Vizuál

KÉP-regény: Bőgős a sötétben

2023.03.17. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most egy olyan felvételről mesél, amit pár pillanattal a biztonsági őrök érkezése előtt sikerült lőnie.

A négyszeres Grammy®-díjas Stanley Clarke, a zene velünk élő klasszikusa, a világ tán legjobb jazzbőgőse újfent turnézik, és ezúttal nem hagyja ki Magyarországot sem a sorból, úgyhogy, aki teheti, mindenképpen nézze meg őt május 6-án az Erkel színházban! Nekem már többször is volt szerencsém hozzá, de akadt egy érdekes eset, ami mindenképpen megér egy KÉP-regényt.

1995. november 3.: soundcheck a Budapest Sportcsarnokban. A hangpróba három főszereplője a szuper trió: Jean-Luc Ponty – hegedű, Stanley Clarke – nagybőgő és Al Di Meola – gitár. A Rite of Strings (a húrok rítusa) címen futó produkció igazi zenei csemegének számított, vagy hát, ma is annak számítana, mert

három ilyen kaliberű zenész ritkán turnézik együtt. Jellemzően már az első koncertre vezető úton úgy legyalulják egymás egóját,

hogy aztán a fellépések eléggé felemásra szoktak sikeredni.

Al Di Meola komoly tapasztalattal rendelkezik ebben, mert a 3 gitár turnét Paco De Lucia és John McLaughlin társaságában csapatta végig, mondjuk így: hullámzó minőségben. Hangulatfüggő volt a történet. Ha éppen jóban voltak az adott helyszínen, akkor zseniális volt az este, ha meg nem, akkor csapnivaló. De aki ott volt, az azóta sajnálatos módon hamuvá lett Budapest Sportcsarnokban 1995 novemberében, az nagy csodát láthatott, pláne hallhatott, mert a Ponty-Meola-Clarke hármas aznap este nagyon érezte egymást.

StanleyClarke1995Budapest-140246.jpg

Stanley Clarke 1995-ben Budapesten (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Pedig nekem elég rosszul indult az egész. A fellépések előtti hangpróbák fotográfiai szempontból nem szoktak jól elsülni. Egyrészt a sztárok alig vannak jelen, már ha egyáltalán. Jellemzően inkább profi bérzenészek hangolnak be helyettük, másrészt, ha ott is vannak, a terem sosincs koncertkörülmények közé bevilágítva. Miért is lenne? Teljes fényárban, pulóverben és szandálban, smink nélkül járnak a zenészek soundcheckre, ezért a sajtót sem nagyon látják szívesen. Ez van.

Eredetileg nem is a beállásra, hanem egy interjúra érkeztünk a helyszínre, de mivel hallottuk a zenét, ha már ott voltunk, a színpadon is szétnéztem kicsit. Itt viszont leragadtam, mert Stanley Clarke hangolta éppen nagy lendülettel a bőgőjét, és mivel senki nem szólt rám, és véletlenül pont volt nálam egy fényképezőgép, csináltam pár képet róla a tök üres csarnokban.

Az egész nem volt túl látványos, és koncertfotóként tulajdonképpen értékelhetetlennek minősült, de itt beugrott egy érdekes dramaturgiai csavar. Valamilyen ismeretlen okból Stanley Clarke megkérte a stábot, hogy kapcsolják fel neki az esti koncert fényeit, a nézőteret meg sötétítsék el.

Én meg ott maradtam vele szemben a színpadon a fényképezőgépemmel. Ha valamit mázlinak hívnak, ez az volt!

Rögtön persona non grata lettem, és az összes biztonsági ember engem akart eltávolítani. Clarke pedig elröhögte magát. Ez látható a képen, merthogy azért gyorsan megnyomtam a gombot, mielőtt lezavartak a színpadról.

A sztorinak viszont itt még nincs vége, mert amíg én a sötétben Stanley Clarke fényeit hajkurásztam, G.N.L. kolléga félrevonult egy folyosói szobába interjúzni Pontyval és Meolával. De hogy merre voltak, arról nekem fogalmam sem volt. Egyáltalán nem figyeltem arra, amiért tulajdonképpen ott voltam, Stanley Clarke egy pillanat alatt billentett ki a komfortzónámból. A sportcsarnok összes folyosójának összes szobáját végigrohantam zakatoló szívvel és lüktető aggyal, miközben magamban az elmaradó képek lehetséges következményeit latolgattam. Tényleg senki sem tudta, hogy hol vannak, és már kezdtem feladni az egészet, amíg végre, nagy nehezen, teljesen kifulladva megtaláltam őket egy félreeső videószobában.

A dolog érdekessége, hogy az interjú közben készült portrék negatívjai elvesztek, de a Stanley Clarke-ról készült vigyorgós kép szerencsére megmaradt.

Azért nem bánom, hogy nem fordítva történt, több szempontból is kár volna érte.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.