Vizuál

KÉP-regény: Bál, bál, maszkabál!

2020.11.13. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a maszkviselésről lesz szó, de a történet nem 2020-ból származik.

Azért az legalább is kemény tud lenni, ahogy a sors rövid távon átformálja, sőt, néha gyökeresen megváltoztatja a hozzáállásunkat egy kérdéshez, főleg akkor, ha a sztori első ránézésre teljesen egyértelműnek tűnik. Esetünkben teljesen átalakította egy fénykép jelentését. Ezt a képet Pekingben csináltam röpke négy évvel ezelőtt. Sajnáltam akkor és ott ezt a srácot, nem is kicsit. Az egész város maszkot hordott, mert akkora volt a szmog, hogy nem lehetett levegőt kapni. A napot egy hétig nem láttam, és a levegőben szálló szutyok lepett be mindent.

Még szép, hogy maszkot hordtak! A szénerőművek uralkodnak az országban, a kínai nagyvárosi lakosság átlagéletkora és egészségi állapota kétségbeejtő.

Peking2016-140047.jpg

Peking, 2016 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Mindig arra gondoltam, hogy ez nálam nem változik állapottá. Visszamegyek Európába, leveszem a maszkot, és ennyi. Közben meg egy amszterdami kocsmában két sör között majd lehet arról elmélkedni, hogy miként csökkenthető a légszennyezettség a Távol-Keleten, meg lehet hüledezni azon, hogy ott egymilliárd ember maszkot hord, és milyen jó, hogy itt meg nem. Mára mi is lett ebből? Alig négy év telt el, és maszkot hord az egész bolygó. A dél-amerikai esőerdő kaboklói ugyanúgy, mint a maorik Új-Zélandon, a maszájok az afrikai szavannán és az európai kocsmakultúra rajongói, immáron kocsma nélkül. Nagyjából csak a maszk maradt. Az most tulajdonképpen mindegy is, hogy nem a pekingi mértékű légszennyezettség lett világméretű, hanem egy vélhetőleg kínai eredetű vírus fertőzte körbe a bolygót, de most mindenki megtanulhatja, hogy milyen maszkban társadalmi életet élni, dolgozni, berúgni, csajozni, pasizni, az utcán lángost enni, a nagymamát piacra vinni, színházba vagy moziba járni (már ha majd kinyitnak egyszer), röviden létezni – ami a kínaiaknak vagy egy évtizede már maszkban is kitűnően megy. Nem lennék meglepve, ha államközi szinten is elkérnénk tőlük a kapcsoskönyvet a kimaszkolt játékszabályokról.

Ha most ránézek erre a képre, már korántsem a srácot sajnálom, hanem sokkal inkább magamat. Most már tökéletesen bele tudom képzelni magam a helyébe, és fel sem merül az az opció, hogy hazamegyek Európába, aztán leveszem a maszkot.

Most már magamat látom négy évvel ezelőtt. A saját sorsomat, amit akkor még el sem tudtam képzelni. Hogy ez önzés lenne? Igen, lehet. De a valós problémát mindig csak akkor érzékeljük, ha szembejön az utcán, aztán majd elválik, hogy csak egy röpke szituáció lesz ebből vagy egy állapot. Meglátjuk. Addig is csőre töltött optikával várom a fejleményeket.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.