Vizuál

KÉP-regény: A legény meg a gát!

2019.05.10. 13:30
Ajánlom
Az ember egy pillanatra nem figyel, rossz buszra száll, és máris azt veszi észre, hogy útlevél és vízum nélkül dezertált Paraguayba!

Ez egyáltalán nem vicc, és még én is nehezen hiszem el, pedig kétszer is megcsináltam, igaz egyszer taxival. Ráadásul az a legjobb az illegális paraguayi beutazásban, hogy az ember már csak akkor veszi észre, hogy merre jár, mikor már vastagon bent figyel egy olyan országban, ahol egyébként az adott pillanatban semmi keresnivalója nem lenne.

Az egész az Itaipuval kezdődött. Gyanítom, hogy Itaipu ügyben nem mindenki naprakész, ezért egy pár mondatos magyarázkodós kitérőt tennék a témakörben. Az Itaipu egy gigantikus gát, a dél-amerikai Paraná folyón, Paraguay és Brazília között. Jelenleg a világ legnagyobb vízerőműve a 2016-ban felállított rekordjával, ekkor ugyanis 103 098 366 MWh áramot dobott össze, ami azóta sem sikerült egyetlen erőműnek sem. A megtermelt energián a két ország felesben osztozik. Nagyjából Bős-Nagymaros feeling, csak ott megcsinálták. Az építkezés 1975-től 1991-ig tartott. 1984 május 5-én nyitották meg és építették folyamatosan tovább. Elkészültéig 12,3 millió m³ acélt és betont használtak fel, a költségek elérték a 20 milliárd amerikai dollárt. Ennyit a számokról.

ITAIPUFidelio-133526.jpg

Az Itaipu-gát (Fotó/Forrás: morpho)

A gátat egyébként a modern világ egyik csodájának tartják, és tényleg fenséges a gáton alázúduló több millió köbméter víz látványa. Ja, hogy ebből semmi sem látszik a képen? Igen, nekem is feltűnt. Pedig én keményen próbálkoztam évekig, higgyétek el! Először 1993-ban indultam neki az Itaipunak. Eredetileg nem ezért mentem Dél Brazíliába, hanem az Iguazú-vízesés miatt, csak ha már ott van a gát is, alig egy fél őserdőnyire, miért is hagynám ki? Tényleg, miért is? Az első alkalommal rendkívül naivan és rutintalanul álltam hozzá az egészhez. Először is hagytam, hogy a látogatóközpontban végignézessenek velem egy filmet az erőmű építéséről, és másfél órán keresztül néztem, ahogy irtják az esőerdőt és betont öntenek a helyére. Egyébként a filmet első randira semmiképpen nem javaslom.

Aztán adtak egy 03-as sorszámot és kb 15 dollárért fel lehetett szállni egy 03-as számú buszra, ami elvitt az objektumhoz. Ez eddig kb elviselhető, csak hát a köd az esetek 25 százalékában nullára redukálja a látási viszonyokat, és nekem sikerült belecsapnom egy ilyen 25 százalékos etapba, úgyhogy attól a képtől megkímélnélek benneteket. Pláne, hogy el sem készült. Azt mondjuk, kizártnak tartom, hogy a kiindulási pontnál ne tudták volna pontosan, hogy a látási viszonyok a nulla felé konvergálnak, de hát pár autóbusznyi 15 dollár, az úgy tűnik, túlmutat minden ködön…

