Vizuál

KÉP-regény: A napelemes poloska

2020.02.21. 11:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.

- Tartsd egy picit, légyszi! Lehet, hogy ez most így elsőre hülyén hangzik, de le kell fényképeznem egy poloskát.

- Poloskát?

- Igen! Le kell fényképeznem egy poloskát a napelemen!

- Napelemen? Hát, csak nyugodtan…

- Mondtam, hogy hülyén hangzik!

Ez a pár mondat vezette fel ennek a képnek a létrejöttét, miközben egyébként a klímaváltozásról beszélgettünk a bátyámmal telefonon. Én egy budapesti parkoló automata mellett álltam, ő meg nem tudom, hogy hol volt, de ez nem is fontos. Olvasom mindenfelé, hogy Budapesten évek óta poloskainvázió van, erre tessék, szembejött egy napelemes példány.

Anapelemespoloska-115758.jpg

A napelemes poloska (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Na, nem úgy, hogy a poloskát egy napelem hajtja, ott talán még nem tartunk, hanem úgy, hogy egy poloska hajt keresztül a napelemen. Igazándiból nem azért csináltam ezt a képet, hogy kipróbáljam, hogy milyen baromi nehéz telefonálás közben fényképezni. Ezt eddig is tudtam. De ha valaki 15 éve a klímaváltozást dokumentálja világszerte, az nem mehet el szó nélkül egy napelemes poloska mellett. Pláne, hogy az egész jelenség egyre kétségbe ejtőbb szimptómákat mutat, és hirtelen nem is látom a probléma megfejtését, pedig az eszköztáram jelentősen túlmutat egy poloskáénál. Amit én tehetek a képeimmel, az a figyelemfelhívás. Muszáj felfogniuk az embereknek, hogy ha ilyen tempóban megy tovább a fogyasztás, és továbbra is ennyi áramot termelünk, lassan már pisilni is repülővel megyünk, és éjjel-nappal marhahúst zabálunk, akkor ez az egész kis földi sorsközösség, amit „emberiség” néven is szoktak emlegetni, az vagy össztársadalmi szinten költözik és bolygót vált, és az utolsó majd lekapcsolja a villanyt, (már ha lesz még akkor áram) vagy sürgősen csinál valamit annak érdekében, hogy radikálisan csökkentse az emissziót, és adjon magának még egy esélyt.

Nem gondolom, hogy vészmadár lennék, hiszen tudósok tömkelegén túl, természetért aggódó emberek Sir David Attenborough-tól Jane Goodallig rengetegen gondolják ugyanazt, amit én, és nem hiszem, hogy mindannyian hülyék lennénk. Az úgy túl egyszerű lenne.

Szóval, arról beszélgettünk a bátyámmal, hogy a gazdasági növekedés meg a klímaváltozás egyenesen arányos egymással. Minél nagyobb a fogyasztás, annál több energia kell, és amíg az áramtermelés nem áll át teljesen megújuló energiákra, addig millió tonnaszámra toljuk tele a légkört széndioxiddal, amitől meg nő az üvegházhatás, és egyre melegebb lesz a pite! A gazdasági növekedés csapdája a klímaváltozás alapja, meg persze a túlburjánzó marhahús fogyasztás és a Föld népességnövekedése.

Amúgy nem is tudtam, hogy már Budapesten is vannak napelemmel működő parkoló automaták. A lényeg, hogy emisszió mentes eszköz termelje az áramot. Ezért tűnt fel a napelem, aztán a poloska. Egyébként van, aki a tudományban bízik, hogy az majd talál valamilyen megoldást a felmelegedésre. Hát, én nem tudom. Három dolgot kellene nagyjából tíz éven belül a tudománynak megoldania:

- Sósvízből édesvizet csinálni olcsón, hogy a kiszáradó területeken is lehessen öntözni, legyen ivóvíz.

- El kéne tudnunk raktározni hosszútávra az elektromos áramot, hogy készleteket halmozhassunk fel, és akkor is elő tudjuk venni, amikor az erőmű áll, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél.

- A légkörből pedig ki kéne vonni valahogy a felhalmozódott széndioxidot és metánt.

Ha ezt megoldanánk, fellélegezhetnénk. Akár szó szerint is. Vagy ha ez nem megy, és a tudomány csődöt mond, akkor nincs más hátra, mint csökkenteni a kibocsájtást, csökkenteni a fogyasztást. Más út nincs! Lehet, hogy ezt már a poloska is tudja. Most már csak a világ döntéshozóit kéne meggyőzni erről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.