Vizuál

KÉP-regény: A trombitavirág

2022.06.24. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 

Profán kis történetnek tűnik ez. Egy késő tavaszi nagytakarítás közben elhúzza az ember az ágyat a faltól, mert ott is ki akar porszívózni, és legnagyobb meglepetésére azzal szembesül, hogy a kerti trombitavirág átverekedte magát a falon, benőtte magát a szobába és ott elkezdett vadul szárba szökkenni. Az első gondolatom az volt, hogy egy gyors mozdulattal kitépem az egészet, aztán a mozdulatból végül a fényképezőgép előhalászása lett.

Eszembe jutott az egészről az emberiség pillanatnyi helyzete a világban. A fogyasztói társadalmak és a nemzetközi pénzvilág harca, a globalizáció, a hatalmi játszmák, a covid, a klímakrízis, meg persze a háború. A Föld nevű bolygó az évmilliárdok, évmilliók alatt már sokszor átalakult. A Naprendszer harmadik bolygója kb. négy és fél milliárd éve alakult ki, és

az emberiség jelenléte olyannyira jelentéktelen időintervallumot ölel fel a Föld életében, mint egy félresikerült tüsszentés, vagy még annyit sem.

A modern ember olyan háromszázezer évvel ezelőtt jelenhetett meg Afrikában, és az első értelemre utaló régészeti leletek sem régebbiek ötvenezer évesnél.

A bolygó már nagyon sok mindent és mindenkit látott megszületni és kipusztulni a prokariótáktól a dinoszauruszokig.

Ha az emberiség szép lassan, vagy nagyon is gyorsan, de kivégzi önmagát, ez a bolygó akkor is itt lesz, és egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy éppen emberek élnek a felszínén vagy kétfejű erszényes vörösfenyők.

Mi is csak egy faj vagyunk a sok közül, egy olyan faj, ami – annyi más fajjal együtt – bármikor kipusztulhat, főleg, ha még tudatosan dolgozik is rajta.

Atrombitavirag-131537.jpg

A trombitavirág (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ezt a vidám történetet juttatta eszembe ez a kis növény, ami először betolakodónak tűnt, de aztán ráébredtem, hogy ő tulajdonképpen a túlélés, a talpon maradás szimbóluma. Aki meg tudott nőni a téli sötétségben, az ágy mögött, síri csöndben, mindentől elrejtve. Aztán hirtelen megjelenik egy ember, aki tavasszal rákapcsolja a villanyt, elhúzza az ágyat és azonnal kiírtja, mint valami gyomot. Arra jöttem rá, hogy már a szabadban sem vesszük észre a növényeket, már nem látjuk meg magunk körül azt a világot, amiben élünk.

Elhittük, hogy a béke és a jólét birodalma örökké tart majd, és nekünk semmit sem kell tennünk a saját sorsunk érdekében.

John Fitzgerald Kennedy idézetét kicsit átalakítva, mindenkinek tudomásul kéne vennie, hogy „Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a bolygó, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a bolygóért”.  Ha ez átmenne az emberiség jelentős részének agyába, és legalább csak egy picit elgondolkodna rajta, akkor sokkal nyugodtabban mennék nyaralni. Merthogy most egy kicsit megválok a klaviatúrától, közelebb húzom magamhoz a fényképezőgépet és nyári szabira küldöm a morphoblogot. Augusztus végére igyekszem felszívni magam és megújult energiákkal, vadi új képekkel folytatni a sztorizást. Addig is mindenkinek jó nyaralást és a lehetőségekhez képest sok nyugodt gondolkodást kíván a morpho.

Ja, igen, hogy végülis mi lett a szobában a kis trombitavirág sorsa, azt nem árulom el, inkább mindenkinek a fantáziájára bízom.  

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Vizuál hír

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál hír

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
Vizuál ajánló

Gergye Krisztián hasított emlékei az Artusban

„Ezek a képek nekem fontosak. Talán átdereng belőlük, ahogy a világot látom, vagy látni szeretem” – fogalmaz az alkotó. A kiállítás megtekinthető február 27-től az Artus Stúdióban.