Vizuál

KÉP-regény: A Zichy-kastély titkai

2022.04.23. 11:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal meg nem írt történetekről mesélt.

Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért nem írok meg bizonyos történeteket, amihez kép is van, meg a sztori is vicces. Merthogy ők emlékeznek rá, és akkor biztosan nekem is kellene. Egyébként igen, valóban emlékszem, sajnos utálom a memóriámat. Néha jó lenne, ha nem lenne annyira fotografikus, de hát, ez van, most mit csináljak? Viszont, ha már így alakult, akkor elárulom a titkot. Bizonyos történeteket tényleg nem írok meg.

Van olyan, amit egyszerűen nem lehet megírni.

Mert megsértenék embereket, vagy mert megsértenék olyan embereket, akik már nem élnek. Vagy az is lehet, hogy sokan felháborodnának, és soha többé nem olvasnák el egyetlen posztomat sem, sőt az is lehet, hogy népszavazást kezdeményeznének ellenem. Nem tudom. Úgyhogy bizonyos sztorikat inkább megtartok magamnak.

Tegnap kezembe akadt a barokk stílusú Zichy-kastélyról egy fotó. Az épület egyébként 1746 és 1752 között épült, mint ez mindenki számára közismert. Vagy ha nem, hát szomorkodhat velem együtt, mert én is csak onnan tudom ezt, hogy rákerestem. Pedig nekem rengeteg emlékem van erről a kastélyról. Nagyjából minden ugyanúgy maradt, mint volt, talán csak a fák nőttek meg egy kicsit. A kastéllyal szemben lévő épületben érettségiztem, és minden délután itt vártam azt a bizonyos csajt a magyar fakultáció után.

Aztán itt snóbliztam az idióta kocsmárossal, aki egy egész szobányi tükör előtt bírta eldugni a pénzérméket, és mindenki látta a tükörből, hogy mit dugott el.

Mivel jellemzően pénzben játszott, ezért hamar csapra verte az egész kocsmát. Azóta papírsárkányok hajtogatásával foglalkozik.

Aztán itt van a Kassák Múzeum, ahova gyerekkoromban többször is belógtam, és tudom, hogy erősen gáz belógni egy múzeumba, de a részleteket sajnos nem írhatom le, mert lehet, hogy igencsak rosszul jönnék ki belőle. A Zichy-kastély olyan titkokat rejt, amiket akkor sem írhatnék le nektek, ha most veritas szérumot kapnék Harry Pottertől. Pedig ez a történet nagyon régi. Tizenöt éves lehettem, amikor a legmenőbb magyar zenekarok a Zichy-kastély udvarán léptek fel. Vikidál Gyulát, Sziámit vagy Snétberger Ferencet hallgattunk nyaranta a kastély udvarán, és akkor még nem tudtam, hogy a történelem részese leszek. Annak a történelemnek, ami fenntartotta gimnazistaként bennem a kultúrát és a világot, most meg csak azon gondolkozom, hogy vajon miért nem változott harminc év alatt semmi ebben a kertben? Talán csak a fák nőttek meg egy kicsit.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Zichy-kastély (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.