Vizuál

KÉP-regény: A napelemes poloska

2020.02.21. 11:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.

- Tartsd egy picit, légyszi! Lehet, hogy ez most így elsőre hülyén hangzik, de le kell fényképeznem egy poloskát.

- Poloskát?

- Igen! Le kell fényképeznem egy poloskát a napelemen!

- Napelemen? Hát, csak nyugodtan…

- Mondtam, hogy hülyén hangzik!

Ez a pár mondat vezette fel ennek a képnek a létrejöttét, miközben egyébként a klímaváltozásról beszélgettünk a bátyámmal telefonon. Én egy budapesti parkoló automata mellett álltam, ő meg nem tudom, hogy hol volt, de ez nem is fontos. Olvasom mindenfelé, hogy Budapesten évek óta poloskainvázió van, erre tessék, szembejött egy napelemes példány.

Anapelemespoloska-115758.jpg

A napelemes poloska (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Na, nem úgy, hogy a poloskát egy napelem hajtja, ott talán még nem tartunk, hanem úgy, hogy egy poloska hajt keresztül a napelemen. Igazándiból nem azért csináltam ezt a képet, hogy kipróbáljam, hogy milyen baromi nehéz telefonálás közben fényképezni. Ezt eddig is tudtam. De ha valaki 15 éve a klímaváltozást dokumentálja világszerte, az nem mehet el szó nélkül egy napelemes poloska mellett. Pláne, hogy az egész jelenség egyre kétségbe ejtőbb szimptómákat mutat, és hirtelen nem is látom a probléma megfejtését, pedig az eszköztáram jelentősen túlmutat egy poloskáénál. Amit én tehetek a képeimmel, az a figyelemfelhívás. Muszáj felfogniuk az embereknek, hogy ha ilyen tempóban megy tovább a fogyasztás, és továbbra is ennyi áramot termelünk, lassan már pisilni is repülővel megyünk, és éjjel-nappal marhahúst zabálunk, akkor ez az egész kis földi sorsközösség, amit „emberiség” néven is szoktak emlegetni, az vagy össztársadalmi szinten költözik és bolygót vált, és az utolsó majd lekapcsolja a villanyt, (már ha lesz még akkor áram) vagy sürgősen csinál valamit annak érdekében, hogy radikálisan csökkentse az emissziót, és adjon magának még egy esélyt.

Nem gondolom, hogy vészmadár lennék, hiszen tudósok tömkelegén túl, természetért aggódó emberek Sir David Attenborough-tól Jane Goodallig rengetegen gondolják ugyanazt, amit én, és nem hiszem, hogy mindannyian hülyék lennénk. Az úgy túl egyszerű lenne.

Szóval, arról beszélgettünk a bátyámmal, hogy a gazdasági növekedés meg a klímaváltozás egyenesen arányos egymással. Minél nagyobb a fogyasztás, annál több energia kell, és amíg az áramtermelés nem áll át teljesen megújuló energiákra, addig millió tonnaszámra toljuk tele a légkört széndioxiddal, amitől meg nő az üvegházhatás, és egyre melegebb lesz a pite! A gazdasági növekedés csapdája a klímaváltozás alapja, meg persze a túlburjánzó marhahús fogyasztás és a Föld népességnövekedése.

Amúgy nem is tudtam, hogy már Budapesten is vannak napelemmel működő parkoló automaták. A lényeg, hogy emisszió mentes eszköz termelje az áramot. Ezért tűnt fel a napelem, aztán a poloska. Egyébként van, aki a tudományban bízik, hogy az majd talál valamilyen megoldást a felmelegedésre. Hát, én nem tudom. Három dolgot kellene nagyjából tíz éven belül a tudománynak megoldania:

- Sósvízből édesvizet csinálni olcsón, hogy a kiszáradó területeken is lehessen öntözni, legyen ivóvíz.

- El kéne tudnunk raktározni hosszútávra az elektromos áramot, hogy készleteket halmozhassunk fel, és akkor is elő tudjuk venni, amikor az erőmű áll, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél.

- A légkörből pedig ki kéne vonni valahogy a felhalmozódott széndioxidot és metánt.

Ha ezt megoldanánk, fellélegezhetnénk. Akár szó szerint is. Vagy ha ez nem megy, és a tudomány csődöt mond, akkor nincs más hátra, mint csökkenteni a kibocsájtást, csökkenteni a fogyasztást. Más út nincs! Lehet, hogy ezt már a poloska is tudja. Most már csak a világ döntéshozóit kéne meggyőzni erről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Zenés színház

„Jó volt felfedezni, hogy van egy könnyedebb, komikusabb vénám is”

Augusztus 8-án debütál a Budavári Palotakoncertek fellépőjeként Bojtos Luca, a Budapesti Operettszínház mindig mosolygós és energikus szubrettje, aki többek között Stázi szerepében is elbűvölte már a közönséget. Ezúttal nemcsak a humorát, tánc- és énektudását csillogtatja majd meg, de a líraibb oldalát is megismerhetjük. A közelgő gálakoncert kapcsán arról is mesélt, milyen tulajdonságaira lelt rá az operettel való találkozásnak köszönhetően.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.