Vizuál

KÉP-regény: Alkalmi ajándék Afrikából

2021.03.26. 17:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az afrikai kultúráról mesél.

Véletlenül akadt a kezembe ez a kép, és azon morphondíroztam el, hogy az afrikai kultúráról jellemzően senki sem tud semmit. Pedig Európában is jelen van. Leginkább nagyvárosi aluljárókban, belvárosi ajándékboltok kirakatainak és külvárosi bolhapiacok asztalainak kínálatában lehet rábukkanni a fából faragott elefántokra, maszkokra, meg zsiráfokra, aminek a nyakára ragasztják az árcédulát és kivétel nélkül ajándékba adják őket, hogy aztán a szobában az ajtófélfára vagy egy állólámpára vigyázzanak éveken át.

Tök komolyan mondom, országtól függetlenül szinte az összes ismerősömnek van a lakásában valami afrikai faragvány. Van, ahol csak egy oroszlános hamutartó a stelázsin, és van, ahol a nappali sarkában egy komplett szavanna van berendezve, gazellákkal, elefántokkal, meg morcos tekintetű maszáj harcosokkal. Ez az egész valamiért nagyon megy, talán az egzotikum varázsa vagy az ismeretlen beszerzési háttér az oka. Nem tudom. Pedig ez a történet valójában korántsem annyira egzotikus és varázslatos, mint ahogy azt elképzeljük, sőt, a kenyai Mombasa mellett üzemelő Akamba kézműves falu inkább egy skanzenbe öntött szuahéli barkács szakkör benyomását kelti, pedig az Európába és Amerikába exportált, fából faragott szobrok igen jelentős része itt készül.

Tulajdonképpen a falu mint kifejezés is erős egy kicsit, mert két háromszög alakban egymásnak borított műanyag hullámpalát azért elég nagy képzelőerővel lehet csak „háznak” vagy „épületnek” nevezni, mint ahogy a nejlonponyvával letakart, földbe szúrt karókkal övezett terület sem biztos, hogy kiállná a „terem” elnevezés próbáját.

Valami furcsa szomorúság árad az egészből, ahogy a bódékban összezsúfolódó fafaragó művészek pár dollárért vésik és csiszolják egész nap azokat a műtárgyakat, amiket aztán a magyar ajándékboltokban százszoros haszonnal adnak el születésnapi ajándéknak. Ráadásul ott jártamkor zuhogott az eső, és a lyukacsos nejlon ponyván több helyen is beömlő víz még keserűbbé tette az egészet. Pedig ezek az emberek tényleg művészek, és tényleg nagyon tudnak! Hihetetlen precizitással elképesztő alakzatokat és pontosan kimunkált formákat hoznak létre. Egy alaktalan fekete fadarabból pár óra alatt elefánt lesz, meg orrszarvú vagy olyan ősi afrikai maszk, amilyennel a horrorfilmekben riogatják az erre vágyó nézőket. Magyarországon ezért a melóért Kossuth-díjat szoktak adni, nem egy szakadék lepukkant melegházat, amibe beesik az eső.

Hozzátartozik még az egészhez néhány faragatlan tuskó, akik a nagy zsetont akasztják le a buliból. Ez egyébként tapasztalataim szerint Afrikában kb. mindenhol így van. Van egy néhány emberből álló vékonyka társadalmi réteg, akik nagyjából uralkodnak a szegény sokaság felett, a szerepek születési alapon eldőlnek, átjárás nincs. Már a bemutatkozáskor kiderül, hogy ki hova tartozik. Johnnynak, Johnsonnak meg Ericnek nevezték el magukat. Csupa ősi szuahéli név. Aztán száz dollárért mutogatják az amerikai turistáknak, hogy hol faragják nekik a páviános hamutartót, amit a közeli ajándékboltban gyorsan meg is lehet venni. Ez amúgy az egyetlen épület a faluban, ami kőből van és joggal lehet háznak nevezni. Azt viszont azóta sem értem, hogy mitől lesz egy húsz dolláros, mombasai faragott zsiráf 30 ezer forint a budapesti ajándékboltban. A szállítási költség lehet az oka, az dobhatja meg…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Akamba kézműves falu (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.