Vizuál

KÉP-regény: A pince fogságában

2020.05.03. 15:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Valakinek a bor jut eszébe május 1-jén, hogy most abban igazság vagy vigasz van, majd kiderül.

Ez valami hihetetlen volt! Valami hasonlóról szoktak álmodozni a borbarátok a vasárnapi ebéd utáni szendergés közben. Legalább is én ezt gondolom. Na, nem mintha nem lennék borbarát, sőt nagyon is az vagyok, de az ilyen szituáció igazán csak akkor eget rengető, ha jó előre fel tud rá készülni az ember, hogy amikor végre elérkezik a pillanat, akkor teljes egészében rá tudjon hangolódni, mint szenvedélyes szerencsejátékos a szombati lottóhúzásra. Na, most én

úgy húztam ki a főnyereményt, hogy még csak nem is lottóztam.

Az egész egy munkának indult, sőt, az is volt. Mindig csak utólag jutott eszembe, hogy a sajtófotó egyik legjobb szeletkéje, hogy sokszor keveredik az ember különösen kellemes helyzetekbe úgy, hogy ezért még neki fizetnek a végén. Vannak a szakmának mélyreható árnyoldalai is, de ezt a vetületet most helyezzük látókörön kívülre. Szóval, Albert kollégával Szepsy Istvánnal interjúztunk Tokajban, ami hát nem a sarkon van, de végül is szívesen látogatja meg az ember az egyik legnagyobb, tokaji borászt, aki később első tokajiként nyerte el az Év bortermelője megtisztelő kitüntetést Magyarországon. Azóta lett már Borászok borásza is, sőt Stephen Brook, a világ egyik legismertebb, legtekintélyesebb szakírója által készített Wine People című szakkönyv a világ leghíresebb borászai között említi.

SzepsyIstvan1997-ben-145823.jpg

Szepsy István 1997-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Pár héttel korábban voltunk Villányban egy szintén országos hírű, azóta is folyamatosan népszerű borásznál, aki szinte rajongásig dicsérte Szepsy István tokaji tevékenységét, merthogy ő

nem csak osztályon felüli borokat készít, de azért is rengeteget dolgozik, hogy a tokaji borvidék nemzetközi szinten is visszakerüljön az őt megillető helyére. Azóta eltelt több mint húsz év, és az eredmény önmagáért beszél.

Ennek az is lett többek között a következménye, hogy ma már valószínűleg nem fordulhatna elő, ami akkor, 1997-ben megtörtént. Interjú dél körül a Szepsy borászatban: beszélgetés, fényképezés, szigorúan szakmailag. Aztán pincelátogatás, borkóstolás, szintén szigorúan a riport végett. Szepsy István nagy forma! Végigkóstoltatott velünk mindent a legnagyobb attrakciói közül, azokat, amiktől a villányi kollégáknak leesett az álluk. Mit ne mondjak nekem is, pedig sosem voltam egy nagy aszú rajongó, ráadásul ezeket a borokat biztosan nem tudtam volna kifizetni, már csak azért sem, mert nem is mindegyik volt kapható.

A borász úr a maga kimért, de lényegre törő stílusában beszélt az egyes évjáratokról és dűlőkről, nem elhallgatva a helyi konkurencia pozitívumait sem. Lassan kezdtem sajnálni magam, hogy itt kell hagynom ezt az egészet, amikor is Szepsy István a következő meglepő kijelentést tette.

„Ne haragudjanak, de sürgősen el kell mennem, valamit elintézni. Addig maradjanak nyugodtan és kóstolják csak nyugodtan a borokat. A nagy részét már elmondtam, de azokat is érdemes megvizsgálni és rámutatott a pince túloldalán sorakozó hordókra. Körülbelül egy óra múlva visszajövök."

Aztán felment a lépcsőkön, minket meg otthagyott a pincéjében. A körülöttünk hordószám heverő kitűnő évjáratú 6 puttonyos aszú és a szintén világbajnok aszú esszenciák társaságában. Ez így megvan? Most direkt rákerestem: a ’96-os Szepsy aszú palackjához alig ötvenezer forintért már hozzá is juthat bárki. Ez a pince meg az a pince volt, ahol úgy el tudtam képzelni a jövőmet, akár hosszú távon is. Na, ide pakoltak le két újságírót, meg a sofőrünket, ráadásul minden tárva nyitva maradt, ezért „kénytelenek” voltunk megvárni, amíg a tulaj visszajön.

Hát, kemény másfél óra volt, mit ne mondjak.

Annyira meg voltunk illetődve, hogy az első 10 percben csak néztük egymást hülyén Alberttel, hogy akkor most mégis mi a fasz legyen? Most tényleg feküdjünk neki a folyékony aranynak? Ráadásul, hát, azt mondta, hogy iszogassunk nyugodtan. De most tényleg hatputtonyos Szepsy aszútól álljak be? Az meg milyen már? Lehet, hogy a neveltetésem miatt, de valahogy kellemetlenül éreztem magam az egész helyzetben. Minden gyerek vágyik rá, hogy egyszer felejtsék bent éjszakára a csoki boltban, de ez sosem jön össze, ezért olyan jó vágyni rá. De ez itt most maga volt a csoki bolt deluxe extra! Ezt nem ér! Lehet amúgy, hogy ezt a bizonytalanságot Szepsy is ismerte, ezért mert otthagyni minket a pincéjében.

Aztán lassan előbújt belőlünk a sommelier-be oltott újságíró, és szolidan bár, de törve nem végigkóstolgattunk néhány hordót, persze csak az íze végett, hogy aztán legyen miről beszélni hazafelé.

Az volt a szerencse, hogy közben visszaért a borász úr és bezárta a bábszínházat. Azóta mindig összevigyorgunk, ha bárhol a világon egy borkereskedésben Szepsy aszú figyel rám a polcról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Vizuál ajánló

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Vizuál ajánló

Online fesztiválon jönnek a legújabb lengyel filmek 

A lengyel filmművészet legújabb és legizgalmasabb alkotásait kínálja a 27. Lengyel Filmtavasz, a program Magyarország egész területéről elérhető május 6. és 10. között. A Lengyel Intézet az első 500 néző számára ingyenes mozizást biztosít.
Vizuál hír

Molnár Levente kapta a legjobb színész díját a Cinefantasy nemzetközi filmfesztiválon

Krasznahorkai Balázs első mozifilmje a Hasadék főszerepében nyújtott alakításáért Molnár Levente elnyerte a legjobb színész díját, az április végén 11. alkalommal megrendezett Cinefantasy nemzetközi filmfesztiválon São Paulóban.
Vizuál Film

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.