Vizuál

KÉP-regény: Budapest Punk

2021.05.28. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pályája indulásáról és a Kretens egyik próbájának kulisszatitkairól mesélt.

Hát, az az igazság, hogy én sem a Rolling Stones-szal kezdtem koncertfotósi karrieremet. Tartottam nemrég egy előadást a fotózásról, ahol egy csaj, úgy is mint leendő kolléga, megkérdezte, hogy hogyan tudna Ed Sheeran koncertjére bejutni és ott fényképezni. Nyilván persze sehogy, de azért azon elgondolkodtam, hogy a feltörekvő nemzedék lehetőségei finoman fogalmazva is tágabbak, mint amilyenek az enyémek voltak anno. Most nem arra gondolok, hogy jelenleg könnyebb lenne valakinek beverekednie magát azok közé a fotósok közé, akik fényképezhetnek egy világsztár koncertjén. Ez most sem lett egyszerűbb. Viszont az ezredfordulót követő online világ óta olyan nagy lett Magyarországon a világsztárilag elővezetett jövés-menés, oly sok fesztivál indult, és annyira megnőtt a sajtóorgánumok száma, hogy azért

jelentősen nagyobb annak az esélye, hogy valaki ne az elszigetelt punk-szektor farvizén evezgetve kezdjen bele a koncertfotózásba, ahogy én tettem ezt 1991-ben.

Pedig az egész tulajdonképpen kocsmázásnak indult, aztán U2, Michael Jackson, meg Robbie Williams lett belőle. Volt egy söröző az óbudai Fő téren, ahol napi szinten fordultak meg a rendszerváltás időszakának punkzenészei és alternatív muzsikusai. Óbuda akkor nagyon komoly mennyiségben termelte ki az alterzenekarokat, így ebbe a sörözőbe jártak többek közt a VHK, az F.O.System, a Korai Öröm vagy a Sex Action tagjai. Pénzük nem volt, promót viszont szerettek volna, és amikor kiderült, hogy én fotográfiát tanulok, szinte észrevétlenül rántottak bele a koncertfotózásba, pedig ez korábban eszembe sem jutott.

Én eredetileg tényleg csak sörözni jártam oda. Aztán egy nap Max (Tóth Miklós) aki rengeteg zenekarban dobolt, megkért, hogy csináljak pár képet egy plakáthoz, a Kretens egyik próbáján. A Kretens az akkor már lassan lecsengő punkőrület egyik utolsó mohikánja volt, és bár ismertem pár dalukat, azt nem mondanám, hogy húszévesen punkkoncertekre jártam volna pogózni. Viszont érdeklődő figura lévén azért kíváncsi voltam, hogy mégis milyen boszorkánykonyhában keverik a polgárpukkasztást a rendszerváltás Magyarországán.

MaxTothMiklosaKretensprobajan1991-134943.jpg

Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Valami ilyesmire számítottam, de azért nem teljesen. Nem apelláltam fényorgiára és dolby surround hangzásra sem, de a helyi szuterénben összeeszkábált „próbaterem” láttán inkább szociofotósnak kellett volna szegődnöm és messze elkerülni a koncerteket. Szerencsére aztán elkezdtek játszani, és ott, akkor, 1991-ben el is döntötték a sorsomat. Rájöttem, hogy a „Szakadt függöny az ablakokban” kezdetű nóta nem azokhoz tartozik, akik a szakadt függöny alatt próbálnak, és lehet, hogy nem tudnak lejátszani minden akkordot és néhol hamisan énekelnek, de egyben az egész mégis milyen jó.  Sőt, az is kétségtelen, hogy

a punkból kinőtt brigádok sokkal őszintébben és érzékenyebben reagáltak a magyar társadalom aktuális problémáira, mint a rádiók által agyonjátszott, a mainstreamből táplálkozó zenekarok.

Közülük sokan aztán levetkőzve az ifjúkori őrületet nagyon színvonalas zenét csinálnak a mai napig. Példának okáért Hrutka Róbert is a Kreténsből jött.

Gyerekoromban én is zenész akartam lenni, de mivel semmilyen hangszeren nem játszottam és baromi hamisan énekelek, ezt az álmot kénytelen voltam  a racionalitás talaján kezelni és elengedni.  Az budapesti punkoktól aztán elég rögös, de céltudatos út vezetett Woodstockig a világ legnagyobb színpadjain játszó sztárokhoz. Jó móka volt, most sem csinálnám másként.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Klasszikus filmek celluloidról – új vetítéssorozat indul májusban

A Cinema Niche szervezésében új vetítéssorozat indul Celluloid Nights címmel május 5-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 35 milliméteres filmszalagról láthatják a filmeket a nézők. Első alkalommal Terrence Malick háborús drámáját vetítik.