Vizuál

KÉP-regény: Blues menyegző

2020.03.06. 22:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy különleges esküvő részleteiről mesél.

Ezt valahol a legelején kell kezdeni, mert én is elveszek benne néha. Szóval, egy Sonia Zambrano nevű perui születésű lány 1991-ben Magyarországra jön és két évre rá zenekart alapít mint Janis Joplin magyar hangja. Na, ez így kapásból hülyeség, mert Joplin amerikai, és nem igazán énekelt magyarul sosem, Sonia meg perui, aki Joplin dalokat énekelt, nyilván angolul. Csakhogy Joplin sosem lépett fel Budapesten, míg a

Sonia és a Sápadtarcúak nevű formáció a kilencvenes években elhozta Joplin szellemét Magyarországra.

Nem mondom, hogy minden bulijukon ott voltam, de beléjük futottam párszor, és úgy nagyjából a második whisky után már megesküdtem volna, hogy Joplin énekel a színpadon, és akkortájt hat nyolc pohárral is elbírtam, úgyhogy kéretik nem levonni elhamarkodott következtetéseket!

Van aztán Ferenczi György, aki Ausztriából hazatérve szintén a kilencvenes évek elején kezdte magyarországi karrierjét, és a Herfli Davidson nevű formációban, szintén a blues világában csillogtatta kitűnő ének- és briliáns szájharmonika tudását. Herfli Davidson bulikra is hasonló random jelleggel jártam, mint Sonia koncertre, csak ott a sokadik ital után is tudtam, hogy nagyjából ki van a színpadon. Na, most

1995 februárjában valaki kitalálta, hogy Sonia és Ferenczi házasodjanak össze!

Korban és zenében nagyjából stimmelnek, más hátráltató tényező meg úgysem lehet, úgyhogy végülis miért ne?

BluesmenyegzoSoniaFerenczi-164410.jpg

Blues Mennyegző (Fotó/Forrás: morpho)

Ha meg már úgyis esküvő, akkor a szertartás után olyankor szoktak rendezni afterpartyt, ilyen násznépi vigasságot vagy mit. Lakodalom! Ez az! Rengeteg meghívott zenész meg persze a közönség. Az azóta kimúlt Almássy téri Szabadidőközpontot nézték ki erre a célra, aminél talán akadt volna jobb helyszín is, de végül is mindegy, ez ma már történelem. Szóval, volt helyszín, jó kis zenészek, meg két remek énekes és persze a közönség igen nagy számban.

Jobban belegondolkodva, ez volt az egyetlen alkalom, hogy azért mentem az ifjú pár bármelyik tagjának koncertjére, mert kifejezetten őket akartam hallani.

Márpedig itt ez történt, sőt! Egyrészt alig tudtam bejutni az épületbe, másrészt szerintem én voltam az utolsó ember, akit hajnalban kidobott a takarítóbrigád.

Tényleg nagyon jól sikerült az egész. Egyébként az ifjú pár ráébredt (amúgy teljes joggal), hogy ha már ennyire összejött a lakodalom, akkor minek a hivatalos esküvő? Úgyhogy ez végül ugrott. Volt valami nem hivatalos szertartás, de erről csak erősen homályos emlékeim vannak. Lehet, hogy akkor épp a sokadik áldomást ittuk a násznéppel egyetemben.

Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a vőlegény öltözőjében a fejünkre omlott az álmennyezet.

Pedig senki nem csinált semmit. A gipszkarton is teljes extázisban várta a ceremóniát, vagy valami ilyesmi, de az általános meglepetésen kívül egyéb gebasz nem történt.

Aztán kezdetét vette egy gigantikus blues őrület, és olyan zenei spirálba kapcsolta a nézőket, amibe csak bekapcsolódni lehetett, kikeveredni belőle lehetetlen volt. Ezt onnan tudom, hogy tömegével beszéltem olyan emberekkel, akiknek fogalmuk nem volt róla, hogy végül hogyan keveredtek haza. Az utolsó emlékeim valahol a zenekari árokban múltak ki, amikor vigyorogva néztem, hogy a szétspriccelt pezsgő hogyan folyik végig az objektíven keresztül, bele a fényképezőgép belsejébe. Aztán le is állt az egész elektronika, de ez már nem igazán érdekelt, sőt az sem, hogy utána egy hetembe és egy halom pénzembe került, amíg kitakarították a cuccot a szervizben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.