Vizuál

KÉP-regény: Basszus, az öltöző!

2021.11.12. 15:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lengyel jazzről ír, és felidézi Krzysztof Scieranski, a világ egyik legjobb jazzbőgősének budapesti koncertjét a hajdan volt Petőfi Csarnokban.

A napokban zajlik Budapesten a Polska Jazz Fesztivál, a lengyel jazz jó néhány zseniális képviselőjének részvételével, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. Teszem ezt annak ellenére, hogy most nem az itt fellépőkről fogok értekezni, hanem eszembe jutott róluk Krzysztof Scieranski 1995-ös fellépése, az azóta már lebontott és általam kevéssé megkönnyezett Petőfi Csarnokban.

Lövésem sincs, hogy mitől olyan bitang jó a lengyel jazz, meg Európában miért pont a lengyel, de eszeveszett zenészeik voltak mindig is, az biztos! Kérdeztem már ezzel kapcsolatban sok embert, de nagyjából azt a választ kaptam, hogy azért van Lengyelországban annyi kimagasló jazz-zenész, mert Magyarországon meg sok a jó vízilabdázó. Röviden: fogalma sincs róla senkinek.

Krzysztof Scieranskival azért különösen jó volt találkozni. Őt már a nyolcvanas években is a világ egyik legjobb jazzbőgőseként tartották számon, és korábban már jó néhányszor járt Magyarországon, amikor 1995-ben végre volt szerencsém találkozni a krakkói születésű basszusgitár fenoménnal. Ő az a figura, akit simán meg lehet ismerni hallás után, mint mondjuk, Dave Brubeck-et vagy Miles Davist. Csakhogy míg utóbbi urak tipikus szólóhangszereken varázsoltak, addig Scieranski a ritmusszekcióból, basszusgitáron tudja ugyanezt, ami legalább is nem igazán jellemző.

A Petőfi Csarnok öltözőjében órákkal a koncert előtt adott nekünk interjút, és az a szörnyű, hogy az egész beszélgetésből, ami leginkább megmaradt, az maga a lepukkant szutyadék öltöző volt, ami a fehérre meszelt falaival és szakadt ajtóival leginkább a Nyírő kórház akkori detoxikálójára hajazott, amit csak azért ismertem, mert oda is jártam fotózni néhány hétig. Nekem volt kellemetlen az egész, de tényleg! A Pecsának volt sok árnyoldala, de az öltöző volt a legsötétebb az egészben. A magyar zenekarokat is vérgáz volt oda beengedni, de érdemes belegondolni, hogy ott öltözött Mark Knopfler, a Kiss, a Dream Theater vagy Morissey és Alice Cooper is. Vajon milyen gondolatokkal menetek ki ezek az arcok a színpadra, és vajon milyen benyomást vittek magukkal a turné következő állomására?

Persze ők azt mondták, hogy ez nem számit, meg különben is rock&roll, de azért mindannyian tudtuk, hogy ez nem teljesen igaz.

KrzysztofScieranskiAPecsaoltozojeben95-ben-145108.jpg

Krzysztof Scieranski a Petőfi Csarnok öltözőjében, 1995-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Mint említettem, én nem tartozom azok közé, akinek ez az épület oly nagyon hiányzik, mondom ezt annak ellenére, hogy csodálatos pillanatokat köszönhetek neki. Csodás koncerteket, amelyek amúgy kivétel nélkül borzalmasan szólaltak meg, de ezt egy idő után megszoktuk. Mint ahogy megszoktuk a büfében méregdrágán mért meleg „olcsó sört”, a logikátlanul logisztikált ruhatárat, ahol vagy meg volt az ember kabátja a buli végére vagy nem, és megpróbáltuk megszokni azt is, hogy a fotósokat folyamatosan teljesen feleslegesen vegzálták a leverem a vesédet security szakemberei. Egyszer meg is vertek, mert dolgozni merészeltem, de ez már tényleg csak hab a Pecsatortán.

Scieransky viszont azért volt nagy élmény, mert tárlatvezetést tartott nekünk az öltözőben: megmutatta, hogy melyik szutykos kiszögellés mögé tette a gitárjait, hogy melyik penészes foltot takarta el a bőröndjével, és hogy a három csap közül melyikből folyik csak hideg, illetve csak langyos víz.

Az egész olyan volt, mint valami standup előadás. Én meg önfeledtem röhögtem a saját nyomorunkon, és jobban belegondolva ez valahol megmagyarázza, hogy miért olyan jó a lengyel jazz. De azért Cseh Tamást idézve: „Jó, hogy ennek is, vége van…”

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide>>>

 

Fejléckép: a Petőfi Csarnok öltözőjében 1995-ben / fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto

Főszerepben a lengyel jazz

Kapcsolódó

Főszerepben a lengyel jazz

November 10-13. között kilencedik alkalommal rendezik meg a BMC, a Katowice JazzArt és a Lengyel Intézet közös szervezésében a Polska Jazz Fesztivált. Négy nap alatt hat formáció reprezentálja a lengyel jazz sokszínűségét az Opus Jazz Clubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.