Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

2022.05.13. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Aki szokott Magyarországon kirándulni, az biztos látott már ovális alakú, Természetvédelmi terület feliratú táblát. Ezeknek a tábláknak a felső harmadában, kék körben egy repülő fehér madár látható. Ez a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag. A kócsaghoz való viszonyom meglehetősen összetett. Egyrészt örömteli, másrészt korántsem az, és ezzel a problémával már húsz éve nem tudok mit kezdeni.

Gyerekkoromban minden nyarat a Balatonnál töltöttem és soha nem láttam ott kócsagot.

A kócsag ugyanis gázlómadár, alacsony vízben szokott vadászni az apró halakra, és nem szereti, hogyha vizes lesz a hasa.

Ebből logikusan következik, hogy a Balatonban mindig annyi víz volt, hogy a kócsagok maximum a Kis-Balaton nádasáig jutottak, de a tóra már nem merészkedtek, az nem volt az ő terepük.

Ez így ment egészen 2002-ig, amikor is a megjelenésükben egyébként nagyon is impozáns madarak felbukkantak a Balaton déli partján a hínárosok és a horgászstégek környékén. Abban az évben tűnt el ugyanis a tóból először a víz, és a kiszáradt Balaton a kócsagok paradicsomává vált. Na, itt van az anomália.

Ha látni akarjuk ezeket a gyönyörű madarakat, akkor le kell mondanunk a vízről.

De a kiszáradt tavat meg igazándiból senki sem akarja, és amikor 2004-ben visszaállt a Balaton normális vízszintje, a kócsagok el is húzták a csíkot. Páran még próbálkoztak és szerencsétlenkedtek a kövek között, de a hullámzás végül a legkitartóbb egyedeket is visszazavarta a Kis-Balaton lápvilágába.

KocsagaBalatonfelett2022-162112.jpg

Kócsag a Balaton felett (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán 2012-ben, amikor ismét eltűnt a víz a tóból, a kócsagok peckes lépteikkel újra megjelentek a déli part menti strandokon, levadászva a kiszáradt tó pocsolyaszerű gödreiben rekedt, apró halakat. Két év elteltével a víz ismét visszatért a tóba, a kecses fehér madarak pedig, jobb híján, a stégeken és a parton üldögéltek, amíg rájöttek arra, hogy ez már megint nem az ő terepük, és bár néha lehetett látni egy-egy kósza példányt a víz felett repkedni,

de inkább csak a vízmélység alakulását ellenőrizték, hogy aztán jelentsék a kollégáknak, hogy most megint a kacsáké a pálya.

A múlt hét végén a Balatonnál jártam, akkor csináltam ezt a képet. A vízbe még nem tudnak beállni, csak a stégekről figyelik a halak vonulását, de a 2021/22-es csapadékmentes tél és a közelgő forró nyár előrevetíti a kócsagok újabb, csapatos megjelenését a Balatonban, ami nem igazán örömteli hír, bármennyire is kedvelem ezeket a madarakat. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, de

momentán kb. ötven-ötven százalék esélyt adnék arra, hogy a víz kritikus szintre csökken a tóban, vagy esni fog az eső,

és visszafolyik minden a normál medervágásba. Mindenki döntse el fej vagy írás alapon, és dobjon fel egy ötforintos érmét! Kizárólag azzal működik! Aztán nézzétek meg, hogy melyik oldalára esik. Meg fogtok lepődni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kócsag a Balaton felett (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.