Vizuál

KÉP-regény: Bőgős a sötétben

2023.03.17. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most egy olyan felvételről mesél, amit pár pillanattal a biztonsági őrök érkezése előtt sikerült lőnie.

A négyszeres Grammy®-díjas Stanley Clarke, a zene velünk élő klasszikusa, a világ tán legjobb jazzbőgőse újfent turnézik, és ezúttal nem hagyja ki Magyarországot sem a sorból, úgyhogy, aki teheti, mindenképpen nézze meg őt május 6-án az Erkel színházban! Nekem már többször is volt szerencsém hozzá, de akadt egy érdekes eset, ami mindenképpen megér egy KÉP-regényt.

1995. november 3.: soundcheck a Budapest Sportcsarnokban. A hangpróba három főszereplője a szuper trió: Jean-Luc Ponty – hegedű, Stanley Clarke – nagybőgő és Al Di Meola – gitár. A Rite of Strings (a húrok rítusa) címen futó produkció igazi zenei csemegének számított, vagy hát, ma is annak számítana, mert

három ilyen kaliberű zenész ritkán turnézik együtt. Jellemzően már az első koncertre vezető úton úgy legyalulják egymás egóját,

hogy aztán a fellépések eléggé felemásra szoktak sikeredni.

Al Di Meola komoly tapasztalattal rendelkezik ebben, mert a 3 gitár turnét Paco De Lucia és John McLaughlin társaságában csapatta végig, mondjuk így: hullámzó minőségben. Hangulatfüggő volt a történet. Ha éppen jóban voltak az adott helyszínen, akkor zseniális volt az este, ha meg nem, akkor csapnivaló. De aki ott volt, az azóta sajnálatos módon hamuvá lett Budapest Sportcsarnokban 1995 novemberében, az nagy csodát láthatott, pláne hallhatott, mert a Ponty-Meola-Clarke hármas aznap este nagyon érezte egymást.

StanleyClarke1995Budapest-140246.jpg

Stanley Clarke 1995-ben Budapesten (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Pedig nekem elég rosszul indult az egész. A fellépések előtti hangpróbák fotográfiai szempontból nem szoktak jól elsülni. Egyrészt a sztárok alig vannak jelen, már ha egyáltalán. Jellemzően inkább profi bérzenészek hangolnak be helyettük, másrészt, ha ott is vannak, a terem sosincs koncertkörülmények közé bevilágítva. Miért is lenne? Teljes fényárban, pulóverben és szandálban, smink nélkül járnak a zenészek soundcheckre, ezért a sajtót sem nagyon látják szívesen. Ez van.

Eredetileg nem is a beállásra, hanem egy interjúra érkeztünk a helyszínre, de mivel hallottuk a zenét, ha már ott voltunk, a színpadon is szétnéztem kicsit. Itt viszont leragadtam, mert Stanley Clarke hangolta éppen nagy lendülettel a bőgőjét, és mivel senki nem szólt rám, és véletlenül pont volt nálam egy fényképezőgép, csináltam pár képet róla a tök üres csarnokban.

Az egész nem volt túl látványos, és koncertfotóként tulajdonképpen értékelhetetlennek minősült, de itt beugrott egy érdekes dramaturgiai csavar. Valamilyen ismeretlen okból Stanley Clarke megkérte a stábot, hogy kapcsolják fel neki az esti koncert fényeit, a nézőteret meg sötétítsék el.

Én meg ott maradtam vele szemben a színpadon a fényképezőgépemmel. Ha valamit mázlinak hívnak, ez az volt!

Rögtön persona non grata lettem, és az összes biztonsági ember engem akart eltávolítani. Clarke pedig elröhögte magát. Ez látható a képen, merthogy azért gyorsan megnyomtam a gombot, mielőtt lezavartak a színpadról.

A sztorinak viszont itt még nincs vége, mert amíg én a sötétben Stanley Clarke fényeit hajkurásztam, G.N.L. kolléga félrevonult egy folyosói szobába interjúzni Pontyval és Meolával. De hogy merre voltak, arról nekem fogalmam sem volt. Egyáltalán nem figyeltem arra, amiért tulajdonképpen ott voltam, Stanley Clarke egy pillanat alatt billentett ki a komfortzónámból. A sportcsarnok összes folyosójának összes szobáját végigrohantam zakatoló szívvel és lüktető aggyal, miközben magamban az elmaradó képek lehetséges következményeit latolgattam. Tényleg senki sem tudta, hogy hol vannak, és már kezdtem feladni az egészet, amíg végre, nagy nehezen, teljesen kifulladva megtaláltam őket egy félreeső videószobában.

A dolog érdekessége, hogy az interjú közben készült portrék negatívjai elvesztek, de a Stanley Clarke-ról készült vigyorgós kép szerencsére megmaradt.

Azért nem bánom, hogy nem fordítva történt, több szempontból is kár volna érte.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Vizuál ajánló

Nagyvásznon láthatjuk a Tóth János munkásságát bemutató dokumentumfilmet

Március 31-én különleges vetítés keretében nézhetjük meg az Urániában Medvigy Gábor és Bollók Csaba egész estés dokumentumfilmjét, A kinematográfust, Molnár Piroska narrációjával.
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.