Vizuál

KÉP-regény: Az Isten ujja

2021.06.04. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy brazíliai városka, Teresópolis speciálisan csiszolt üveglapjairól és egy különleges szikláról, az Isten ujjáról mesél.

Tulajdonképpen ez egy nagyon profán történet, de a helyszín, meg az azóta már sajnálatos módon kihalt magyar légitársaság csinált belőle KÉP-regényt. Brazília történelméről keveset tudunk, de volt egy császársági korszaka is az országnak, és hát, 1831-ben trónra került bizonyos de Paula Leocãdio Miguel Rafael Gabriel Gonzaga de Bragança e Habsburgo. Sherlock Holmes rajongók már rájöttek, hogy Habsburg Mária Leopoldina főhercegnő hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot, aztán egészen furmányos módon Brazília császára lett. Ezt most nem részletezném, mert nem is ő áll történetünk központjában, hanem a felesége, Brazília császárnője, bizonyos Bourbon-Szicíliai Teréz, akinek teljes nevét most nem írom ide, mert ezzel nagyjából véget is érne a poszt. Szóval Rio De Janeiro államban van egy település, amit őcsászárnőségéről neveztek el Teresópolisnak, aki egyébként a mai napig rendkívül népszerű az országban.

Na, ez az egész egy üvegasztal miatt zuhant a képbe, mert csak úgy nem járnak a magyar fotográfusok Teresópolisban, Rio De Janeirótól nagyjából harminc kilométernyire.

Volt viszont egy barátom, aki Brazíliában dolgozott úgy huszonéven át, és amikor hazajött, vett egy asztalt, aminek speckó üvegteteje van. Olyan üveglap, amit kizárólag Teresópolisban csiszolnak, mert ez a település különleges üvegekben is utazik. Olyan üveget gyártanak a helyi manufaktúrák, amit állítólag senki más sem tud, amiben ugyan lehet valami, de én biztos, hogy nem onnan hozatnék Budapestre spéci asztalt, mert egyrészt messze van, és baromi drága az egész, másrészt meg két négyzetméternyi üveget a világ túlvégéről Magyarországra szállítani, azért elég erős rizikófaktorokat hordoz magában. Teszem azt, eltörik, vagy ilyesmi.

AzIstenujjaTeresopolisBrazilia1-133128.jpg

Az Isten ujja, Teresopolisban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Amikor Rióban jártam, és a cimbora felvetette, hogy holnap át kéne ugrani Teresópolisba üveges asztalt venni, amit majd Budapestre kéne elvinni, csak, egy halvány vigyorral kísértem le a gondolatot, aztán kiderült, hogy ott nem csak üveg van, hanem az Isten ujja is! Ha ránéztek a képre, talán nem szorul magyarázatra, hogy miért így hívják a helyi hegymászók kedvenc szikláját, de a helyzet az, hogy amikor ott jártam, magam sem gondoltam volna, hogy ez az elnevezés ennyire meggyőző tud lenni.

Az Isten ujja teljesen lenyűgözött. Csodás látvány volt, és el is felejtettem, hogy eredetileg üveglapot venni mentünk oda.

Egyébként azért vettünk üveglapot, mert az előzőt a Malév brigád darabokban szállította le Budapestre. Nem derült ki pontosan, hogy mi történt, de valahogy összetört az egész. Aztán ezt a második kört is összetörték. Itt meglett a felelős, akit ugyan elbocsájtottak a cégtől, de a tény nem ragasztotta össze az asztallapot. Immár a harmadik alkalommal indultunk neki a varázslatos üveglapnak, de az isten felemelte ujját és úgy döntött, hogy most az egyszer megengedi az embereknek, hogy egészen Budapestig repkedjen a cucc. Ez az egész teljes hülyeségnek tűnik, de egyrészt igaz, másrészt meg lefényképeztem nektek az Isten ujját.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Isten ujja / Fotó: Hegedűs Ákos, Morphoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.