Vizuál

KÉP-regény: Angyali üdvözlet

2021.11.19. 13:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az élet egy szomorú eseményével és egy különös összefutás sorozatos megismétlődésével foglalkozik.

Mindig is gyűlöltem temetésekre járni. Gyanítom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Önmagában nem is lenne érdekes az egész, de nekem jó néhány éven keresztül mégis muszáj volt ezt tennem. Mondhatni, a munkaköröm részét képezte, pedig sosem dolgoztam temetkezési vállalkozóként.

A kilencvenes években a Kurír című napilapnak volt egy kvázi temetkezési rovata. Azért kvázi, mert csak akkor lépett életbe, ha valaki meghalt. A képzavart feloldandó, amennyiben egy ismert ember elhalálozott, akkor

kimentünk a temetésére, és minden akkor még élő ismert emberről készítettünk egy portrét, aki az elhunyt ismert ember temetésén tiszteletét tette.

Aztán másnap megjelent az újságban egy egészoldalas arcképcsarnok a megjelentekről. Nem mondhatnám, hogy szerettem ezt csinálni. Egyrészt senki sem kedveli igazán, ha egy temetésen közelről az arcába fényképeznek, másrészt egyes gyászolók ilyenkor könnyeket ejtenek, és különösen egy színésznő imidzsének nem igazán használ, ha elkenődött sminkkel készült képek jelennek meg róla a másnapi újságban.

A szertartás alatt meg senki nem fog leállni a fotóssal vitatkozni, hogy ezt most itt nem kéne, pláne úgy, hogy erősen közszereplőkről van szó. Olyan is volt, hogy egy ismert televíziós, érzékelve, hogy optikákkal vadásznak rá, szabályos bújócskába oltott fogócskát játszott velem egy neves tévébemondó búcsúztatásán. Ezt végképp nem kívánom senkinek, rettenetes volt! Azt hiszem, hogy itt gyűlöltem meg igazán temetésre járni, mondom ezt annak ellenére, hogy a rengeteg megjelent portré miatt anyagilag igencsak megérte az egész. Az emberek meg a mai napig szeretik nézegetni, hogy kik jelennek meg egy híresség temetésén, csak manapság már inkább videofelvételeket böngészgetnek a fényképek helyett. Aztán 1998-ban a Kurírt politikai okokból bezárták, én meg azóta, ha csak tehetem, kerülöm a temetéseket.

Az elmúlt két évben viszont több nekrológot hallottam, mint az azt megelőző húsz évben összesen.

A végén már szinte enerváltan vettem tudomásul, hogy sorra veszítem el a családtagjaimat. Ráadásul ezek a temetések egymástól igencsak távoli helyeken, távoli városokban voltak. Más szertartások, más szituáció, más közeg. Egyetlen motívum mégis mindenhol jelen volt: ez az angyalka itt, a képen. Egyrészt nem hiszek az áramló erőben, másrészt a véletleneknek sem szoktam különösebb jelentőséget tulajdonítani, de azért ez legalábbis furcsa volt.

AngyalkaFarkasreten2020februar-122558.jpg

Angyalka Farkasréten (2020. február) (Fotó/Forrás: morpho)

Gyanítom, hogy ezt az angyalkafigurát sok helyen gyártják, és valószínűleg minden temetői virágosnál lehet kapni, de az mégiscsak szokatlan, hogy belebotlottam az összes helyszínen, az összes sírkertben, ahol az elmúlt két évben megfordultam. Az első esetnél észrevettem ugyan, de csak akkor fényképeztem le, amikor a második alkalommal újra megláttam. Aztán még további három esetben futottam össze az angyalkával. Összesen ötször, öt különböző alkalommal, teljesen különböző helyeken. Nálam relevánsabb angyalszakértők biztos el tudnák mondani, hogy pontosan mit is jelent ez, de nagyon remélem, hogy semmit. Bár el kell árulnom, hogy a negyedik találkozáskor már elröhögtem magam, amikor szinte barátként üdvözöltük egymást az angyalkával az egri temetőben.  

A szobrocska nem magasabb tizenöt centiméternél, gipszből van és fehér vagy ezüstös festékkel van lefújva. Vagy csak átöltözik? Ki tudja! Jellemzően különböző sírokon ücsörgött, egy esetet kivéve, amikor Ady Endre vállán ült a Fiumei úti temetőben. „Az Égből dühödt angyal dobolt/ Riadót a szomorú Földre…” Így lenne? Nem hinném. Ez az angyalka kifejezetten békésnek tűnik, de ennek ellenére nagyon remélem, hogy egy jó ideig nem fogok vele találkozni.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A Baker Streeten kísért a múlt

Londonban úgy tartják, hogy a Baker Street 221 B a világ egyik legismertebb címe, és tényleg: aki valaha is olvasta vagy látta filmen Sherlock Holmes egy-egy kalandját, tudja, hogy itt lakott a nyomózók archetípusa, valamint segítője, Watson doktor. A házban 1990 óta Sherlock Holmes kalandjait és „életét” felidéző múzeum várja a látogatókat.
Vizuál hír

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Vizuál videó

Osztálytalálkozó a Roxfortban – újra együtt a Harry Potter szereplői

20 évvel ezelőtt gördült ki a 9 és háromnegyedik vágányról a Roxfort Expressz, amely elrepítette Harry Pottert, és vele együtt egy egész generációt J. K. Rowling varázslatos világába. A HBO Max most arra vállalkozott, hogy még egyszer összehozza a kultfilm szereplőit.
Vizuál előzetes

Az élet a fontosabb, vagy a szerelem? – Hamarosan a mozikban a West Side Story

Még néhány nap, és egy év kényszerű várakozás után bemutatják Steven Spielberg szerelem-projektjét, a West Side Story filmváltozatát. A rendező gyerekkori álmát valósította meg Leonard Bernstein klasszikusának filmre vitelével. A legújabb előzetes is sokat ígér. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.