Vizuál

KÉP-regény: Budapest Punk

2021.05.28. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pályája indulásáról és a Kretens egyik próbájának kulisszatitkairól mesélt.

Hát, az az igazság, hogy én sem a Rolling Stones-szal kezdtem koncertfotósi karrieremet. Tartottam nemrég egy előadást a fotózásról, ahol egy csaj, úgy is mint leendő kolléga, megkérdezte, hogy hogyan tudna Ed Sheeran koncertjére bejutni és ott fényképezni. Nyilván persze sehogy, de azért azon elgondolkodtam, hogy a feltörekvő nemzedék lehetőségei finoman fogalmazva is tágabbak, mint amilyenek az enyémek voltak anno. Most nem arra gondolok, hogy jelenleg könnyebb lenne valakinek beverekednie magát azok közé a fotósok közé, akik fényképezhetnek egy világsztár koncertjén. Ez most sem lett egyszerűbb. Viszont az ezredfordulót követő online világ óta olyan nagy lett Magyarországon a világsztárilag elővezetett jövés-menés, oly sok fesztivál indult, és annyira megnőtt a sajtóorgánumok száma, hogy azért

jelentősen nagyobb annak az esélye, hogy valaki ne az elszigetelt punk-szektor farvizén evezgetve kezdjen bele a koncertfotózásba, ahogy én tettem ezt 1991-ben.

Pedig az egész tulajdonképpen kocsmázásnak indult, aztán U2, Michael Jackson, meg Robbie Williams lett belőle. Volt egy söröző az óbudai Fő téren, ahol napi szinten fordultak meg a rendszerváltás időszakának punkzenészei és alternatív muzsikusai. Óbuda akkor nagyon komoly mennyiségben termelte ki az alterzenekarokat, így ebbe a sörözőbe jártak többek közt a VHK, az F.O.System, a Korai Öröm vagy a Sex Action tagjai. Pénzük nem volt, promót viszont szerettek volna, és amikor kiderült, hogy én fotográfiát tanulok, szinte észrevétlenül rántottak bele a koncertfotózásba, pedig ez korábban eszembe sem jutott.

Én eredetileg tényleg csak sörözni jártam oda. Aztán egy nap Max (Tóth Miklós) aki rengeteg zenekarban dobolt, megkért, hogy csináljak pár képet egy plakáthoz, a Kretens egyik próbáján. A Kretens az akkor már lassan lecsengő punkőrület egyik utolsó mohikánja volt, és bár ismertem pár dalukat, azt nem mondanám, hogy húszévesen punkkoncertekre jártam volna pogózni. Viszont érdeklődő figura lévén azért kíváncsi voltam, hogy mégis milyen boszorkánykonyhában keverik a polgárpukkasztást a rendszerváltás Magyarországán.

MaxTothMiklosaKretensprobajan1991-134943.jpg

Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Valami ilyesmire számítottam, de azért nem teljesen. Nem apelláltam fényorgiára és dolby surround hangzásra sem, de a helyi szuterénben összeeszkábált „próbaterem” láttán inkább szociofotósnak kellett volna szegődnöm és messze elkerülni a koncerteket. Szerencsére aztán elkezdtek játszani, és ott, akkor, 1991-ben el is döntötték a sorsomat. Rájöttem, hogy a „Szakadt függöny az ablakokban” kezdetű nóta nem azokhoz tartozik, akik a szakadt függöny alatt próbálnak, és lehet, hogy nem tudnak lejátszani minden akkordot és néhol hamisan énekelnek, de egyben az egész mégis milyen jó.  Sőt, az is kétségtelen, hogy

a punkból kinőtt brigádok sokkal őszintébben és érzékenyebben reagáltak a magyar társadalom aktuális problémáira, mint a rádiók által agyonjátszott, a mainstreamből táplálkozó zenekarok.

Közülük sokan aztán levetkőzve az ifjúkori őrületet nagyon színvonalas zenét csinálnak a mai napig. Példának okáért Hrutka Róbert is a Kreténsből jött.

Gyerekoromban én is zenész akartam lenni, de mivel semmilyen hangszeren nem játszottam és baromi hamisan énekelek, ezt az álmot kénytelen voltam  a racionalitás talaján kezelni és elengedni.  Az budapesti punkoktól aztán elég rögös, de céltudatos út vezetett Woodstockig a világ legnagyobb színpadjain játszó sztárokhoz. Jó móka volt, most sem csinálnám másként.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.