Vizuál

KÉP-regény: A vigyorgó holló

2022.04.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a londoni hollók szemtelenségéről hozott egy történetet.

Úgy látszik, minden valamire való európai királyságnak van egy hollós legendája. A magyaroknak olyannyira megvan ez, hogy Corvin Mátyás még a nevébe is belefonta a hollót (corvus), pedig nem valószínű, hogy egy vadászaton valóban egy holló lopta volna el a gyűrűjét, az meg még kevésbé, hogy Mátyás prágai fogsága alatt anyja, Szilágyi Erzsébet egy hollóval levelezett volna vele. Ezt a fekete madarat egyszerűen szeretik mindenféle titkos társaságokkal, mágikus utazásokkal és a többi madárra nem jellemző, kimagasló intelligenciával összekötni.

A kedvenc hollós sztorim viszont nem a Hunyadiakhoz, hanem az angolokhoz, pontosabban a Towerhez kapcsolódik.

A turistákat azzal a mesével szédítik, hogy ha egyszer a hollók lelécelnek a Tower of Londonból, összedől a brit monarchia.

Ami azt illeti, pillanatnyilag legalább egy tucat valós problémát tudnék mondani, ami valóban fenyegeti az Egyesült Királyságot, és holló egyikben sincs, de mivel ezek egyike sem kifejezetten turistacsalogató, maradjunk a madaraknál. Azért ebben az intelligenciadologban tényleg lehet valami, mert a képen látható holló mintegy fél órán keresztül csinált hülyét belőlem, és ezt szemmel láthatóan élvezte is.

Eddigi pályafutásom során kétszer álltam végig a Towerben a brit koronázási ékszerekhez vezető néhány órácska alatt elfogyogató sort, és

ilyenkor az emberke jobb híján hollófotózással üti el az időt. Ha már legenda, legyen digitalizálva!

Csakhogy ha sok a turista, és tele van a környék emberekkel, a madarak a tornyok tetején, a szélkakasok övezetében tartózkodnak, és hát egy múzeumban mégsem madárlesre készül az ember. Van viszont a Towerben egy fickó, akinek konkrétan az a munkája, hogy a hollókat gondozza, etesse, babusgassa meg ilyenek. Azért ez elég jó csajozós duma egy koktélpartin – És te mivel foglalkozol? – Én? Hát, hollófelvigyázó vagyok a Towerben…

HolloaLondoniTowerban-151522.jpg

Holló a Towerban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Mindenesetre amikor ez a forma megjelenik, a madarak lerepülnek hozzá a magaslatról, és lehet róluk képeket csinálni. Már ha hagyják.

Ez a fotóshülyítő példány ugyanis úgy viselkedett, mint egy álruhás sztár a paparazzók gyűrűjében.

Mindig megvárta, amíg belenézek a keresőbe, aztán átrepült a szemben lévő tereptárgyra, az emberek mögé. Ezután megvárta, amíg mindenkit megkerülve keresztülverekedtem magam a téren, és visszarepült ugyanoda, ahonnan eljött. A tizenikszedik alkalom után az ember fejében megfordul, hogy ha nem direkt csinálja, akkor ezt így hogy? Végül azért került objektívvégre, mert egy csapat gyerek elkezdte kergetni, és már nem tudott teljes erőbedobással az én szívatásomra koncentrálni.

A sztori szerint egyébként valamikor 1650 körül II. Károly angol király csillagásza felnyomta a Tower hollóit a királynál, hogy bezavarnak a távcsőbe, ezért a király ki akarta őket irtani,

de mint minden klasszik mesében, megjelent a titokzatos bölcs próféta, aki megsúgta őfelségének, hogy hollók nélkül ugrik a monarchia is.

II Károly gyorsan átértékelte az egészet, és ripsz-ropsz kinevezte a hollófelvigyázó embert. Jelentéktelen bökkenő, hogy 1650-ben még nem is éltek hollók a Towerben. Valamikor a XIX. század végén kerültek oda, amikor is Edgar Allan Poe annyira népszerűvé tette a hollókat, hogy egy csomóan elkezdték őket háziállatként tartani, így a Towerben dolgozó személyzet tagjai is. Hát ekkora hatással volt az angolokra egy amerikai költő verse, amit egyébként a legnagyobb magyar lírikusok is rommá fordítottak. Mások mellett Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád vagy Faludy György is megküzdött Poe őrületbe hajszoló hollójával, pedig nekik még fényképet sem kellett róla csinálniuk. Nem is tudták, hogy milyen könnyű dolguk volt.

Fejléckép: Holló a Towerban (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig