Vizuál

KÉP-regény: Balatoni kiszáradás

2022.04.08. 15:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mikor csökkent legutóbb vészes mértékben a Balaton vízszintje, és mi várható ezután.

Pár éve egy klímaváltozásról szóló beszélgetésen, amikor kiraktam ezt a képet a kivetítőre, egy meghökkent arcú hölgy hirtelen belekérdezett az előadásba. – Úristen, ez mikor volt? Aztán majd’ minden jelenlévőről az derült ki, hogy egyáltalán nem emlékeznek már, sőt nem is tudtak arról, hogy

a Balaton a katasztrofális mértékű vízhiány miatt az elmúlt húsz évben kétszer is traumatikus éveken esett át,

ami annyira drámai léptékű volt, hogy a déli part menti sekély partszakasz helyenként több száz méteres szélességben gyakorlatilag kiszáradt.

2002 és 2003 volt az első ilyen extraszáraz dupla év, amikor annyira eltűnt a tóból a víz, hogy a mederben bicikliztem. Ráadásul nem vízibiciklivel. Ez a jelenség egyébként akkor

annyira felzaklatott, hogy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a koncertfotózás helyett a klímaváltozás dokumentálásával kezdtem foglalkozni.

Az extrém szárazság már a szezont megelőző télen elkezdődött, aztán tavasszal folytatódott, és a Balaton körüli vízgyűjtő területek egyáltalán nem töltődtek fel a nyár elejére. Júniustól pedig három hónapos kánikula következett, amely szinte szemmel láthatóan párologtatta el a tóból a vizet. Naponta centiméterekkel csökkent a vízszint, míg eljutottunk a kiszáradt mederig.

2004-ben szerencsére komoly esőzések következtek, így a vízszint viszonylag hamar helyreállt, de arra mindenképpen jó volt ez a rémálom, hogy a vízügyi szakemberek komolyan elkezdtek foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy ha ez megismétlődik, akkor hogyan lehetne pótolni a Balaton vizét.

Tíz év telt el, és az egész szörnyűség újra megismétlődött. A 2012-13-ban bekövetkező szárazság még a tíz évvel korábbit is felülmúlta.

A víz eltűnt a tóból, a stégek szárazra kerültek, a horgászok nem fogtak semmit, a turisták keserű emlékekkel tértek haza a nyaralásból,

én pedig fényképeztem tovább ezt a borzalmat, és azon tűnődtem, hogy vajon hány évente ismétlődik meg ez a jelenség, és mit lehetne tenni ellene.

Balatonikiszaradas2013-130035.jpg

A Balaton kiszáradt része 2013-ban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Az egész szitu azért nehéz ügy, mert a klímakrízis ellen nem a Balaton partján kell keresni a megoldást, a tó „csak” szenvedő alanya az egésznek.

A helyi vízpótlás pedig valamiért nem mozgatott még meg annyi pénzt, hogy megvalósuljon.

Pedig több ötlet is felmerült már az ügyben, de végül ténylegesen csak annyi történt, hogy a Balaton üzemi vízszintmaximumát 120 centiméterre emelték. Ez persze csak elméleti kérdés, mert a tóban lévő vízmennyiséget továbbra is az időjárás szabályozza. Az pedig idén nem nagyon lesz kegyes! Olvasom: „Az optimista prognózisok szerint augusztusra 86-100 centiméterre, a pesszimistább várakozások szerint idén akár 50-60 centiméterre is csökkenhet a Balaton vízállása

Ránézek a naptárra, és azt látom, hogy 2022 van.

Ismét pontosan 10 év telt el a legutóbbi kiszáradás óta. Ez nem jelenti azt, hogy most is ugyanaz fog történni,

de a csapadékhiány Európa-szerte elkeserítő. Viszont nem mondom azt sem, hogy most is letudjuk két szezon alatt az egészet, és a víz visszatér a tóba. Egy tavat ugyanis az különböztet meg egy sivatagtól, hogy víz van benne. Ezért hívják tónak. Maradjunk annyiban, hogy erősen aggódom.

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: A Balaton kiszáradt része 2013-ban (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.