Vizuál

KÉP-regény: Budapest Punk

2021.05.28. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pályája indulásáról és a Kretens egyik próbájának kulisszatitkairól mesélt.

Hát, az az igazság, hogy én sem a Rolling Stones-szal kezdtem koncertfotósi karrieremet. Tartottam nemrég egy előadást a fotózásról, ahol egy csaj, úgy is mint leendő kolléga, megkérdezte, hogy hogyan tudna Ed Sheeran koncertjére bejutni és ott fényképezni. Nyilván persze sehogy, de azért azon elgondolkodtam, hogy a feltörekvő nemzedék lehetőségei finoman fogalmazva is tágabbak, mint amilyenek az enyémek voltak anno. Most nem arra gondolok, hogy jelenleg könnyebb lenne valakinek beverekednie magát azok közé a fotósok közé, akik fényképezhetnek egy világsztár koncertjén. Ez most sem lett egyszerűbb. Viszont az ezredfordulót követő online világ óta olyan nagy lett Magyarországon a világsztárilag elővezetett jövés-menés, oly sok fesztivál indult, és annyira megnőtt a sajtóorgánumok száma, hogy azért

jelentősen nagyobb annak az esélye, hogy valaki ne az elszigetelt punk-szektor farvizén evezgetve kezdjen bele a koncertfotózásba, ahogy én tettem ezt 1991-ben.

Pedig az egész tulajdonképpen kocsmázásnak indult, aztán U2, Michael Jackson, meg Robbie Williams lett belőle. Volt egy söröző az óbudai Fő téren, ahol napi szinten fordultak meg a rendszerváltás időszakának punkzenészei és alternatív muzsikusai. Óbuda akkor nagyon komoly mennyiségben termelte ki az alterzenekarokat, így ebbe a sörözőbe jártak többek közt a VHK, az F.O.System, a Korai Öröm vagy a Sex Action tagjai. Pénzük nem volt, promót viszont szerettek volna, és amikor kiderült, hogy én fotográfiát tanulok, szinte észrevétlenül rántottak bele a koncertfotózásba, pedig ez korábban eszembe sem jutott.

Én eredetileg tényleg csak sörözni jártam oda. Aztán egy nap Max (Tóth Miklós) aki rengeteg zenekarban dobolt, megkért, hogy csináljak pár képet egy plakáthoz, a Kretens egyik próbáján. A Kretens az akkor már lassan lecsengő punkőrület egyik utolsó mohikánja volt, és bár ismertem pár dalukat, azt nem mondanám, hogy húszévesen punkkoncertekre jártam volna pogózni. Viszont érdeklődő figura lévén azért kíváncsi voltam, hogy mégis milyen boszorkánykonyhában keverik a polgárpukkasztást a rendszerváltás Magyarországán.

MaxTothMiklosaKretensprobajan1991-134943.jpg

Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Valami ilyesmire számítottam, de azért nem teljesen. Nem apelláltam fényorgiára és dolby surround hangzásra sem, de a helyi szuterénben összeeszkábált „próbaterem” láttán inkább szociofotósnak kellett volna szegődnöm és messze elkerülni a koncerteket. Szerencsére aztán elkezdtek játszani, és ott, akkor, 1991-ben el is döntötték a sorsomat. Rájöttem, hogy a „Szakadt függöny az ablakokban” kezdetű nóta nem azokhoz tartozik, akik a szakadt függöny alatt próbálnak, és lehet, hogy nem tudnak lejátszani minden akkordot és néhol hamisan énekelnek, de egyben az egész mégis milyen jó.  Sőt, az is kétségtelen, hogy

a punkból kinőtt brigádok sokkal őszintébben és érzékenyebben reagáltak a magyar társadalom aktuális problémáira, mint a rádiók által agyonjátszott, a mainstreamből táplálkozó zenekarok.

Közülük sokan aztán levetkőzve az ifjúkori őrületet nagyon színvonalas zenét csinálnak a mai napig. Példának okáért Hrutka Róbert is a Kreténsből jött.

Gyerekoromban én is zenész akartam lenni, de mivel semmilyen hangszeren nem játszottam és baromi hamisan énekelek, ezt az álmot kénytelen voltam  a racionalitás talaján kezelni és elengedni.  Az budapesti punkoktól aztán elég rögös, de céltudatos út vezetett Woodstockig a világ legnagyobb színpadjain játszó sztárokhoz. Jó móka volt, most sem csinálnám másként.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Max (Tóth Miklós) a Kretens próbáján (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).