Vizuál

KÉP-regény: A zene meg a tévé

2020.02.28. 15:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.

1994 szeptemberében felhívtak a Kurír marketing brigádjából, hogy ugyan ugorjak már el este az azóta jobb létre szenderült Petőfi Csarnokba, mert egy hirdető szólt, hogy lesz ott valami díjkiosztó, meg Depeche Mode Klub, és le kéne fényképezni valami Paul Kinget, aki a díjakat adja át.

- Hogy kicsoda adja át???

- Valami Paul King. Mond ez neked valamit?

- Mi az, hogy! De még mennyire! Sőt!

Aki a kilencvenes években volt huszonéves és hallgatott zenét, annak kivétel nélkül mondott valamit a Paul King név. Paul King és Ray Cokes neve összefonódott az MTV Europe aranykorával, a VJ-világ megszületésével és a zenés televíziózás legerősebb támadásával! Az MTV Europe valami teljesen más volt, mint amit addig láttam a zenei tv piacon. Hivatalosan 1987-től indult és tíz éven át működött ezen a néven, de igazándiból a ’90-’95 közötti időszak volt fergeteges. Először azt hittem, hogy ez már Amerika, de aztán kiderült, hogy korántsem. Ez inkább Anglia. Végülis logikus. Az európai meghatározó zenekarok, zenei rádiók és szaklapok mind Angliából jöttek, miért pont ez jött volna máshonnan?

Az egész jelenség teljesen behúzta a nézőt egy olyan világba, ami az MTV Europe nélkül nem létezett. Persze nem volt az egész tévé úgy jó, ahogy volt, de a meghatározó műsorok és a hozzájuk kapcsolódó műsorvezetők nagyon működtek, és nekem jellemzően két meghatározó figurához, Ray Cokes-hoz és Paul Kinghez kötődtek. Ha valaki aktuális slágerlistát vagy alternatív zenét akart hallgatni és olyan videókat nézni, ami tényleg értékes volt és újszerű, az ennek a két fickónak  a műsorait nézte. Az ismétlések miatt szerencsére éjszaka is ment Paul King műsora a 120 Minutes -alternativ music show, illetve Ray Cokes védjegye az MTV’s Most Wanted. Nem biztos, hogy ők találták ki, hogy állj oda, aztán told az arcukba, ami eszedbe jut, de hogy ezzel erős hatást gyakoroltak a nézőkre és persze a szakmára, az tuti! A mai műsorvezetők, akik a Z+ Viva+ vonalról jöttek, mind őket nyúlták. Akik meg nem, azok azokat, akik lenyúlták őket. Sőt! Ők voltak a mai youtuberek előfutárai is. Csak akkor még nem mi határoztuk meg, hogy mikor akarjuk megnézni a műsort, hanem a tévé.

PaulKingAlbertGyorgyi-144857.jpg

Paul King és Albert Györgyi (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Képzelhetitek, mennyire felvillanyozódtam, amikor Paul Kinget kellett fényképeznem, hiszen minden éjjel őt néztem. Ő volt az MTV hőskorának egyik legnépszerűbb műsorvezetője, ráadásul a zene világából érkezett, ő volt ugyanis a King nevezetű zenekar frontembere, brit top 10-es slágerekkel a háta mögött. Közülük a legismertebb a Love and Pride volt, amely egészen a slágerlista második helyéig kúszott fel. Aztán abbahagyta az egész zenekarosdit és némi szólóbénázás után átugrott a tévébe. A helyszínen az derült ki, hogy nem én voltam az egyetlen nézője, mert a Petőfi Csarnok környékén hatalmas őrület volt, alig tudtam bejutni, és ezres nagyságrendben rekedtek a falakon kívül az érdeklődők, amit a Depeche Mode aktuális népszerűsége sem igen magyarázott.

Paul Kinggel Albert Györgyi művelt le egy egész színvonalas beszélgetést a színpadon, és bár az összképet némileg lerontotta a Rózsa Gyuri „Kapcsoltam” című örökbecsűjére hajazó levélhúzó kerék, a beszélgetés alapján nagyon úgy tűnt, hogy Albert Györgyi is nézte éjszakánként Paul Kinget, amint egy műsorelőzetes végén vigyorogva mondta a kamerába: „Keep watching on MTV”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál galéria

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.