Vizuál

KÉP-regény: A pince fogságában

2020.05.03. 15:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Valakinek a bor jut eszébe május 1-jén, hogy most abban igazság vagy vigasz van, majd kiderül.

Ez valami hihetetlen volt! Valami hasonlóról szoktak álmodozni a borbarátok a vasárnapi ebéd utáni szendergés közben. Legalább is én ezt gondolom. Na, nem mintha nem lennék borbarát, sőt nagyon is az vagyok, de az ilyen szituáció igazán csak akkor eget rengető, ha jó előre fel tud rá készülni az ember, hogy amikor végre elérkezik a pillanat, akkor teljes egészében rá tudjon hangolódni, mint szenvedélyes szerencsejátékos a szombati lottóhúzásra. Na, most én

úgy húztam ki a főnyereményt, hogy még csak nem is lottóztam.

Az egész egy munkának indult, sőt, az is volt. Mindig csak utólag jutott eszembe, hogy a sajtófotó egyik legjobb szeletkéje, hogy sokszor keveredik az ember különösen kellemes helyzetekbe úgy, hogy ezért még neki fizetnek a végén. Vannak a szakmának mélyreható árnyoldalai is, de ezt a vetületet most helyezzük látókörön kívülre. Szóval, Albert kollégával Szepsy Istvánnal interjúztunk Tokajban, ami hát nem a sarkon van, de végül is szívesen látogatja meg az ember az egyik legnagyobb, tokaji borászt, aki később első tokajiként nyerte el az Év bortermelője megtisztelő kitüntetést Magyarországon. Azóta lett már Borászok borásza is, sőt Stephen Brook, a világ egyik legismertebb, legtekintélyesebb szakírója által készített Wine People című szakkönyv a világ leghíresebb borászai között említi.

SzepsyIstvan1997-ben-145823.jpg

Szepsy István 1997-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Pár héttel korábban voltunk Villányban egy szintén országos hírű, azóta is folyamatosan népszerű borásznál, aki szinte rajongásig dicsérte Szepsy István tokaji tevékenységét, merthogy ő

nem csak osztályon felüli borokat készít, de azért is rengeteget dolgozik, hogy a tokaji borvidék nemzetközi szinten is visszakerüljön az őt megillető helyére. Azóta eltelt több mint húsz év, és az eredmény önmagáért beszél.

Ennek az is lett többek között a következménye, hogy ma már valószínűleg nem fordulhatna elő, ami akkor, 1997-ben megtörtént. Interjú dél körül a Szepsy borászatban: beszélgetés, fényképezés, szigorúan szakmailag. Aztán pincelátogatás, borkóstolás, szintén szigorúan a riport végett. Szepsy István nagy forma! Végigkóstoltatott velünk mindent a legnagyobb attrakciói közül, azokat, amiktől a villányi kollégáknak leesett az álluk. Mit ne mondjak nekem is, pedig sosem voltam egy nagy aszú rajongó, ráadásul ezeket a borokat biztosan nem tudtam volna kifizetni, már csak azért sem, mert nem is mindegyik volt kapható.

A borász úr a maga kimért, de lényegre törő stílusában beszélt az egyes évjáratokról és dűlőkről, nem elhallgatva a helyi konkurencia pozitívumait sem. Lassan kezdtem sajnálni magam, hogy itt kell hagynom ezt az egészet, amikor is Szepsy István a következő meglepő kijelentést tette.

„Ne haragudjanak, de sürgősen el kell mennem, valamit elintézni. Addig maradjanak nyugodtan és kóstolják csak nyugodtan a borokat. A nagy részét már elmondtam, de azokat is érdemes megvizsgálni és rámutatott a pince túloldalán sorakozó hordókra. Körülbelül egy óra múlva visszajövök."

Aztán felment a lépcsőkön, minket meg otthagyott a pincéjében. A körülöttünk hordószám heverő kitűnő évjáratú 6 puttonyos aszú és a szintén világbajnok aszú esszenciák társaságában. Ez így megvan? Most direkt rákerestem: a ’96-os Szepsy aszú palackjához alig ötvenezer forintért már hozzá is juthat bárki. Ez a pince meg az a pince volt, ahol úgy el tudtam képzelni a jövőmet, akár hosszú távon is. Na, ide pakoltak le két újságírót, meg a sofőrünket, ráadásul minden tárva nyitva maradt, ezért „kénytelenek” voltunk megvárni, amíg a tulaj visszajön.

Hát, kemény másfél óra volt, mit ne mondjak.

Annyira meg voltunk illetődve, hogy az első 10 percben csak néztük egymást hülyén Alberttel, hogy akkor most mégis mi a fasz legyen? Most tényleg feküdjünk neki a folyékony aranynak? Ráadásul, hát, azt mondta, hogy iszogassunk nyugodtan. De most tényleg hatputtonyos Szepsy aszútól álljak be? Az meg milyen már? Lehet, hogy a neveltetésem miatt, de valahogy kellemetlenül éreztem magam az egész helyzetben. Minden gyerek vágyik rá, hogy egyszer felejtsék bent éjszakára a csoki boltban, de ez sosem jön össze, ezért olyan jó vágyni rá. De ez itt most maga volt a csoki bolt deluxe extra! Ezt nem ér! Lehet amúgy, hogy ezt a bizonytalanságot Szepsy is ismerte, ezért mert otthagyni minket a pincéjében.

Aztán lassan előbújt belőlünk a sommelier-be oltott újságíró, és szolidan bár, de törve nem végigkóstolgattunk néhány hordót, persze csak az íze végett, hogy aztán legyen miről beszélni hazafelé.

Az volt a szerencse, hogy közben visszaért a borász úr és bezárta a bábszínházat. Azóta mindig összevigyorgunk, ha bárhol a világon egy borkereskedésben Szepsy aszú figyel rám a polcról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.