Vizuál

KÉP-regény: A lovak meg a sirály

2019.12.06. 16:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen az, amikor teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen.

Olyan is van, hogy az emberke teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen. Mikor mondjuk, belép elénk egy szórakozott turista (egyébként mindegyik az), vagy elsuhan egy autó, esetleg egy izgága politikus kitakarja a lencsét. Vagy valami ilyesmi. Ez nem számít pozitív jelenségnek, olyannyira nem, hogy ezek a képek jellemzően mennek a kukába. Olyan is volt már, hogy egy zenekar, konkrétan a Deep Purple, csak úgy engedélyezte a fotózást, hogy a színpad előtti árokból kihajították a fotósokat a közönség közé, aztán hajrá! Próbált már valaki több ezer összevissza ugrabugráló rajongó között képet csinálni egy színpadi emberről? Na, ugye! De esetünkben egészen más történt. A nem várt képelem végül is pozitív szaldóval zárta a pillanatot, ami egyébként engem lepett meg a legjobban, sőt, szerintem csak engem lepett meg!

Ami biztos, hogy eredetileg a tornyot akartam lefényképezni. Ez a torony elég izgalmas darab, pedig annyira nem illik a képbe, sőt ötven éve, még tíz londoniból tizenkettő bedózerolta volna a Temzébe.

A bizonyos Sir Basil Spence tervei alapján 1970-ben átadott épület, a Basil Spence's tower avagy Hyde Park Barracks eredetileg lovas kaszárnyának indult. A számok röviden: 500 katona, 120 család, 270 ló. Mivel közel van a Buckingham Palota, a királyi család lovas bulijait innen szervezték, gyakorlatilag a lovas parádék stábjának felhúztak egy tornyot. Ráadásul ez a Sir Basil Spence azt vallotta, hogy ha már Hyde Park Kaszárnyának hívják, akkor az épület ne csilivili legyen, hanem katonás, céltudatos és szigorú, mint egy kaszárnya. Hát, nem tudom. Mindenesetre 1970-ben, mikor elkészült, a londoniaknál is beállt az úgynevezett Eiffel-effektus. Jobban utálták Basil Spence tornyát, mint a fákról meglepetésszerűen érkező mókusürüléket, pedig az a Hyde parkban tényleg nagyon szar. De mivel a lovakat, meg a lovas parádékat alapjáratból kedvelik az angolok, idővel mégiscsak megbarátkoztak a félsziget toronnyal. (Igen, így is hívják, Peninsula Tower, de erre nem sikerült rájönnöm, hogy miért?)

Azt hiszem minden lényeges dolgot leírtam a toronyról meg a lovakról, pláne, hogy manapság már társasházként funkcionál, úgyhogy most már csak azt kell tisztázni, hogy miért van a képen akkor egy sirály? Na, ez az, amit én is szeretnék tudni!

HydPark-161300.jpg

Hyde Park (Fotó/Forrás: Morpho, Hegedűs Ákos)

A szememhez emeltem a fényképezőgépet, amikor is véletlenül megnyomtam a gombot. A sirály olyan hirtelen tűnt fel tőlem egy méterre a semmiből, hogy észre sem vettem, csak amikor ránéztem az LCD panelra, akkor kezdtem el gondolkodni, hogy honnan került oda ez a kép? Sirályokat nem szoktak nagylátószögű optikával, ilyen közelről fényképezni, pláne úgy, hogy a madár szárnyai teljesen párhuzamosak a horizonttal.  Az egész olyan, mintha a sirály direkt nekem pózolna. Se addig, se azóta nem fordult velem elő ilyesmi. „Ez a tehetség!” – mondta mindenki, akinek ezt a sztorit elmeséltem. Csúnyán tévedtek. Ez a mázli! Hogy eredetileg hogy nézett volna ki a kép a toronyról? Fogalmam sincs.

 

Fejléckép: Hyde Park (Fotó: Morpho, Hegedűs Ákos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Vizuál ajánló

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!