Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

2022.05.13. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Aki szokott Magyarországon kirándulni, az biztos látott már ovális alakú, Természetvédelmi terület feliratú táblát. Ezeknek a tábláknak a felső harmadában, kék körben egy repülő fehér madár látható. Ez a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag. A kócsaghoz való viszonyom meglehetősen összetett. Egyrészt örömteli, másrészt korántsem az, és ezzel a problémával már húsz éve nem tudok mit kezdeni.

Gyerekkoromban minden nyarat a Balatonnál töltöttem és soha nem láttam ott kócsagot.

A kócsag ugyanis gázlómadár, alacsony vízben szokott vadászni az apró halakra, és nem szereti, hogyha vizes lesz a hasa.

Ebből logikusan következik, hogy a Balatonban mindig annyi víz volt, hogy a kócsagok maximum a Kis-Balaton nádasáig jutottak, de a tóra már nem merészkedtek, az nem volt az ő terepük.

Ez így ment egészen 2002-ig, amikor is a megjelenésükben egyébként nagyon is impozáns madarak felbukkantak a Balaton déli partján a hínárosok és a horgászstégek környékén. Abban az évben tűnt el ugyanis a tóból először a víz, és a kiszáradt Balaton a kócsagok paradicsomává vált. Na, itt van az anomália.

Ha látni akarjuk ezeket a gyönyörű madarakat, akkor le kell mondanunk a vízről.

De a kiszáradt tavat meg igazándiból senki sem akarja, és amikor 2004-ben visszaállt a Balaton normális vízszintje, a kócsagok el is húzták a csíkot. Páran még próbálkoztak és szerencsétlenkedtek a kövek között, de a hullámzás végül a legkitartóbb egyedeket is visszazavarta a Kis-Balaton lápvilágába.

KocsagaBalatonfelett2022-162112.jpg

Kócsag a Balaton felett (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán 2012-ben, amikor ismét eltűnt a víz a tóból, a kócsagok peckes lépteikkel újra megjelentek a déli part menti strandokon, levadászva a kiszáradt tó pocsolyaszerű gödreiben rekedt, apró halakat. Két év elteltével a víz ismét visszatért a tóba, a kecses fehér madarak pedig, jobb híján, a stégeken és a parton üldögéltek, amíg rájöttek arra, hogy ez már megint nem az ő terepük, és bár néha lehetett látni egy-egy kósza példányt a víz felett repkedni,

de inkább csak a vízmélység alakulását ellenőrizték, hogy aztán jelentsék a kollégáknak, hogy most megint a kacsáké a pálya.

A múlt hét végén a Balatonnál jártam, akkor csináltam ezt a képet. A vízbe még nem tudnak beállni, csak a stégekről figyelik a halak vonulását, de a 2021/22-es csapadékmentes tél és a közelgő forró nyár előrevetíti a kócsagok újabb, csapatos megjelenését a Balatonban, ami nem igazán örömteli hír, bármennyire is kedvelem ezeket a madarakat. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, de

momentán kb. ötven-ötven százalék esélyt adnék arra, hogy a víz kritikus szintre csökken a tóban, vagy esni fog az eső,

és visszafolyik minden a normál medervágásba. Mindenki döntse el fej vagy írás alapon, és dobjon fel egy ötforintos érmét! Kizárólag azzal működik! Aztán nézzétek meg, hogy melyik oldalára esik. Meg fogtok lepődni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kócsag a Balaton felett (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.