Vizuál

KÉP-regény: Bál, bál, maszkabál!

2020.11.13. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a maszkviselésről lesz szó, de a történet nem 2020-ból származik.

Azért az legalább is kemény tud lenni, ahogy a sors rövid távon átformálja, sőt, néha gyökeresen megváltoztatja a hozzáállásunkat egy kérdéshez, főleg akkor, ha a sztori első ránézésre teljesen egyértelműnek tűnik. Esetünkben teljesen átalakította egy fénykép jelentését. Ezt a képet Pekingben csináltam röpke négy évvel ezelőtt. Sajnáltam akkor és ott ezt a srácot, nem is kicsit. Az egész város maszkot hordott, mert akkora volt a szmog, hogy nem lehetett levegőt kapni. A napot egy hétig nem láttam, és a levegőben szálló szutyok lepett be mindent.

Még szép, hogy maszkot hordtak! A szénerőművek uralkodnak az országban, a kínai nagyvárosi lakosság átlagéletkora és egészségi állapota kétségbeejtő.

Peking2016-140047.jpg

Peking, 2016 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Mindig arra gondoltam, hogy ez nálam nem változik állapottá. Visszamegyek Európába, leveszem a maszkot, és ennyi. Közben meg egy amszterdami kocsmában két sör között majd lehet arról elmélkedni, hogy miként csökkenthető a légszennyezettség a Távol-Keleten, meg lehet hüledezni azon, hogy ott egymilliárd ember maszkot hord, és milyen jó, hogy itt meg nem. Mára mi is lett ebből? Alig négy év telt el, és maszkot hord az egész bolygó. A dél-amerikai esőerdő kaboklói ugyanúgy, mint a maorik Új-Zélandon, a maszájok az afrikai szavannán és az európai kocsmakultúra rajongói, immáron kocsma nélkül. Nagyjából csak a maszk maradt. Az most tulajdonképpen mindegy is, hogy nem a pekingi mértékű légszennyezettség lett világméretű, hanem egy vélhetőleg kínai eredetű vírus fertőzte körbe a bolygót, de most mindenki megtanulhatja, hogy milyen maszkban társadalmi életet élni, dolgozni, berúgni, csajozni, pasizni, az utcán lángost enni, a nagymamát piacra vinni, színházba vagy moziba járni (már ha majd kinyitnak egyszer), röviden létezni – ami a kínaiaknak vagy egy évtizede már maszkban is kitűnően megy. Nem lennék meglepve, ha államközi szinten is elkérnénk tőlük a kapcsoskönyvet a kimaszkolt játékszabályokról.

Ha most ránézek erre a képre, már korántsem a srácot sajnálom, hanem sokkal inkább magamat. Most már tökéletesen bele tudom képzelni magam a helyébe, és fel sem merül az az opció, hogy hazamegyek Európába, aztán leveszem a maszkot.

Most már magamat látom négy évvel ezelőtt. A saját sorsomat, amit akkor még el sem tudtam képzelni. Hogy ez önzés lenne? Igen, lehet. De a valós problémát mindig csak akkor érzékeljük, ha szembejön az utcán, aztán majd elválik, hogy csak egy röpke szituáció lesz ebből vagy egy állapot. Meglátjuk. Addig is csőre töltött optikával várom a fejleményeket.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.