Vizuál

KÉP-regény: Az Isten ujja

2021.06.04. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy brazíliai városka, Teresópolis speciálisan csiszolt üveglapjairól és egy különleges szikláról, az Isten ujjáról mesél.

Tulajdonképpen ez egy nagyon profán történet, de a helyszín, meg az azóta már sajnálatos módon kihalt magyar légitársaság csinált belőle KÉP-regényt. Brazília történelméről keveset tudunk, de volt egy császársági korszaka is az országnak, és hát, 1831-ben trónra került bizonyos de Paula Leocãdio Miguel Rafael Gabriel Gonzaga de Bragança e Habsburgo. Sherlock Holmes rajongók már rájöttek, hogy Habsburg Mária Leopoldina főhercegnő hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot, aztán egészen furmányos módon Brazília császára lett. Ezt most nem részletezném, mert nem is ő áll történetünk központjában, hanem a felesége, Brazília császárnője, bizonyos Bourbon-Szicíliai Teréz, akinek teljes nevét most nem írom ide, mert ezzel nagyjából véget is érne a poszt. Szóval Rio De Janeiro államban van egy település, amit őcsászárnőségéről neveztek el Teresópolisnak, aki egyébként a mai napig rendkívül népszerű az országban.

Na, ez az egész egy üvegasztal miatt zuhant a képbe, mert csak úgy nem járnak a magyar fotográfusok Teresópolisban, Rio De Janeirótól nagyjából harminc kilométernyire.

Volt viszont egy barátom, aki Brazíliában dolgozott úgy huszonéven át, és amikor hazajött, vett egy asztalt, aminek speckó üvegteteje van. Olyan üveglap, amit kizárólag Teresópolisban csiszolnak, mert ez a település különleges üvegekben is utazik. Olyan üveget gyártanak a helyi manufaktúrák, amit állítólag senki más sem tud, amiben ugyan lehet valami, de én biztos, hogy nem onnan hozatnék Budapestre spéci asztalt, mert egyrészt messze van, és baromi drága az egész, másrészt meg két négyzetméternyi üveget a világ túlvégéről Magyarországra szállítani, azért elég erős rizikófaktorokat hordoz magában. Teszem azt, eltörik, vagy ilyesmi.

AzIstenujjaTeresopolisBrazilia1-133128.jpg

Az Isten ujja, Teresopolisban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Amikor Rióban jártam, és a cimbora felvetette, hogy holnap át kéne ugrani Teresópolisba üveges asztalt venni, amit majd Budapestre kéne elvinni, csak, egy halvány vigyorral kísértem le a gondolatot, aztán kiderült, hogy ott nem csak üveg van, hanem az Isten ujja is! Ha ránéztek a képre, talán nem szorul magyarázatra, hogy miért így hívják a helyi hegymászók kedvenc szikláját, de a helyzet az, hogy amikor ott jártam, magam sem gondoltam volna, hogy ez az elnevezés ennyire meggyőző tud lenni.

Az Isten ujja teljesen lenyűgözött. Csodás látvány volt, és el is felejtettem, hogy eredetileg üveglapot venni mentünk oda.

Egyébként azért vettünk üveglapot, mert az előzőt a Malév brigád darabokban szállította le Budapestre. Nem derült ki pontosan, hogy mi történt, de valahogy összetört az egész. Aztán ezt a második kört is összetörték. Itt meglett a felelős, akit ugyan elbocsájtottak a cégtől, de a tény nem ragasztotta össze az asztallapot. Immár a harmadik alkalommal indultunk neki a varázslatos üveglapnak, de az isten felemelte ujját és úgy döntött, hogy most az egyszer megengedi az embereknek, hogy egészen Budapestig repkedjen a cucc. Ez az egész teljes hülyeségnek tűnik, de egyrészt igaz, másrészt meg lefényképeztem nektek az Isten ujját.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Isten ujja / Fotó: Hegedűs Ákos, Morphoto

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.
Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.