Vizuál

KÉP-regény: Bál, bál, maszkabál!

2020.11.13. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a maszkviselésről lesz szó, de a történet nem 2020-ból származik.

Azért az legalább is kemény tud lenni, ahogy a sors rövid távon átformálja, sőt, néha gyökeresen megváltoztatja a hozzáállásunkat egy kérdéshez, főleg akkor, ha a sztori első ránézésre teljesen egyértelműnek tűnik. Esetünkben teljesen átalakította egy fénykép jelentését. Ezt a képet Pekingben csináltam röpke négy évvel ezelőtt. Sajnáltam akkor és ott ezt a srácot, nem is kicsit. Az egész város maszkot hordott, mert akkora volt a szmog, hogy nem lehetett levegőt kapni. A napot egy hétig nem láttam, és a levegőben szálló szutyok lepett be mindent.

Még szép, hogy maszkot hordtak! A szénerőművek uralkodnak az országban, a kínai nagyvárosi lakosság átlagéletkora és egészségi állapota kétségbeejtő.

Peking2016-140047.jpg

Peking, 2016 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Mindig arra gondoltam, hogy ez nálam nem változik állapottá. Visszamegyek Európába, leveszem a maszkot, és ennyi. Közben meg egy amszterdami kocsmában két sör között majd lehet arról elmélkedni, hogy miként csökkenthető a légszennyezettség a Távol-Keleten, meg lehet hüledezni azon, hogy ott egymilliárd ember maszkot hord, és milyen jó, hogy itt meg nem. Mára mi is lett ebből? Alig négy év telt el, és maszkot hord az egész bolygó. A dél-amerikai esőerdő kaboklói ugyanúgy, mint a maorik Új-Zélandon, a maszájok az afrikai szavannán és az európai kocsmakultúra rajongói, immáron kocsma nélkül. Nagyjából csak a maszk maradt. Az most tulajdonképpen mindegy is, hogy nem a pekingi mértékű légszennyezettség lett világméretű, hanem egy vélhetőleg kínai eredetű vírus fertőzte körbe a bolygót, de most mindenki megtanulhatja, hogy milyen maszkban társadalmi életet élni, dolgozni, berúgni, csajozni, pasizni, az utcán lángost enni, a nagymamát piacra vinni, színházba vagy moziba járni (már ha majd kinyitnak egyszer), röviden létezni – ami a kínaiaknak vagy egy évtizede már maszkban is kitűnően megy. Nem lennék meglepve, ha államközi szinten is elkérnénk tőlük a kapcsoskönyvet a kimaszkolt játékszabályokról.

Ha most ránézek erre a képre, már korántsem a srácot sajnálom, hanem sokkal inkább magamat. Most már tökéletesen bele tudom képzelni magam a helyébe, és fel sem merül az az opció, hogy hazamegyek Európába, aztán leveszem a maszkot.

Most már magamat látom négy évvel ezelőtt. A saját sorsomat, amit akkor még el sem tudtam képzelni. Hogy ez önzés lenne? Igen, lehet. De a valós problémát mindig csak akkor érzékeljük, ha szembejön az utcán, aztán majd elválik, hogy csak egy röpke szituáció lesz ebből vagy egy állapot. Meglátjuk. Addig is csőre töltött optikával várom a fejleményeket.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.
Plusz

Hogyan lesz a beszédből zene? – Egy különleges versmegzenésítés

Az emberi beszéd számos jellemzője mutat rokonságot a zenével, hangmagasság, tempó, ritmus, hangsúlyok, szünetek mind-mind kottában is rögzíthető jellemzők. De mi történik, ha egy zeneszerző egy elhangzó szöveget próbál lekottázni?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gondolán érkezik Kolodko Mihály legújabb miniszobra

Nem példanélküli, hogy a gerillaszobrász miniatűr alkotásai külföldön bukkannak fel – ezúttal egészen az olaszországi Velencéig kell utaznunk az új szoborért.
Vizuál hír

Flesch Andrea is szavazhat az Oscar-díjakról

Újabb magyar taggal bővült az Amerikai Filmakadémia. Flesch Andrea jelmeztervezőként karrierje során olyan elismert rendezőkkel és színészekkel dolgozott együtt, mint Peter Greenaway, Ari Aster, Enyedi Ildikó, Léa Seydoux vagy épp Hugh Jackman.
Vizuál hír

Csaknem 330 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján

Kétszer annyi ember vonzott idén Múzeumok Éjszakája, mint a tavalyi évben. A legtöbben a Szépművészeti Múzeumra programjaira voltak kíváncsiak június 25-én, de a vidéki helyszíneket is sokan látogatták az ország legnépszerűbb kulturális eseményén.
Vizuál hír

Hollywood magyar filmeseire fókuszál a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós – néhány világsztár a Budapest, Bécs, Hollywood címmel érkező Budapesti Klasszikus Film Maraton kínálatából. Idén szeptember 13. és 18. között érdemes szabaddá tenni az estéinket, a restaurált filmek világszerte jegyzett fesztiváljára.
Vizuál ajánló

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.