Vizuál

KÉP-regény: A krokodil haláli

2021.10.08. 13:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az afrikai krokodilfutásról mesélt.

Az új James Bond film, a Nincs idő meghalni (No time to die) kapcsán jutott eszembe ez a kép. Az 1973-as Bond-film, az Élni vagy halni hagyni (Live and let die) egyik legmókásabb jelenete, amikor az akkor még Roger Moore által alakított nullanullahetes úgy szabadul meg egy mesterséges tavacska közepéről, hogy keresztülszalad egy halom krokodilon.

Azt nem tudom, hogy a Die szócskát hányféle opcióban lehet még egy három szóból álló szerkezetben felvázolni, de azt gondolom, hogy még messze nincs a történet rendesen kimaxolva.

Kéretik a dolgot igencsak komolyan venni! Amikor először láttam a krokodilos futkározást, akkor még én is erőteljesen röhögtem rajta, azóta viszont volt szerencsém megfordulni egy krokodilfarmon a kenyai Mombassa mellett, és pontosan tudom, hogy a szituáció nemcsak hogy elképzelhető, de nagyon is kivitelezhető. Mindössze csak némi kurázsi és egy kis idiotizmus kell hozzá. Félreértés ne essék, senkinek sem javaslom a krokodilfutást, csak azt próbálom vázolni, hogy a filmbéli jelenet nem teljesen a képzelet szüleménye.

KrokodilfarmMombassa2003-132227.jpg

Krokodilfarm Mombassában (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A krokodilfarmokra akkor kell érkezni, amikor a látogatók már elhagyták az objektumot. Ez elsőre lehet, hogy nem könnyen értelmezhető, de ne felejtsük el, hogy Afrikában vagyunk, ahol a tér és idő fogalma nem teljesen egyeztethető össze az Einstein által felvázolt logikával. Példának okáért, Kelet-Afrikában van olyan, hogy time, meg olyan is, hogy African time. Ha véletlenül nem ez utóbbira utalnak, azt külön jelzik. Na, most, ha az ember egy adott időpontban szeretne bejutni a krokodilfarmra, akkor nincs más dolga, mint jelezni a személyzet felé, hogy ez most nem African time, amit egy húsz dolláros bankjeggyel illik nyomatékosítani. Innentől már csak az objektívet kell élesíteni és becserkészni az amúgy látványosan unatkozó krokodilokat.

Az egyébként egy furcsa dolog, hogy ha nincsenek ott a látogatók, akkor valahogy kevésbé tűnnek veszélyesnek ezek az ősi hüllők, pláne akkor, ha felzabáltak egy nagyobb tétel kutyahúst vagy valami ilyesmit.

Azt nem árulták el, hogy pontosan mivel etetik őket, de azért vannak ötleteim. A krokodilon szaladgáláshoz visszatérve, amikor felajánlották a lehetőséget, akkor azt hittem, hogy poén. De aztán kiderült, hogy a hüllők tényleg annyira szorosan egymás mellé zárnak, hogy simán át lehet rajtuk szaladni, amit végül csak azért nem tettem meg, mert sajnáltam még egy húszast feldobni arra, hogy a saját bőrömet vigyem a krokodilvásárra. Igen, itt még azért is húsz dollárt kérnek, ha meg akarom mosni egy páncélos hüllő fogát.

Amikor bezár az egész krokocirkusz, még mindig át lehet menni a szemben lévő teknőssimogatóba, ahol egy húszasért bárki meglovagolhat egy óriásteknőst, vagy elvihet sétálni egy leguánt. Azt már csak igen félve merem megjegyezni, hogy mindezek mellett mérges kígyó farm is üzemel, ahol egy erősen fogatlan fekete mamba mintegy szuvenírként figyel a mohó turistára, aki nagyjából akkor kezdi megérteni, hogy mit is próbálnak eladni neki tulajdonképpen…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Krokodilfarm Mombassában (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 
Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.