Vizuál

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

2022.09.23. 16:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.

Egy blogbejegyzésben tettem már arról említést, hogy időnként érdemes egy fényképezőgéppel szétnézni a budapesti Kiscelli Múzeum hátsó udvarában, a műhelyek és raktárak környékén. Sok éve már, hogy nem jártam arra, de nemrég volt szerencsém ismét arrafelé lófrálni és – stílszerűen fogalmazva – csaknem bebábozódtam a meglepetéstől. Hirtelen nem tudtam, hogy a gyerekkorom jött szembe valami csoda folytán, avagy csak simán a Budapest Bábszínház ikonikus figuráját látom magam előtt a múzeum hátsó udvarán, ahol egyébként a madár sem jár.

Azóta kicsit tájékozódtam, és bár jó ideje nem járok bábszínházba, kiderült, hogy a pálcikaemberkét már öt éve eltávolították az Andrássy úti épületről, mondván, hogy arculatváltozás keretében egy sokkal ikonikusabbat gyártottak helyette, de nem kell aggódnia senkinek, mert a régi logó méltó helyre, a Budapest várostörténetét bemutató és dokumentáló Kiscelli Múzeum gyűjteményébe került. Továbbá remélik, hogy régi és új nézőik a megújult pálcikaembert is szeretni fogják.

Hát, én nem tudnám most hirtelen megmondani, hogy mennyire szerették meg az új logót az emberek az elmúlt öt évben, de személy szerint azt gondolom, hogy

vannak olyan emblémák, amelyek annyira kötődnek egy intézmény vagy esemény brandjéhez, hogy egyszerűen nem cserélhetőek le.

Most nem akarok itt hosszan példálózni különféle étteremláncok, sportszermárkák vagy üdítőitalok évszázados logóival, de azért arra kíváncsi lennék, hogy mit szólnának hozzá a népek, ha különböző és egyéb okokra hivatkozva öt ellipszisre cserélnék az olimpiai öt karikát, vagy mondjuk, az éppen felújítás alatt álló Lánchíd elé a két oroszlán helyett két elefántot pakolnának fel, mert hát, Leó vizuálisan már elavult.

Ami meg az eredeti pálcikaemberke több mint három éve ideiglenes helyét illeti. Nekem semmi bajom a Kiscelli Múzeummal, sőt, meggyőződésem, hogy az egyik legklasszabb múzeum Budapesten, ráadásul komoly gyerekkori kötődésem is van hozzá, de én eredetileg egy fotókiállításra mentem oda és csak szétnéztem a hátsó udvarban, ahová a látogatók sosem mennek, mert azt se nagyon tudják, hogy be lehet oda menni. Ha nincs meg bennem ez a veleszületett kíváncsiság, akkor sosem botlok bele ebbe a gyerekkori emlékbe, és sosem készülhetett volna el ez a fénykép.

Babszinhaz-Kiscellimuzeum-160530.jpg

A Budapest Bábszínház ikonikus logója a Kiscelli Múzeum udvarán (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Annak azért örülök, hogy a Budapest Bábszínház eredeti pálcikaemberkéje legalább megvan még, és nem adtuk át az enyészetnek, de ha már számomra kevéssé érthető okokból eltávolították az eredeti helyéről, és egy múzeum befogadta, akkor talán egy frekventáltabb helyre lehetne elhelyezni és fel lehetne hívni a látogatók figyelmét, hogy Budapest egy ikonikus, múltbéli lenyomata pontosan merre is látható. Legalább is ez az én elméletem, ami az enyém, tehát a sajátom.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: A Budapest Bábszínház ikonikus logója a Kiscelli Múzeum udvarán (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.