Vizuál

KÉP-regény: A sirály

2023.06.30. 13:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesélt, hogyan is kezdődött madárfotózós korszaka, és miért praktikus, ha van a közelben néhány sirály.

Nem, ennek most semmi köze nem lesz Csehovhoz vagy a Kiscsillag zenekarhoz. Ez most az én történetem. Szerintem minden fotósnak van egy madaras korszaka, ami legtöbbször galambos, főleg, ha városi kollégáról van szó. Ez olyan tizennyolc év körül kezdődik, nagyjából húszévesen kulminál, aztán az emberből vagy természetfotós lesz, és örökké megmarad, vagy kinövi, és csak alkalmakként veszi elő a galambokat.

Na, nekem ez a madaras korszak nem galambos, hanem sirályos volt. A galambokat valahogy túl egyszerűnek tartottam, meg hát

én a Balaton mellett nőttem fel, ahol azért a sirály meghatározóbban jelen van az ember hétköznapjaiban.

Érdekes, hogy mindezek ellenére egy budapesti panelban kezdtem el sirályokat fényképezni, a kilencedik emeletről. Télen ugyanis a sirályok nemigen találnak kaját a tavak, folyók mentén, és körülnéznek a vetésben meg a városi lakótelepeken, és simán beérik a jó kis halkaja helyett valami bármivel.

Siraly-130256.jpg

A sirály (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Esetünkben a tízediken lakó néni minden délután kenyeret dobált a sirályoknak, nagyjából novembertől márciusig. Hogy honnan szerzett annyi kenyeret, azt mindig is szerettem volna kideríteni, de sosem sikerült, és már mindketten elköltöztünk, a néni ráadásul végleg, úgyhogy ez örök rejtély marad. Az viszont nagy flash volt, hogy minden délután egy csapat sirály körözött az ablakunk előtt, én meg tesztelhettem a fényképezőgépem, az optikáim sebességét, meg persze a reflexeimet.

Az igazság az, hogy nagyon kevés igazán éles és használható kép készült, de mivel az iskolából nagy tételben lehetett igényelni a filmet, a laborálást meg saját kezűleg végeztem, szintén kincstári cuccokkal, ezért a sirályfotózás költségvonzatait nem nevezném jelentősnek.

Aztán a kilencvenes évek közepétől, amikor megjelentek az első ultragyors autófókusz technikák, mindig mentem tesztelni a sirályokon, egyre javuló minőséggel és hatékonysággal. Ez annyira bevésődött, hogy később, amikor a néni nem dobált már kenyeret,

mindig kimentem egy sirályos helyre, ha ki akartam próbálni valamilyen fotótechnikai elemet.

Ez jellemzően a Balaton volt, de most már tengerpartokon tesztelek. Ez a kép a spanyol tengerparton készült, egy vadiúj optikai rendszer tesztelésén voltam kíváncsi arra, hogy a beépített tekintetkövető autófókusz rendszer tényleg annyira gyors-e, hogy az élességet végig a repülő sirályon tartja.

Mivel ez nem egy fényképezőgépteszt, ráadásul a márkát sem írom le, mindenki döntse el, hogy a manőver sikeres volt, avagy sem. Én mindenesetre megragadnám az alkalmat, hogy felüljek ennek a sirálynak a szárnyára, és elmenjek vele nyaralni. Hogy pontosan merre visz az utam, azt még nem tudom, de az biztos, hogy a nyár elmúltával folytatódik a KÉP-regény a morphoblogon, és reményeim szerint a Fidelión is. Addig pedig mindenkinek jó nyaralást és sok jó fényképet kíván a (morpho)!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: A sirály (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.