Vizuál

KÉP-regény: Blues menyegző

2020.03.06. 22:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy különleges esküvő részleteiről mesél.

Ezt valahol a legelején kell kezdeni, mert én is elveszek benne néha. Szóval, egy Sonia Zambrano nevű perui születésű lány 1991-ben Magyarországra jön és két évre rá zenekart alapít mint Janis Joplin magyar hangja. Na, ez így kapásból hülyeség, mert Joplin amerikai, és nem igazán énekelt magyarul sosem, Sonia meg perui, aki Joplin dalokat énekelt, nyilván angolul. Csakhogy Joplin sosem lépett fel Budapesten, míg a

Sonia és a Sápadtarcúak nevű formáció a kilencvenes években elhozta Joplin szellemét Magyarországra.

Nem mondom, hogy minden bulijukon ott voltam, de beléjük futottam párszor, és úgy nagyjából a második whisky után már megesküdtem volna, hogy Joplin énekel a színpadon, és akkortájt hat nyolc pohárral is elbírtam, úgyhogy kéretik nem levonni elhamarkodott következtetéseket!

Van aztán Ferenczi György, aki Ausztriából hazatérve szintén a kilencvenes évek elején kezdte magyarországi karrierjét, és a Herfli Davidson nevű formációban, szintén a blues világában csillogtatta kitűnő ének- és briliáns szájharmonika tudását. Herfli Davidson bulikra is hasonló random jelleggel jártam, mint Sonia koncertre, csak ott a sokadik ital után is tudtam, hogy nagyjából ki van a színpadon. Na, most

1995 februárjában valaki kitalálta, hogy Sonia és Ferenczi házasodjanak össze!

Korban és zenében nagyjából stimmelnek, más hátráltató tényező meg úgysem lehet, úgyhogy végülis miért ne?

BluesmenyegzoSoniaFerenczi-164410.jpg

Blues Mennyegző (Fotó/Forrás: morpho)

Ha meg már úgyis esküvő, akkor a szertartás után olyankor szoktak rendezni afterpartyt, ilyen násznépi vigasságot vagy mit. Lakodalom! Ez az! Rengeteg meghívott zenész meg persze a közönség. Az azóta kimúlt Almássy téri Szabadidőközpontot nézték ki erre a célra, aminél talán akadt volna jobb helyszín is, de végül is mindegy, ez ma már történelem. Szóval, volt helyszín, jó kis zenészek, meg két remek énekes és persze a közönség igen nagy számban.

Jobban belegondolkodva, ez volt az egyetlen alkalom, hogy azért mentem az ifjú pár bármelyik tagjának koncertjére, mert kifejezetten őket akartam hallani.

Márpedig itt ez történt, sőt! Egyrészt alig tudtam bejutni az épületbe, másrészt szerintem én voltam az utolsó ember, akit hajnalban kidobott a takarítóbrigád.

Tényleg nagyon jól sikerült az egész. Egyébként az ifjú pár ráébredt (amúgy teljes joggal), hogy ha már ennyire összejött a lakodalom, akkor minek a hivatalos esküvő? Úgyhogy ez végül ugrott. Volt valami nem hivatalos szertartás, de erről csak erősen homályos emlékeim vannak. Lehet, hogy akkor épp a sokadik áldomást ittuk a násznéppel egyetemben.

Arra viszont tisztán emlékszem, hogy a vőlegény öltözőjében a fejünkre omlott az álmennyezet.

Pedig senki nem csinált semmit. A gipszkarton is teljes extázisban várta a ceremóniát, vagy valami ilyesmi, de az általános meglepetésen kívül egyéb gebasz nem történt.

Aztán kezdetét vette egy gigantikus blues őrület, és olyan zenei spirálba kapcsolta a nézőket, amibe csak bekapcsolódni lehetett, kikeveredni belőle lehetetlen volt. Ezt onnan tudom, hogy tömegével beszéltem olyan emberekkel, akiknek fogalmuk nem volt róla, hogy végül hogyan keveredtek haza. Az utolsó emlékeim valahol a zenekari árokban múltak ki, amikor vigyorogva néztem, hogy a szétspriccelt pezsgő hogyan folyik végig az objektíven keresztül, bele a fényképezőgép belsejébe. Aztán le is állt az egész elektronika, de ez már nem igazán érdekelt, sőt az sem, hogy utána egy hetembe és egy halom pénzembe került, amíg kitakarították a cuccot a szervizben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.
Vizuál interjú

„…a mozgókép sokrétű katartikus élménye”

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja idén ünnepli 80. születésnapját. A Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.