Vizuál

KÉP-regény: Az Isten ujja

2021.06.04. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy brazíliai városka, Teresópolis speciálisan csiszolt üveglapjairól és egy különleges szikláról, az Isten ujjáról mesél.

Tulajdonképpen ez egy nagyon profán történet, de a helyszín, meg az azóta már sajnálatos módon kihalt magyar légitársaság csinált belőle KÉP-regényt. Brazília történelméről keveset tudunk, de volt egy császársági korszaka is az országnak, és hát, 1831-ben trónra került bizonyos de Paula Leocãdio Miguel Rafael Gabriel Gonzaga de Bragança e Habsburgo. Sherlock Holmes rajongók már rájöttek, hogy Habsburg Mária Leopoldina főhercegnő hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot, aztán egészen furmányos módon Brazília császára lett. Ezt most nem részletezném, mert nem is ő áll történetünk központjában, hanem a felesége, Brazília császárnője, bizonyos Bourbon-Szicíliai Teréz, akinek teljes nevét most nem írom ide, mert ezzel nagyjából véget is érne a poszt. Szóval Rio De Janeiro államban van egy település, amit őcsászárnőségéről neveztek el Teresópolisnak, aki egyébként a mai napig rendkívül népszerű az országban.

Na, ez az egész egy üvegasztal miatt zuhant a képbe, mert csak úgy nem járnak a magyar fotográfusok Teresópolisban, Rio De Janeirótól nagyjából harminc kilométernyire.

Volt viszont egy barátom, aki Brazíliában dolgozott úgy huszonéven át, és amikor hazajött, vett egy asztalt, aminek speckó üvegteteje van. Olyan üveglap, amit kizárólag Teresópolisban csiszolnak, mert ez a település különleges üvegekben is utazik. Olyan üveget gyártanak a helyi manufaktúrák, amit állítólag senki más sem tud, amiben ugyan lehet valami, de én biztos, hogy nem onnan hozatnék Budapestre spéci asztalt, mert egyrészt messze van, és baromi drága az egész, másrészt meg két négyzetméternyi üveget a világ túlvégéről Magyarországra szállítani, azért elég erős rizikófaktorokat hordoz magában. Teszem azt, eltörik, vagy ilyesmi.

AzIstenujjaTeresopolisBrazilia1-133128.jpg

Az Isten ujja, Teresopolisban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Amikor Rióban jártam, és a cimbora felvetette, hogy holnap át kéne ugrani Teresópolisba üveges asztalt venni, amit majd Budapestre kéne elvinni, csak, egy halvány vigyorral kísértem le a gondolatot, aztán kiderült, hogy ott nem csak üveg van, hanem az Isten ujja is! Ha ránéztek a képre, talán nem szorul magyarázatra, hogy miért így hívják a helyi hegymászók kedvenc szikláját, de a helyzet az, hogy amikor ott jártam, magam sem gondoltam volna, hogy ez az elnevezés ennyire meggyőző tud lenni.

Az Isten ujja teljesen lenyűgözött. Csodás látvány volt, és el is felejtettem, hogy eredetileg üveglapot venni mentünk oda.

Egyébként azért vettünk üveglapot, mert az előzőt a Malév brigád darabokban szállította le Budapestre. Nem derült ki pontosan, hogy mi történt, de valahogy összetört az egész. Aztán ezt a második kört is összetörték. Itt meglett a felelős, akit ugyan elbocsájtottak a cégtől, de a tény nem ragasztotta össze az asztallapot. Immár a harmadik alkalommal indultunk neki a varázslatos üveglapnak, de az isten felemelte ujját és úgy döntött, hogy most az egyszer megengedi az embereknek, hogy egészen Budapestig repkedjen a cucc. Ez az egész teljes hülyeségnek tűnik, de egyrészt igaz, másrészt meg lefényképeztem nektek az Isten ujját.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Fejléckép: Isten ujja / Fotó: Hegedűs Ákos, Morphoto

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.