Vizuál

KÉP-regény: A trombitavirág

2022.06.24. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 

Profán kis történetnek tűnik ez. Egy késő tavaszi nagytakarítás közben elhúzza az ember az ágyat a faltól, mert ott is ki akar porszívózni, és legnagyobb meglepetésére azzal szembesül, hogy a kerti trombitavirág átverekedte magát a falon, benőtte magát a szobába és ott elkezdett vadul szárba szökkenni. Az első gondolatom az volt, hogy egy gyors mozdulattal kitépem az egészet, aztán a mozdulatból végül a fényképezőgép előhalászása lett.

Eszembe jutott az egészről az emberiség pillanatnyi helyzete a világban. A fogyasztói társadalmak és a nemzetközi pénzvilág harca, a globalizáció, a hatalmi játszmák, a covid, a klímakrízis, meg persze a háború. A Föld nevű bolygó az évmilliárdok, évmilliók alatt már sokszor átalakult. A Naprendszer harmadik bolygója kb. négy és fél milliárd éve alakult ki, és

az emberiség jelenléte olyannyira jelentéktelen időintervallumot ölel fel a Föld életében, mint egy félresikerült tüsszentés, vagy még annyit sem.

A modern ember olyan háromszázezer évvel ezelőtt jelenhetett meg Afrikában, és az első értelemre utaló régészeti leletek sem régebbiek ötvenezer évesnél.

A bolygó már nagyon sok mindent és mindenkit látott megszületni és kipusztulni a prokariótáktól a dinoszauruszokig.

Ha az emberiség szép lassan, vagy nagyon is gyorsan, de kivégzi önmagát, ez a bolygó akkor is itt lesz, és egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy éppen emberek élnek a felszínén vagy kétfejű erszényes vörösfenyők.

Mi is csak egy faj vagyunk a sok közül, egy olyan faj, ami – annyi más fajjal együtt – bármikor kipusztulhat, főleg, ha még tudatosan dolgozik is rajta.

Atrombitavirag-131537.jpg

A trombitavirág (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ezt a vidám történetet juttatta eszembe ez a kis növény, ami először betolakodónak tűnt, de aztán ráébredtem, hogy ő tulajdonképpen a túlélés, a talpon maradás szimbóluma. Aki meg tudott nőni a téli sötétségben, az ágy mögött, síri csöndben, mindentől elrejtve. Aztán hirtelen megjelenik egy ember, aki tavasszal rákapcsolja a villanyt, elhúzza az ágyat és azonnal kiírtja, mint valami gyomot. Arra jöttem rá, hogy már a szabadban sem vesszük észre a növényeket, már nem látjuk meg magunk körül azt a világot, amiben élünk.

Elhittük, hogy a béke és a jólét birodalma örökké tart majd, és nekünk semmit sem kell tennünk a saját sorsunk érdekében.

John Fitzgerald Kennedy idézetét kicsit átalakítva, mindenkinek tudomásul kéne vennie, hogy „Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a bolygó, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a bolygóért”.  Ha ez átmenne az emberiség jelentős részének agyába, és legalább csak egy picit elgondolkodna rajta, akkor sokkal nyugodtabban mennék nyaralni. Merthogy most egy kicsit megválok a klaviatúrától, közelebb húzom magamhoz a fényképezőgépet és nyári szabira küldöm a morphoblogot. Augusztus végére igyekszem felszívni magam és megújult energiákkal, vadi új képekkel folytatni a sztorizást. Addig is mindenkinek jó nyaralást és a lehetőségekhez képest sok nyugodt gondolkodást kíván a morpho.

Ja, igen, hogy végülis mi lett a szobában a kis trombitavirág sorsa, azt nem árulom el, inkább mindenkinek a fantáziájára bízom.  

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.