Vizuál

KÉP-regény: Az argentin aranyháromszög

1. rész
2023.06.09. 15:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal háromrészes sorozatba kezd Argentína legnagyobb exportcikkeiről.

Eredetileg teljesen máshogy akartam ezt a sztorit megírni, de annyi minden eszembe jutott, hogy végül újragondoltam az egészet, mire végül már olyan hosszú lett, hogy újratervezés helyett inkább szétbontom három részre. Olyan még úgysem volt, hogy három KÉP-regény ugyanabban a városban vagy akár országban játszódjon, de most Buenos Aires kapcsán belenyúlok a megszokásba. Ráadásul mivel mindössze néhány hete jártam arra, meglehetősen frissek az emlékek, nem nagyon kell könyvtárazni hozzá, úgyhogy akkor

Argentína három legnagyobb exportcikke, a foci-pápa-tangó szentháromság közül elsőként a pápaságot venném górcső alá.

Szóval a sors úgy hozta, hogy 2013 márciusában a Bíborosi konklávé Buenos Aires korábbi érsekét, egy bizonyos Jorge Mario Bergogliót választotta meg a római katolikus egyház 266. pápájává. A Ferenc néven pápáskodó Bergoglio az első jezsuita egyházfő, az első pápa az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta, aki egyébként Szíriában született, 731-ben volt pápa, és jelenleg nem igazán tudok róla ennél több érdekességet elmondani.

Hanem ami Ferencet illeti! Az argentinok nem igazán számítottak arra, hogy egyszer majd argentin pápa lesz a Vatikánban, egy futball világbajnoki címre ott sokkal nagyobb esély van. Viszont amikor mégis összejött az argentin pápa, rögtön az egész ország építeni kezdte a Ferenc-kultuszt, ami olyan jól sikerült, hogy

ha véletlenül elfelejtenéd Buenos Airesben, hogy ki jelenleg a pápa, rendkívül előzékenyen minden sarkon emlékeztetnek rá.

Ez konkrétan mindent jelent, ami Ferenc pápa karizmájába belefér, vagy éppen nem fér bele: gigantikus pápaportrék városszerte minden tűzfalon, amire nem Maradona vagy Messi van festve, és meglehetősen véleményes élethűségű, ember nagyságú, műanyag Ferenc-szobrok mindenhol. A mindenhol alatt tessék mindenholt érteni! A legmeglepőbb helyeken jöttek szembe ilyen szobrok a focipályáktól az éttermeken át a vásárcsarnokig.

Papaszoboregybuenosairesipiacon-154336.jpg

Pápaszobor egy Buenos Aires-i piacon (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ezt a képet például egy olyan vegyesboltban csináltam, ami akkora volt, mint a Keleti pályaudvar, és árultak benne mindent a helikopter-alkatrésztől a koporsószegig. Hát ennek a bejáratát vigyázza Ferenc pápa személyesen. Az igazság az, hogy az első, ami eszembe jutott, hogy miként is volt ez Jézussal meg a kufárokkal, de aztán átértékeltem a dolgot, hiszen végül is a piac nem templom. De akkor meg mit keres ott a pápa egyáltalán? Ezekre a kérdésekre sosem kapunk választ, mint ahogy arra sem, hogy vajon miként működött ennyire hatékonyan a dél-amerikai inkvizíció, mivelhogy

egyetlen olyan emberrel sem találkoztam, aki ne lett volna pápa fan.

Sőt, teljesen nyilvánvaló, hogy ha egyszer majd nem ő lesz a pápa, a kultusz továbbra is fennmarad, és minden sarkon pont ugyanannyi, a pápa arcképével ellátott képeslapot, gyufacímkét, hűtőmágnest és söralátétet lehet majd kapni.

Ferenc pápa egyébként szerintem tök jó arc, nemrég Budapesten is volt, és az egész szellemiségében van valami dél-amerikai fuvallat, amitől teljesen szokatlan az európai keresztényeknek. Ezt érezhették meg Buenos Airesben, ahol is az argentin pápát az ország egyik legnagyobb nemzeti kincsévé és ezzel együtt az egyik legkapósabb exportcikküké emelték. De nem igazán tudtam különbséget tenni a pápa által képviselt katolikus vallás és a Buenos Airesben sokak által vallási szintre emelt fociőrület között. Ez viszont annyira meghökkentő volt, hogy a jövő héten mindenképpen megérdemel egy külön sztorit.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide >>>

Fejléckép: Pápaszobor egy Buenos Aires-i piacon (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.