Vizuál

KÉP-regény: Az Isten ujja

2021.06.04. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy brazíliai városka, Teresópolis speciálisan csiszolt üveglapjairól és egy különleges szikláról, az Isten ujjáról mesél.

Tulajdonképpen ez egy nagyon profán történet, de a helyszín, meg az azóta már sajnálatos módon kihalt magyar légitársaság csinált belőle KÉP-regényt. Brazília történelméről keveset tudunk, de volt egy császársági korszaka is az országnak, és hát, 1831-ben trónra került bizonyos de Paula Leocãdio Miguel Rafael Gabriel Gonzaga de Bragança e Habsburgo. Sherlock Holmes rajongók már rájöttek, hogy Habsburg Mária Leopoldina főhercegnő hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot, aztán egészen furmányos módon Brazília császára lett. Ezt most nem részletezném, mert nem is ő áll történetünk központjában, hanem a felesége, Brazília császárnője, bizonyos Bourbon-Szicíliai Teréz, akinek teljes nevét most nem írom ide, mert ezzel nagyjából véget is érne a poszt. Szóval Rio De Janeiro államban van egy település, amit őcsászárnőségéről neveztek el Teresópolisnak, aki egyébként a mai napig rendkívül népszerű az országban.

Na, ez az egész egy üvegasztal miatt zuhant a képbe, mert csak úgy nem járnak a magyar fotográfusok Teresópolisban, Rio De Janeirótól nagyjából harminc kilométernyire.

Volt viszont egy barátom, aki Brazíliában dolgozott úgy huszonéven át, és amikor hazajött, vett egy asztalt, aminek speckó üvegteteje van. Olyan üveglap, amit kizárólag Teresópolisban csiszolnak, mert ez a település különleges üvegekben is utazik. Olyan üveget gyártanak a helyi manufaktúrák, amit állítólag senki más sem tud, amiben ugyan lehet valami, de én biztos, hogy nem onnan hozatnék Budapestre spéci asztalt, mert egyrészt messze van, és baromi drága az egész, másrészt meg két négyzetméternyi üveget a világ túlvégéről Magyarországra szállítani, azért elég erős rizikófaktorokat hordoz magában. Teszem azt, eltörik, vagy ilyesmi.

AzIstenujjaTeresopolisBrazilia1-133128.jpg

Az Isten ujja, Teresopolisban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Amikor Rióban jártam, és a cimbora felvetette, hogy holnap át kéne ugrani Teresópolisba üveges asztalt venni, amit majd Budapestre kéne elvinni, csak, egy halvány vigyorral kísértem le a gondolatot, aztán kiderült, hogy ott nem csak üveg van, hanem az Isten ujja is! Ha ránéztek a képre, talán nem szorul magyarázatra, hogy miért így hívják a helyi hegymászók kedvenc szikláját, de a helyzet az, hogy amikor ott jártam, magam sem gondoltam volna, hogy ez az elnevezés ennyire meggyőző tud lenni.

Az Isten ujja teljesen lenyűgözött. Csodás látvány volt, és el is felejtettem, hogy eredetileg üveglapot venni mentünk oda.

Egyébként azért vettünk üveglapot, mert az előzőt a Malév brigád darabokban szállította le Budapestre. Nem derült ki pontosan, hogy mi történt, de valahogy összetört az egész. Aztán ezt a második kört is összetörték. Itt meglett a felelős, akit ugyan elbocsájtottak a cégtől, de a tény nem ragasztotta össze az asztallapot. Immár a harmadik alkalommal indultunk neki a varázslatos üveglapnak, de az isten felemelte ujját és úgy döntött, hogy most az egyszer megengedi az embereknek, hogy egészen Budapestig repkedjen a cucc. Ez az egész teljes hülyeségnek tűnik, de egyrészt igaz, másrészt meg lefényképeztem nektek az Isten ujját.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Isten ujja / Fotó: Hegedűs Ákos, Morphoto

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Vizuál ajánló

Izraelben is forgatott a Lefkovicsék gyászolnak stábja

Várhatóan 2024 tavaszán mutatják be Breier Ádám abszurd dramedyjét, amelyben egy ortodox zsidó fiú próbál kibékülni ateista édesapjával. A forgatás kulisszái mögé egy werkfilmben is betekinthetünk.
Vizuál ajánló

„A szobor átszellemült anyag" – Diénes Attila kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata a Meditációs hely című tárlattal tiszteleg a nyolcvanéves alkotó munkássága előtt.
Vizuál ajánló

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett.
Vizuál lapszemle

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.