Vizuál

KÉP-regény: A zene meg a tévé

2020.02.28. 15:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.

1994 szeptemberében felhívtak a Kurír marketing brigádjából, hogy ugyan ugorjak már el este az azóta jobb létre szenderült Petőfi Csarnokba, mert egy hirdető szólt, hogy lesz ott valami díjkiosztó, meg Depeche Mode Klub, és le kéne fényképezni valami Paul Kinget, aki a díjakat adja át.

- Hogy kicsoda adja át???

- Valami Paul King. Mond ez neked valamit?

- Mi az, hogy! De még mennyire! Sőt!

Aki a kilencvenes években volt huszonéves és hallgatott zenét, annak kivétel nélkül mondott valamit a Paul King név. Paul King és Ray Cokes neve összefonódott az MTV Europe aranykorával, a VJ-világ megszületésével és a zenés televíziózás legerősebb támadásával! Az MTV Europe valami teljesen más volt, mint amit addig láttam a zenei tv piacon. Hivatalosan 1987-től indult és tíz éven át működött ezen a néven, de igazándiból a ’90-’95 közötti időszak volt fergeteges. Először azt hittem, hogy ez már Amerika, de aztán kiderült, hogy korántsem. Ez inkább Anglia. Végülis logikus. Az európai meghatározó zenekarok, zenei rádiók és szaklapok mind Angliából jöttek, miért pont ez jött volna máshonnan?

Az egész jelenség teljesen behúzta a nézőt egy olyan világba, ami az MTV Europe nélkül nem létezett. Persze nem volt az egész tévé úgy jó, ahogy volt, de a meghatározó műsorok és a hozzájuk kapcsolódó műsorvezetők nagyon működtek, és nekem jellemzően két meghatározó figurához, Ray Cokes-hoz és Paul Kinghez kötődtek. Ha valaki aktuális slágerlistát vagy alternatív zenét akart hallgatni és olyan videókat nézni, ami tényleg értékes volt és újszerű, az ennek a két fickónak  a műsorait nézte. Az ismétlések miatt szerencsére éjszaka is ment Paul King műsora a 120 Minutes -alternativ music show, illetve Ray Cokes védjegye az MTV’s Most Wanted. Nem biztos, hogy ők találták ki, hogy állj oda, aztán told az arcukba, ami eszedbe jut, de hogy ezzel erős hatást gyakoroltak a nézőkre és persze a szakmára, az tuti! A mai műsorvezetők, akik a Z+ Viva+ vonalról jöttek, mind őket nyúlták. Akik meg nem, azok azokat, akik lenyúlták őket. Sőt! Ők voltak a mai youtuberek előfutárai is. Csak akkor még nem mi határoztuk meg, hogy mikor akarjuk megnézni a műsort, hanem a tévé.

PaulKingAlbertGyorgyi-144857.jpg

Paul King és Albert Györgyi (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Képzelhetitek, mennyire felvillanyozódtam, amikor Paul Kinget kellett fényképeznem, hiszen minden éjjel őt néztem. Ő volt az MTV hőskorának egyik legnépszerűbb műsorvezetője, ráadásul a zene világából érkezett, ő volt ugyanis a King nevezetű zenekar frontembere, brit top 10-es slágerekkel a háta mögött. Közülük a legismertebb a Love and Pride volt, amely egészen a slágerlista második helyéig kúszott fel. Aztán abbahagyta az egész zenekarosdit és némi szólóbénázás után átugrott a tévébe. A helyszínen az derült ki, hogy nem én voltam az egyetlen nézője, mert a Petőfi Csarnok környékén hatalmas őrület volt, alig tudtam bejutni, és ezres nagyságrendben rekedtek a falakon kívül az érdeklődők, amit a Depeche Mode aktuális népszerűsége sem igen magyarázott.

Paul Kinggel Albert Györgyi művelt le egy egész színvonalas beszélgetést a színpadon, és bár az összképet némileg lerontotta a Rózsa Gyuri „Kapcsoltam” című örökbecsűjére hajazó levélhúzó kerék, a beszélgetés alapján nagyon úgy tűnt, hogy Albert Györgyi is nézte éjszakánként Paul Kinget, amint egy műsorelőzetes végén vigyorogva mondta a kamerába: „Keep watching on MTV”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.