Vizuál

KÉP-regény: ArtsCape avagy a rettegés felső foka

2020.10.16. 16:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fokvárosi ArtsCape centerről mesél.

Gondolkodtatok már azon, hogy miként kezdenétek hozzá, ha egy látogatónak húdenagyon szakmaian be kéne mutatnotok egy kulturális intézményt, mondjuk egy színházat? Nyilván nem, mert miért tennétek, pláne hogy hülyeség. Én mostanság mégis ezen töprengek. Na, nem szóban kéne felvázolni, mintegy ismeretterjesztő jelleggel, hanem a helyszínen körbevezetve úgy, hogy az illető tényleg kapjon némi képet az egész intézményről, de azért ne fulladjon bele egy érdektelen információhalmazba. Vajon a zsinórpadlás tetejére felvinném-e, vagy csak az aktuális előadásokból mutatnék részleteket? Beszélnék-e a súgó családi hátteréről, vagy csak az adott évad programját ismertetném? Ez nyilván attól is függ, hogy mennyire szakmai jellegű a vizitor személye, meg attól is, hogy mennyire értem meg a szituáció súlyát. Hát, nem igazán tudom, hogyan kéne ezt csinálni, de azt igen, hogy hogyan nem!

Szigorúan elrettentés végett vázolnék egy esetet,

miként is kezeltek egy ilyen szituációt egy Európától igencsak távoli országban, a fokvárosi ArtsCape centerben.

Az egész épület egy hatalmas kulturális bomba, leginkább a londoni Barbican központhoz vagy kicsit a budapesti Müpához tudnám hasonlítani. Van benne egy halom próbaterem, háziszínpad, konferenciatermek, étterem, meg persze egy hatalmas színházterem és egy nagy koncertterem is. Kicsit meg is lepett, hogy van ilyen a Dél-afrikai Köztársaságban, de végül is rendeztek ők már focivébét is.

Egy Európai Unió által támogatott kulturális projekt keretében mutatták be a helyi formák az épületet, ami, hát, azt gondolom, hogy meglehetősen alaposra sikeredett. Reggel fél tízkor indult a muri egy táncbemutatóval, amit mozgássérült, illetve süketnéma táncosok tartottak. Utána beszélgetés az alkotókkal, olyan dél körül már a padláson kialakított, balett teremben voltunk, ahol a helyi társulat növendékei tartottak bemutatót. Utána beszélgetés a résztvevőkkel. Nagyjából egy óra múlva helyi zenészek díjazását és méltatását lehetett végignézni egy színházteremben, ahol mintegy másfél órás beszélgetés után, ebédelni invitáltak. Nem kell túlgondolni, egy hamburger a helyi étteremben, de ez belefért szűk egy óra húsz percbe. Már jócskán benne voltunk a délutánban, amikor felvonszoltam magam a sokadikra, ahol a helyi parókakészítő asszonyok, a varrónők hathatós támogatásával tartottak rövid, nagyjából ötven perces eligazítást a díszlet és jelmeztervezők működéséről és a sokszínű kulturális háttér formai megjelenítéséről. A varrónők csak néha kotyogtak közbe, ezért nagyjából délután négy óra magasságában már az intézmény létrejöttének rövid történetét és az épület elkészülésének fázisairól szóló előadást élvezhettük. Olyan este hat óra körül már nagyon megittam volna egy sört, bort, bármit az egyik fokvárosi vendéglátóipari üzemegységben, amikor is belekezdtek a teljes éves költségvetés összeállításának ismertetésébe.

ArtsCape-155151.jpg

ArtsCape (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Úgy éreztem, hogy elérkezett az a pillanat, amikor már muszáj a ciánkapszulámat megkeresnem a zsebemben, de szomorúan konstatáltam, hogy nem is az a nadrág van rajtam, mert eredetileg arra gondoltam, hogy kocsmázás előtt még beugrom a hotelbe átöltözni. Na de minden móka véget ér egyszer, a gazdasági brigád elköszönt, és a friss afrikai levegő reményében elindultunk a kijárat felé… ahol már várt minket az intézmény könyvelésének vezetője, hogy röpke nyolcvan perces időkeretben beavasson minket az ArtsCape könyvelési struktúrájának rejtelmeibe. Ez tök komoly! Ez már az a pont, ahol az ember feladja. Itt már nincs visszaút az oroszláncsorda karmaiból, itt már nem is tudom precízen visszaadni a gondolataimat, csak a súlytalan lebegésre és az agyam helyén tompán zümmögő fénymásoló gépekre emlékszem nagyon halványan, de ez talán már mindegy is.

Az élőhalott agynak a kegyelemdöfést akkor adták meg, amikor mindezek után meginvitáltak a központi színházterembe egy kétórás egyfelvonásos megtekintésére, amit helyi színművész növendékek adtak elő, afrikaans!!! nyelven. Na, ez a kihívás már meghaladta legendás tűrőképességemet, és bármennyire is kíváncsi voltam erre a kitűnőnek ígérkező darabra, zsebeimbe gyömöszöltem szürkeállományom maradékát és kivánszorogtam az ArtsCape kulturális központból. Hátamon még érzetem a halálba menő társaim megvető és egyben gyilkos pillantását, de bevallom őszintén, ezek után mindenféle szégyenérzet nélkül vetettem bele magam a fokvárosi éjszakába.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>                   

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.