Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

2022.05.13. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Aki szokott Magyarországon kirándulni, az biztos látott már ovális alakú, Természetvédelmi terület feliratú táblát. Ezeknek a tábláknak a felső harmadában, kék körben egy repülő fehér madár látható. Ez a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag. A kócsaghoz való viszonyom meglehetősen összetett. Egyrészt örömteli, másrészt korántsem az, és ezzel a problémával már húsz éve nem tudok mit kezdeni.

Gyerekkoromban minden nyarat a Balatonnál töltöttem és soha nem láttam ott kócsagot.

A kócsag ugyanis gázlómadár, alacsony vízben szokott vadászni az apró halakra, és nem szereti, hogyha vizes lesz a hasa.

Ebből logikusan következik, hogy a Balatonban mindig annyi víz volt, hogy a kócsagok maximum a Kis-Balaton nádasáig jutottak, de a tóra már nem merészkedtek, az nem volt az ő terepük.

Ez így ment egészen 2002-ig, amikor is a megjelenésükben egyébként nagyon is impozáns madarak felbukkantak a Balaton déli partján a hínárosok és a horgászstégek környékén. Abban az évben tűnt el ugyanis a tóból először a víz, és a kiszáradt Balaton a kócsagok paradicsomává vált. Na, itt van az anomália.

Ha látni akarjuk ezeket a gyönyörű madarakat, akkor le kell mondanunk a vízről.

De a kiszáradt tavat meg igazándiból senki sem akarja, és amikor 2004-ben visszaállt a Balaton normális vízszintje, a kócsagok el is húzták a csíkot. Páran még próbálkoztak és szerencsétlenkedtek a kövek között, de a hullámzás végül a legkitartóbb egyedeket is visszazavarta a Kis-Balaton lápvilágába.

KocsagaBalatonfelett2022-162112.jpg

Kócsag a Balaton felett (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán 2012-ben, amikor ismét eltűnt a víz a tóból, a kócsagok peckes lépteikkel újra megjelentek a déli part menti strandokon, levadászva a kiszáradt tó pocsolyaszerű gödreiben rekedt, apró halakat. Két év elteltével a víz ismét visszatért a tóba, a kecses fehér madarak pedig, jobb híján, a stégeken és a parton üldögéltek, amíg rájöttek arra, hogy ez már megint nem az ő terepük, és bár néha lehetett látni egy-egy kósza példányt a víz felett repkedni,

de inkább csak a vízmélység alakulását ellenőrizték, hogy aztán jelentsék a kollégáknak, hogy most megint a kacsáké a pálya.

A múlt hét végén a Balatonnál jártam, akkor csináltam ezt a képet. A vízbe még nem tudnak beállni, csak a stégekről figyelik a halak vonulását, de a 2021/22-es csapadékmentes tél és a közelgő forró nyár előrevetíti a kócsagok újabb, csapatos megjelenését a Balatonban, ami nem igazán örömteli hír, bármennyire is kedvelem ezeket a madarakat. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, de

momentán kb. ötven-ötven százalék esélyt adnék arra, hogy a víz kritikus szintre csökken a tóban, vagy esni fog az eső,

és visszafolyik minden a normál medervágásba. Mindenki döntse el fej vagy írás alapon, és dobjon fel egy ötforintos érmét! Kizárólag azzal működik! Aztán nézzétek meg, hogy melyik oldalára esik. Meg fogtok lepődni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kócsag a Balaton felett (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.
Vizuál Film

Viggo Mortensen és Daniel Brühl is a Karlovy Vary-i filmfesztivál díszvendége lesz

Rajtuk kívül még Clive Owen és Ivan Trojan veheti át a fesztiválelnök díját Kelet-Európa legrangosabb filmes szemléjén. Az egy hét múlva kezdődő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon magyar művészért is szoríthatunk.  
Vizuál ajánló

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Vizuál magazin

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál ajánló

A street art szaggatott plakátjairól ismert látnokának kiállítása érkezik Pécsre

A pop art úttörőjének, Jacques Villeglé művészi univerzumát tárja a közönség elé pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája. A város falain című kiállítás a művész több mint száznegyven alkotását vonultatja fel, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat bemutatja Villeglé munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.