Vizuál

KÉP-regény: Asszuán alkonya

2022.09.16. 16:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az egyiptomi vízhiányról és annak várható következményeiről írt.

A kilencvenes évek közepén Dél-Egyiptomban beszélgettem egy asszuáni halásszal. Átvitt a csónakján a Nílus túlpartjára, és közben elmesélte, hogy ő Asszuánban született, és biztos benne, hogy ott is fog meghalni, de egyáltalán nem zavarja, hogy egész életében csak ennyit lát a világból, mert náluk a halászat családi hagyomány, és bár nem veti fel őket a pénz, ő úgy gondolja, hogy nem élnek rosszul.

Van halászbárkája, háza, sok gyereke a sok feleségétől, de ez nem gond, mert a Nílus halbősége eltartja mindnyájukat.

Azt is mondta, hogy Egyiptom tényleg a Nílus ajándéka, és mivel a Nílus mindig ott volt, és mindig ott lesz, ezért létezhet már több ezer éve emberi civilizáció a térségben, ami nyilván így is fog maradni.

A halász azóta már biztosan nincs köztünk, és a múltra vonatkozó megállapításai nyilván igazak, de maga is meglepődne, ha látná, hogy a klímakrízis hogyan apasztja le a világ leghosszabb folyamának mesés adományait.

A 6695 km hosszú folyó környékén élő százmillió ember már folyamatos vízhiánnyal küszködik.

Olyannyira, hogy a vízdeficit eléri az évi 20 milliárd köbmétert, és az ENSZ előrejelzései alapján 2025-re teljesen elfogy a víz a folyó menti településeken.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ott van egy giga nagy folyó, meg az Asszuáni-gát mögötti Nasszer-tó, akkor hogyan lehetséges mindez. Hát, először is minden relatív. A víz soknak tűnik ugyan, de ha azt nézzük, hogy

egész Egyiptom a Nílusra van utalva, és ebbe beletartozik az ivóvíz mellett az öntözés, az állattartás is, hogy itatni és etetni tudják a rohamosan növekvő számú lakosságot,

akkor már nem is tűnik olyan soknak a meglévő vízkészlet. Ami egyébként a klímakrízis okozta erősödő párolgás hatására folyamatosan csökken.

A sivatag egyre nagyobb területeket hódit el a termőföldektől, és ennek megállítására egyelőre esély sincs. Ami viszont még ennél is súlyosabb probléma, hogy a száz éve rozsdásodó vízvezetékrendszerből az ivóvíz több mint harminc (!) százaléka egyszerűen elfolyik a homokba. Az elképesztő pazarlás miatt egyre kevesebb vizet locsolnak szét, egyre kisebb termőterületre. Szívszorító látvány, ahogy

a képen látható asszuáni földműves reménytelenül locsolja a tűzforró homokot, ahol egykoron őseinek virágzó gabonaföldjei terültek el.

A megszűnő munkalehetőségek miatt a folyó menti parasztok milliói költöznek el vidékről a nagyvárosokba, ahol a megnövekedett népesség miatt szintén vízhiány alakul ki. A húszmilliós Kairóban idén a nyári forróságban csak napi három-négy órára nyitották meg a vízvezetékeket.

Asszuanifoldmuves-165654.jpg

Asszuáni földműves (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Csak hogy a saját felelősségemről se feledkezzek meg: a turisták számítanak Egyiptom egyik legnagyobb vízfogyasztó bázisának. A covid utáni időszakban a kormányzat mindent elkövet, hogy a turisták számát minél jobban feltornázza, hiszen akár húsz milliárd dollárt is elérheti egy erős évben a turisztikai bevételek mértéke. Csakhogy ha nincs víz, és nincsenek nílusi hajóutak, akkor nincsenek turisták se, ha viszont van elég víz, akkor

annak jelentős hányadát a turisták megisszák, elmedencézik, elgolfozzák, és megint csak visszakanyarodtunk a vízhiányhoz,

no meg persze a halászokhoz, akik már korántsem látják olyan rózsásnak a helyzetüket, mint harminc évvel ezelőtt.

A Nílusban élő halak fele – részben az Asszuáni-gát által megzavart szaporodási gyakorlatnak köszönhetően, részben a csökkenő vízmennyiség miatt – az elmúlt ötven évben kipusztult, a vízminőség miatt pedig a halak húsa nehézfémekkel és szervetlen nitrogénnel szennyezett. Így aztán a munkanélkülivé váló halászok is a nagyvárosokban kötnek ki. Ha bejönnek az előrejelzések, és 2050-re Egyiptom lakossága tényleg megduplázódik, akkor

sokkal több vízre és sokkal korszerűbb öntözési rendszerekre lesz szükség, amihez persze rengeteg pénzre és komoly klímavédelmi stratégiára lenne szükség.

És biztosan nem mehet tovább az sem, hogy a világ egyik legszebb folyószakaszán lukas csöveken keresztül enervált emberek locsolják az egyre jobban terebélyesedő homokot.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Asszuáni földműves (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

József nádorról, a „legmagyarabb” Habsburgról nyílt szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban

A tárlaton a magyar reformkor emblematikus személyisége, Habsburg-Lotharingiai József Antal főherceg több mint fél évszázadig tartó kormányzását és a hozzá kötődő helyszíneket tekinthetik meg a látogatók.
Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.