Vizuál

KÉP-regény: A világzene erdejében

2020.04.17. 13:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Deep Forestről, Sebestyén Mártáról, egy aranylemez átadásáról és egy fájdalmas emlékről ír.

Amikor valakinek folyamatosan a vesédben van a könyöke, az nem jó. Maradjunk annyiban, hogy én nem szeretem. Ha közben olyan helyen vagy, ahol nem igazán lehet ennek a problémának hangot adni, az tovább fokozza a diszkomfort érzést, de ha egyidejűleg még fényképezned is kell egy véges idejű protokoll eseményt, ami elég erőteljes koncentrációt igényel, akkor már talán mindenki átérezheti, hogy milyen idegi és mentális állapotba kerültem 1998. március 3-án a Pesti Vigadóban. Nem volt jó, na! Pedig maga az esemény elég jónak ígérkezett, mert hát, nem sokszor fordul elő, hogy érintett legyen egy magyar előadó a Grammy-díj vonatkozásában, és bár esetünkben nem a Grammy-t adták át, hanem a magyarországi eladások után járó aranylemezt, de Sebestyén Márta érdemei elvitathatatlanok a történet szempontjából.

Az esemény azért is érdekes volt, mert a jelenlévő újságírók interjút akartak készíteni a Grammy-díjas énekesnővel és a helyszínen szembesültek vele, hogy Sebestyén Márta nem is kapott Grammy-díjat.

De hát, akkor az meg hogy lehet, hogy a képen látható két francia úr viszont igen, hiszen ugyanazon a lemezen működnek közre?!

Ezen a ponton a két francia kissé atyáskodva hívta fel a sajtó figyelmét, hogy díjat ők sem kaptak egyébként. (Itt már nagyon fájt a vesém.) Erre egy emberként hördült fel a médiamunkások hada, hogy dehátakkoreztígyhogy! Hiszen bejelentették, meg minden. Ki kapta akkor a díjat? Senki. A lemez. Kemény, mi?

DeepForrest19980303-124420.jpg

Deep Forest - 1998.03.03. (Fotó/Forrás: morpho)

A történet még 1992-ben kezdődött, amikor is két francia zenész, bizonyos Michel Sanchez és Eric Mouquet megalapította a Deep Forest nevű világzenei formációt. Ez az egész világzene dolog valahonnan innen indult a mainstreambe, és bár nem állítom, hogy ők találták ki, de az biztos, hogy igen nagy lökést adtak annak, hogy ez a műfaj gyökeret verjen a nagy zenei fesztiválok színpadjain. Nagyjából annyit csináltak, hogy elektronikus zenei alapokra különböző népzenei gyűjtéseket, népdal feldolgozásokat kevertek rá, ami az egésznek egy nagyon újszerű, érdekes hangzásvilágot adott. A népdal lehetett persze bármilyen nyelven, ami éppen leginkább belepasszolt az adott zenei alapba.

Így aztán elkezdtek népzenéket hallgatni és rábukkantak egy lemezre, amelyen Sebestyén Márta erdélyi népdalokat énekelt.

Megkeresték és felkérték, hogy énekeljen fel egy dallamot az 1995-ben megjelent „Boheme” című albumukra. Ebből lett aztán a „Marta's Song” című dal, ami az egyik húzónóta lett a lemezen, a lemez pedig 1996-ban megkapta a legjobb világzenei albumnak járó Grammy-díjat. A díj meglehetősen új volt egyébként, ugyanis 1992-ben adták át ezt a kategóriát először, előtte nem is létezett.

Ekkortájt lett a Szigeten is világzenei színpad és ekkor kezdődött a világzene tudatos félreértelmezése. Nem volt ugyanis annyi színvonalas előadó, aki világzenével koncertezett volna, ezért egy idő után a különböző népzenei avagy egyes országokra jellemző, autentikus könnyűzenei formációkat is „világzeneként” árulták. Aztán kiment a divatból az egész, a világzenei színpadokat meg bezárták.

Az esetre én leginkább a vesém miatt emlékszem, merthogy az éppen a pályájuk csúcsán lévő Deep Forest tagjai személyesen jöttek el az eseményre, ami annyi sajtómunkást és fotográfust vonzott be, hogy a terem kicsinek bizonyult, az egyik ukrán kolléga pedig bal könyökét a vesémbe mélyesztve próbálta kimaxolni a helyszín szűkös lehetőségeit. Gyanús volt egy idő után, hogy direkt csinálja. Ilyenkor el lehet kezdeni verekedni, meg anyázni, de akkor egyrészt kidobnak, másrészt meg lemaradsz a képről, ami meg ugye mindent felülír. Így aztán az esemény után kellett „megbeszélni” a problémát, amit most nem részleteznék, de amikor rábukkantam erre a képre, azonnal ez ugrott be, úgyhogy a Deep Forest mindenképpen mély nyomokat hagyott bennem…

Így még nem láttad saját magad!

Kapcsolódó

Így még nem láttad saját magad!

Te, én, mi és ők - hétköznapi szituációkban, ismerős helyszíneken, legtöbbször arctalanul, mégis felismerhetően. Hegedűs Ákos koncertfotózás után fordult a társadalmi helyzetek felé, fotóalbum-trilógiájának harmadik része pedig bebizonyítja: egy aluljáróban sétáló ember is lehet képileg olyan érdekes, mint a U2 vagy Michael Jackson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.