Vizuál

KÉP-regény: A Zichy-kastély titkai

2022.04.23. 11:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal meg nem írt történetekről mesélt.

Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért nem írok meg bizonyos történeteket, amihez kép is van, meg a sztori is vicces. Merthogy ők emlékeznek rá, és akkor biztosan nekem is kellene. Egyébként igen, valóban emlékszem, sajnos utálom a memóriámat. Néha jó lenne, ha nem lenne annyira fotografikus, de hát, ez van, most mit csináljak? Viszont, ha már így alakult, akkor elárulom a titkot. Bizonyos történeteket tényleg nem írok meg.

Van olyan, amit egyszerűen nem lehet megírni.

Mert megsértenék embereket, vagy mert megsértenék olyan embereket, akik már nem élnek. Vagy az is lehet, hogy sokan felháborodnának, és soha többé nem olvasnák el egyetlen posztomat sem, sőt az is lehet, hogy népszavazást kezdeményeznének ellenem. Nem tudom. Úgyhogy bizonyos sztorikat inkább megtartok magamnak.

Tegnap kezembe akadt a barokk stílusú Zichy-kastélyról egy fotó. Az épület egyébként 1746 és 1752 között épült, mint ez mindenki számára közismert. Vagy ha nem, hát szomorkodhat velem együtt, mert én is csak onnan tudom ezt, hogy rákerestem. Pedig nekem rengeteg emlékem van erről a kastélyról. Nagyjából minden ugyanúgy maradt, mint volt, talán csak a fák nőttek meg egy kicsit. A kastéllyal szemben lévő épületben érettségiztem, és minden délután itt vártam azt a bizonyos csajt a magyar fakultáció után.

Aztán itt snóbliztam az idióta kocsmárossal, aki egy egész szobányi tükör előtt bírta eldugni a pénzérméket, és mindenki látta a tükörből, hogy mit dugott el.

Mivel jellemzően pénzben játszott, ezért hamar csapra verte az egész kocsmát. Azóta papírsárkányok hajtogatásával foglalkozik.

Aztán itt van a Kassák Múzeum, ahova gyerekkoromban többször is belógtam, és tudom, hogy erősen gáz belógni egy múzeumba, de a részleteket sajnos nem írhatom le, mert lehet, hogy igencsak rosszul jönnék ki belőle. A Zichy-kastély olyan titkokat rejt, amiket akkor sem írhatnék le nektek, ha most veritas szérumot kapnék Harry Pottertől. Pedig ez a történet nagyon régi. Tizenöt éves lehettem, amikor a legmenőbb magyar zenekarok a Zichy-kastély udvarán léptek fel. Vikidál Gyulát, Sziámit vagy Snétberger Ferencet hallgattunk nyaranta a kastély udvarán, és akkor még nem tudtam, hogy a történelem részese leszek. Annak a történelemnek, ami fenntartotta gimnazistaként bennem a kultúrát és a világot, most meg csak azon gondolkozom, hogy vajon miért nem változott harminc év alatt semmi ebben a kertben? Talán csak a fák nőttek meg egy kicsit.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Zichy-kastély (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

10+1 ikonikus jelenet minden idők legmeghatározóbb sorozatából

Táncoló törpe, rébuszokban beszélő óriás, isteni feketekávék és cseresznyés piték, bohókás jazz, csontig hatoló rémálmok, egy furcsa FBI-ügynök, misztikus baglyok, vörös bársonyfüggöny. Összegyűjtöttük a Twin Peaks legikonikusabb jeleneteit.
Vizuál hír

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál magazin

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Vizuál hír

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál hír

Ha tavasz, akkor Essentia Artis!

Márciusban nyílik meg az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása. A grandiózus összművészeti esemény részleteiről idén a Fidelio különszámából is tájékozódhatnak!