Vizuál

KÉP-regény: Blues menyegző

2020.03.06. 22:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy különleges esküvő részleteiről mesél.

Ezt valahol a legelején kell kezdeni, mert én is elveszek benne néha. Szóval, egy Sonia Zambrano nevű perui születésű lány 1991-ben Magyarországra jön és két évre rá zenekart alapít mint Janis Joplin magyar hangja. Na, ez így kapásból hülyeség, mert Joplin amerikai, és nem igazán énekelt magyarul sosem, Sonia meg perui, aki Joplin dalokat énekelt, nyilván angolul. Csakhogy Joplin sosem lépett fel Budapesten, míg a

Sonia és a Sápadtarcúak nevű formáció a kilencvenes években elhozta Joplin szellemét Magyarországra.

Nem mondom, hogy minden bulijukon ott voltam, de beléjük futottam párszor, és úgy nagyjából a második whisky után már megesküdtem volna, hogy Joplin énekel a színpadon, és akkortájt hat nyolc pohárral is elbírtam, úgyhogy kéretik nem levonni elhamarkodott következtetéseket!

Van aztán Ferenczi György, aki Ausztriából hazatérve szintén a kilencvenes évek elején kezdte magyarországi karrierjét, és a Herfli Davidson nevű formációban, szintén a blues világában csillogtatta kitűnő ének- és briliáns szájharmonika tudását. Herfli Davidson bulikra is hasonló random jelleggel jártam, mint Sonia koncertre, csak ott a sokadik ital után is tudtam, hogy nagyjából ki van a színpadon. Na, most

1995 februárjában valaki kitalálta, hogy Sonia és Ferenczi házasodjanak össze!

Korban és zenében nagyjából stimmelnek, más hátráltató tényező meg úgysem lehet, úgyhogy végülis miért ne?

BluesmenyegzoSoniaFerenczi-164410.jpg

Blues Mennyegző (Fotó/Forrás: morpho)

Ha meg már úgyis esküvő, akkor a szertartás után olyankor szoktak rendezni afterpartyt, ilyen násznépi vigasságot vagy mit. Lakodalom! Ez az! Rengeteg meghívott zenész meg persze a közönség. Az azóta kimúlt Almássy téri Szabadidőközpontot nézték ki erre a célra, aminél talán akadt volna jobb helyszín is, de végül is mindegy, ez ma már történelem. Szóval, volt helyszín, jó kis zenészek, meg két remek énekes és persze a közönség igen nagy számban.

Jobban belegondolkodva, ez volt az egyetlen alkalom, hogy azért mentem az ifjú pár bármelyik tagjának koncertjére, mert kifejezetten őket akartam hallani.

Márpedig itt ez történt, sőt! Egyrészt alig tudtam bejutni az épületbe, másrészt szerintem én voltam az utolsó ember, akit hajnalban kidobott a takarítóbrigád.

Tényleg nagyon jól sikerült az egész. Egyébként az ifjú pár ráébredt (amúgy teljes joggal), hogy ha már ennyire összejött a lakodalom, akkor minek a hivatalos esküvő? Úgyhogy ez végül ugrott. Volt valami nem hivatalos szertartás, de erről csak erősen homályos emlékeim vannak. Lehet, hogy akkor épp a sokadik áldomást ittuk a násznéppel egyetemben.

Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a vőlegény öltözőjében a fejünkre omlott az álmennyezet.

Pedig senki nem csinált semmit. A gipszkarton is teljes extázisban várta a ceremóniát, vagy valami ilyesmi, de az általános meglepetésen kívül egyéb gebasz nem történt.

Aztán kezdetét vette egy gigantikus blues őrület, és olyan zenei spirálba kapcsolta a nézőket, amibe csak bekapcsolódni lehetett, kikeveredni belőle lehetetlen volt. Ezt onnan tudom, hogy tömegével beszéltem olyan emberekkel, akiknek fogalmuk nem volt róla, hogy végül hogyan keveredtek haza. Az utolsó emlékeim valahol a zenekari árokban múltak ki, amikor vigyorogva néztem, hogy a szétspriccelt pezsgő hogyan folyik végig az objektíven keresztül, bele a fényképezőgép belsejébe. Aztán le is állt az egész elektronika, de ez már nem igazán érdekelt, sőt az sem, hogy utána egy hetembe és egy halom pénzembe került, amíg kitakarították a cuccot a szervizben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.