Vizuál

KÉP-regény: Basszus, az öltöző!

2021.11.12. 15:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lengyel jazzről ír, és felidézi Krzysztof Scieranski, a világ egyik legjobb jazzbőgősének budapesti koncertjét a hajdan volt Petőfi Csarnokban.

A napokban zajlik Budapesten a Polska Jazz Fesztivál, a lengyel jazz jó néhány zseniális képviselőjének részvételével, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Teszem ezt annak ellenére, hogy most nem az itt fellépőkről fogok értekezni, hanem eszembe jutott róluk Krzysztof Scieranski 1995-ös fellépése, az azóta már lebontott és általam kevéssé megkönnyezett Petőfi Csarnokban.

Lövésem sincs, hogy mitől olyan bitang jó a lengyel jazz, meg Európában miért pont a lengyel, de eszeveszett zenészeik voltak mindig is, az biztos! Kérdeztem már ezzel kapcsolatban sok embert, de nagyjából azt a választ kaptam, hogy azért van Lengyelországban annyi kimagasló jazz-zenész, mert Magyarországon meg sok a jó vízilabdázó. Röviden: fogalma sincs róla senkinek.

Krzysztof Scieranskival azért különösen jó volt találkozni. Őt már a nyolcvanas években is a világ egyik legjobb jazzbőgőseként tartották számon, és korábban már jó néhányszor járt Magyarországon, amikor 1995-ben végre volt szerencsém találkozni a krakkói születésű basszusgitár fenoménnal. Ő az a figura, akit simán meg lehet ismerni hallás után, mint mondjuk, Dave Brubeck-et vagy Miles Davist. Csakhogy míg utóbbi urak tipikus szólóhangszereken varázsoltak, addig Scieranski a ritmusszekcióból, basszusgitáron tudja ugyanezt, ami legalább is nem igazán jellemző.

A Petőfi Csarnok öltözőjében órákkal a koncert előtt adott nekünk interjút, és az a szörnyű, hogy az egész beszélgetésből, ami leginkább megmaradt, az maga a lepukkant szutyadék öltöző volt, ami a fehérre meszelt falaival és szakadt ajtóival leginkább a Nyírő kórház akkori detoxikálójára hajazott, amit csak azért ismertem, mert oda is jártam fotózni néhány hétig. Nekem volt kellemetlen az egész, de tényleg! A Pecsának volt sok árnyoldala, de az öltöző volt a legsötétebb az egészben. A magyar zenekarokat is vérgáz volt oda beengedni, de érdemes belegondolni, hogy ott öltözött Mark Knopfler, a Kiss, a Dream Theater vagy Morissey és Alice Cooper is. Vajon milyen gondolatokkal menetek ki ezek az arcok a színpadra, és vajon milyen benyomást vittek magukkal a turné következő állomására?

Persze ők azt mondták, hogy ez nem számit, meg különben is rock&roll, de azért mindannyian tudtuk, hogy ez nem teljesen igaz.

KrzysztofScieranskiAPecsaoltozojeben95-ben-145108.jpg

Krzysztof Scieranski a Petőfi Csarnok öltözőjében, 1995-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Mint említettem, én nem tartozom azok közé, akinek ez az épület oly nagyon hiányzik, mondom ezt annak ellenére, hogy csodálatos pillanatokat köszönhetek neki. Csodás koncerteket, amelyek amúgy kivétel nélkül borzalmasan szólaltak meg, de ezt egy idő után megszoktuk. Mint ahogy megszoktuk a büfében méregdrágán mért meleg „olcsó sört”, a logikátlanul logisztikált ruhatárat, ahol vagy meg volt az ember kabátja a buli végére vagy nem, és megpróbáltuk megszokni azt is, hogy a fotósokat folyamatosan teljesen feleslegesen vegzálták a leverem a vesédet security szakemberei. Egyszer meg is vertek, mert dolgozni merészeltem, de ez már tényleg csak hab a Pecsatortán.

Scieransky viszont azért volt nagy élmény, mert tárlatvezetést tartott nekünk az öltözőben: megmutatta, hogy melyik szutykos kiszögellés mögé tette a gitárjait, hogy melyik penészes foltot takarta el a bőröndjével, és hogy a három csap közül melyikből folyik csak hideg, illetve csak langyos víz.

Az egész olyan volt, mint valami standup előadás. Én meg önfeledtem röhögtem a saját nyomorunkon, és jobban belegondolva ez valahol megmagyarázza, hogy miért olyan jó a lengyel jazz. De azért Cseh Tamást idézve: „Jó, hogy ennek is, vége van…”

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide>>>

 

Fejléckép: a Petőfi Csarnok öltözőjében 1995-ben / fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto

Főszerepben a lengyel jazz

Kapcsolódó

Főszerepben a lengyel jazz

November 10-13. között kilencedik alkalommal rendezik meg a BMC, a Katowice JazzArt és a Lengyel Intézet közös szervezésében a Polska Jazz Fesztivált. Négy nap alatt hat formáció reprezentálja a lengyel jazz sokszínűségét az Opus Jazz Clubban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.