Aztán visszaszálltam erre a bizonyos buszra, ami rövid kitérő után megállt egy vegyesboltszerű izé előtt. Hogy Dél-Amerikában milyen egy átlagos vegyesbolt, abba most nem mennék részletesen bele, de nagyjából a helikoptertől a koporsószögig, kb bármivel találkozhat az ember. Én csak egy kólát vettem, de a válasz picit meglepő volt ugyanis az árus unottan 20 guarani-t kért az italért. Guarani????  De hát Brazíliában a fizetőeszköz a real! A guarani Paraguay pénzneme! Gyorsan megkérdeztem, hogy hol vagyok én most tulajdonképpen, mire a boltos vigyorogva közölte, hogy: Aeroporto Itaipu. Igen, a helyi reptéren voltam, a Paraguayi oldalon. A ködben nem a 03-as buszra szálltam fel, hanem a 09-esre, és máris Paraguayban találtam magam. Se ellenőrzés, se vízum, se útlevél, semmi. Az első ötletem az volt, hogy milyen könnyen fel tud szívódni valaki Dél-Amerikában. Ha én most nem megyek vissza a brazil oldalra, senki nem találna meg soha. Visszamenni viszont csak hivatalosan lehetett, határellenőrzés, brazil vízum stb. Érdekes, hogy azt a kutya se kérdezte meg tőlem, hogy mégis hogyan kerültem én Magyarországról Paraguayba? Másnap újra megpróbáltam vizualizálni az erőművet, de egész nap trópusi vihar tombolt, úgyhogy már a látogatóközpontból visszairányítottak. Itt már nekik sem volt arcuk elkérni a 15 dollárt…

Aztán három évvel később újra arrafelé vitt az utam, úgyhogy kőkeményen elhatároztam, hogy Itaipu-fotó nélkül én haza nem megyek. Kibéreltem egész napra egy taxit, hogy leegyszerűsítsem kicsit az életem. A másfélórás, minden szempontból építő jellegű filmecskét most már rutinosan otthagytam, és egyből a vizitor pulthoz mentem beszerezni a buszos sorszámot. Aztán irány az erőmű! Köd sehol, gyönyörű, szikrázó napsütés! A gát meg lezárva, karbantartás, víz egy szál se, a világ egyik csodája éppen nem üzemel, ezt eddig elfelejtettük mondani, a 15 dollárt köszönjük, viszontlátásra! Itt el is ment a kedvem az egésztől és megkértem a taxist, hogy valahol álljunk meg, mert vennék egy sört. Vagy kettőt. 10 perc múlva megállt egy településen, ahol gyanúsan portugál helyett minden spanyolul volt kiírva, és a helyi bank előtt egy nagy tábla mutatta az aznapi guarani-dollár árfolyamot….

Már nem is kérdeztem, hol vagyunk, pontosan tudtam. Konklúzió: Valahányszor próbálod lefényképezni az Itaipu-gátat, az sosem fog sikerülni, és te biztosan Paraguayban fogsz kikötni, akár akarod, akár nem, akár van vízumod, akár nincs. Annyit azért még hozzátennék, hogy megkérdeztem a sofőrt, hogy át tudunk-e menni innen Argentínába? Argentin vízumom sem volt, de negyed óra múlva, 25 dollárral könnyebben az Iguazú-vízesést az argentin oldaláról fényképeztem. Hogy ez milyen is volt, az sem utolsó történet, sőt ott még a kép is összejött, de ezt a sztorit inkább meghagynám a jövő hétre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál képregény

KÉP-regény: A lovak meg a sirály

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen az, amikor teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen.
Vizuál Film

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Vizuál hír

Magyar tudósok mikrobákból alkotott festményekkel nyertek díjat Amerikában

A magyar népművészeti motívumokat szerette legjobban a közönség a sajátos technikával alkotó szakemberek munkái közül.
Vizuál galéria

Jankovics Marcell művei először a Műcsarnokban

Ötféle alkotói látásmódot, megközelítést sorol egymás mellé a Műcsarnok Képpraxisok 2. elnevezésű kiállítás-együttese, amely Francois Fiedler (Fiedler Ferenc) és Jankovics Marcell tárlataival indul ezen a héten.
Vizuál hír

Helen Mirrent már nem éri meglepetés a Berlinalén – bejelentették életműdíját

Arany Medve-életműdíjat kap februárban a 70. Berlinalén Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznőt - közölték szerdán a szervezők.