Vizuál

KÉP-regény: A zene meg a tévé

2020.02.28. 15:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.

1994 szeptemberében felhívtak a Kurír marketing brigádjából, hogy ugyan ugorjak már el este az azóta jobb létre szenderült Petőfi Csarnokba, mert egy hirdető szólt, hogy lesz ott valami díjkiosztó, meg Depeche Mode Klub, és le kéne fényképezni valami Paul Kinget, aki a díjakat adja át.

- Hogy kicsoda adja át???

- Valami Paul King. Mond ez neked valamit?

- Mi az, hogy! De még mennyire! Sőt!

Aki a kilencvenes években volt huszonéves és hallgatott zenét, annak kivétel nélkül mondott valamit a Paul King név. Paul King és Ray Cokes neve összefonódott az MTV Europe aranykorával, a VJ-világ megszületésével és a zenés televíziózás legerősebb támadásával! Az MTV Europe valami teljesen más volt, mint amit addig láttam a zenei tv piacon. Hivatalosan 1987-től indult és tíz éven át működött ezen a néven, de igazándiból a ’90-’95 közötti időszak volt fergeteges. Először azt hittem, hogy ez már Amerika, de aztán kiderült, hogy korántsem. Ez inkább Anglia. Végülis logikus. Az európai meghatározó zenekarok, zenei rádiók és szaklapok mind Angliából jöttek, miért pont ez jött volna máshonnan?

Az egész jelenség teljesen behúzta a nézőt egy olyan világba, ami az MTV Europe nélkül nem létezett. Persze nem volt az egész tévé úgy jó, ahogy volt, de a meghatározó műsorok és a hozzájuk kapcsolódó műsorvezetők nagyon működtek, és nekem jellemzően két meghatározó figurához, Ray Cokes-hoz és Paul Kinghez kötődtek. Ha valaki aktuális slágerlistát vagy alternatív zenét akart hallgatni és olyan videókat nézni, ami tényleg értékes volt és újszerű, az ennek a két fickónak  a műsorait nézte. Az ismétlések miatt szerencsére éjszaka is ment Paul King műsora a 120 Minutes -alternativ music show, illetve Ray Cokes védjegye az MTV’s Most Wanted. Nem biztos, hogy ők találták ki, hogy állj oda, aztán told az arcukba, ami eszedbe jut, de hogy ezzel erős hatást gyakoroltak a nézőkre és persze a szakmára, az tuti! A mai műsorvezetők, akik a Z+ Viva+ vonalról jöttek, mind őket nyúlták. Akik meg nem, azok azokat, akik lenyúlták őket. Sőt! Ők voltak a mai youtuberek előfutárai is. Csak akkor még nem mi határoztuk meg, hogy mikor akarjuk megnézni a műsort, hanem a tévé.

PaulKingAlbertGyorgyi-144857.jpg

Paul King és Albert Györgyi (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Képzelhetitek, mennyire felvillanyozódtam, amikor Paul Kinget kellett fényképeznem, hiszen minden éjjel őt néztem. Ő volt az MTV hőskorának egyik legnépszerűbb műsorvezetője, ráadásul a zene világából érkezett, ő volt ugyanis a King nevezetű zenekar frontembere, brit top 10-es slágerekkel a háta mögött. Közülük a legismertebb a Love and Pride volt, amely egészen a slágerlista második helyéig kúszott fel. Aztán abbahagyta az egész zenekarosdit és némi szólóbénázás után átugrott a tévébe. A helyszínen az derült ki, hogy nem én voltam az egyetlen nézője, mert a Petőfi Csarnok környékén hatalmas őrület volt, alig tudtam bejutni, és ezres nagyságrendben rekedtek a falakon kívül az érdeklődők, amit a Depeche Mode aktuális népszerűsége sem igen magyarázott.

Paul Kinggel Albert Györgyi művelt le egy egész színvonalas beszélgetést a színpadon, és bár az összképet némileg lerontotta a Rózsa Gyuri „Kapcsoltam” című örökbecsűjére hajazó levélhúzó kerék, a beszélgetés alapján nagyon úgy tűnt, hogy Albert Györgyi is nézte éjszakánként Paul Kinget, amint egy műsorelőzetes végén vigyorogva mondta a kamerába: „Keep watching on MTV”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.
Vizuál hír

Játékos műalkotások és művészi játékok - Pályázat fiatal képzőművészek számára

Művészet és játék címen ír ki fiatal alkotók számára képzőművészeti pályázatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei MANK Galériában rendezendő kiállításon való részvételre.
Vizuál hír

Rendhagyó módon az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

A Műcsarnok szokásos évi kiállítását a járvány miatt sem kell kihagynod. Az alábbi linken bejárhatod a Szabadjáték című tárlatot!