mozgalom egyik legfontosabb találkozóhelye. 

Tulajdonképpen az egész gyerekkoromat a Balatonnál, konkrétabban Balatonboglárom töltöttem. A nagyszüleim ott laktak, és a hetvenes évek eleje óta, már egészen kis csecsemőként is sirályvijjogások, viharjelző rakétadurranások és balinrablások hangjaira szívtam magamba az anyatejet. Na, most itt erős joggal merül fel bennetek a kérdés, hogy mi köze ennek a fotográfiához, a kultúrához, és egyáltalán kit érdekel?

Akkor még én sem tudtam, sőt, nagyon kevesen tudták, hogy pont abban az időben Balatonboglár a magyar neoavantgard mozgalom egyik legnagyobb kalandja volt!

Bizony, és nem is akármilyen a sztori!

Az egész történet 1857-re nyúlik vissza, mikoris egy bizonyos Bárány Pál nagybirtokos a balatonboglári temetődomb nyugati oldalában egy neogótikus kápolnát húzott fel, családi sírbolt gyanánt. Akkor még adtak az emberek az ilyesmire. Nem sokkal később – 1893-ban – egy másik csóka, nevezett Körmendy Lajos kisbirtokos a domb déli oldalára szintén felhúzott egy hasonló stílusú katolikus kápolnát, hasonló célzattal. Aztán a balatonboglári nagytemplom 1932-es megépítése után ezek a kápolnák elfelejtődtek, nem járt arra a kutya se, és mindkettőt benőtte a bozót. A nagytemplom megépítése, majd az új temető megnyitása után idővel a régi temető elhagyatott lett, benőtte a bozót.

Az elhagyott kápolnákra 1966 nyarán bukkant rá egy ifjú képzőművész, Galántai György és az egyiket 15 évre bérbe vette – szigorúan művészeti célzattal – a katolikus egyháztól. A következő évek arról szóltak, hogy a kápolnát alkalmassá tegye arra, hogy nyáron műteremként és „alternatív művészeti intézményként” üzemeljen Kápolna Tárlat elnevezéssel. Az elsőre hülyeségnek tűnő kísérlet végül 1970-re olyannyira beérett, hogy három éven keresztül avantgard kiállításokat, zenei esteket, irodalmi találkozókat, színházi performanszokat és alterkoncerteket rendeztek itt, és úgy felpörgött, hogy 1970 és 1973 között a kortárs, neoavantgárd művészet egyik legjelentősebb magyarországi bemutatóhelyévé vált. Sőt, a kisebb kápolna előtti színpadon komoly színházi eseménynek számító színielőadások is zajlottak a „Kaposvár jelenség” idején.

A kaposvári színház kvázi nyári játszóhelynek tekintette a helyszínt.

Szóval, miközben én a Balaton hullámainak csobogására szívtam magamba az anyatejet, tőlem egy karnyújtásnyira zajlott a magyar kultúra akkori legnagyobb kalandja. Ha ez manapság történik, akkor már Kápolna-fesztiválnak hívnák, és Kapolcs vagy a Sziget nyomdokain haladna a multikulti nagykereskedelmi modell felé. Hát, ez azért nem történt meg, mert az idióta kádárista kultúrpolitika összerezdült attól a szörnyűségtől, hogy itten, kérem, mindenféle kétes művészféleségek nyíltan értekeznek társadalmi, sőt politikai problémákról, és minden létező fegyverrel lerohanta, majd gyorsan megsemmisítette az egészet. Gratulálok! Így utólag is.

Néhány név a kétes figurák közül, akiket sürgősen el kellett onnan zavarni: Erdély Miklós, Jovánovics György, Maurer Dóra, Halász Péter Méhes László, Najmányi László, Baksa-Soós János, Bódy Gábor, Prutkay Péter, Pinczehelyi Sándor, Szkárosi Endre, Tandori Dezső.

KekkapolnaBalatonboglar-130801.jpg

A balatonboglári Kék Kápolna (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Egyébként nagyjából mindenki megfordult itt, aki akkor jelen volt a magyar underground művészetben. De akkor már a hatalom is látta, hogy a balatonboglári kápolnák olyan erős nyomot hagytak a magyar kultúrában, hogy nem lehet csak úgy bezárni őket. Pár év múlva kékre és vörösre festették a két kápolnát és hivatalos galériát csináltak belőlük. Azóta megújult a szabadtéri színpad is, és jelenleg Vörös és Kék kápolna néven minden évben kiállításokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Amikor én felcseperedtem, akkor már a jelenlegi állapot fogadott, és minden nyáron felmentem a boglári Temetődombra, hogy megnézzem az aktuális kiállításokat.

Amúgy pont egyidősek vagyunk. Mármint én meg a Kápolna Tárlatok, és ezt eddig észre sem vettem. Ennek az egésznek az apropóját is ez adja. Június 18-án, szombaton a Kápolna-tárlatok 50. évfordulója alkalmából A két kápolna, mint a balatonboglári identitás szimbóluma címmel a helyi lakosok és az akkor jelen lévő művészek elevenítik fel a Kápolna Tárlatok egykori kultuszát és szimbolikáját. Én, mondjuk, nem emlékszem tisztán az egyéves önmagamra, de valahogy mégis közelinek érzem az egészet.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: A balatonboglári Kék Kápolna (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.