Vizuál

KÉP-regény: Cirkuszi anzix

2024.02.09. 15:15
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy ketrecbe zárt jegesmedvét ábrázoló felvétele apropóján azt meséli el, miért nem ment még a cirkuszok közelébe sem évtizedek óta.

A kilencvenes évek végén csináltam ezt a képet Nagykanizsán. Egy utazó cirkusz idomított jegesmedvékkel lépett fel, és bár eredetileg az előadást fényképeztem, előtte szétnéztem a színfalak mögött is. Akkor láttam először, hogy milyen körülmények között szállítják az állatokat, és akkor még ugyan Magyarország nem volt tagja az EU-nak, de egyből az merült fel bennem, hogy vajon ezzel a cirkuszosdival minden rendben van-e.

Vajon megéri-e parányi ketrecekbe kényszeríteni az amúgy hatalmas térigényű jegesmedvéket, hogy aztán néhány órán keresztül a manézsban az emberek szórakoztatásáért dolgozzanak meg a napi betevőért?

A jegesmedvékről mindig is a szabadság jutott eszembe, ahogy prédára lesve, magányosan kóborolnak a hatalmas jégmezőkön. Azóta nagyot változott a világ. A jégmezők lassan elolvadnak, a medvék meg jobb híján az emberek által lakott területeken keresgélik a kaját. Az egész olyan, mintha ez a huszonöt évvel ezelőtt készült képből áradó szomorúság előre vetítette volna a mostani szomorú jelent.

Az előadás egyébként hasonlóan borús volt. Egy kortalan hölgy ostorral csapkodott vagy féltucat jegesmedve között, akik nem túl lelkesen ácsorogtak két lábra, meg hosszas unszolás után felmásztak egy nagy labdára. A nézőtér a porondtól rácsokkal volt elválasztva, a medvék meg hatalmas mancsaikkal a rácsok közt átnyúlva próbálták az első sorban ülők arcát letépni. Közben egy Jiří Menzelre kísértetiesen emlékeztető porondmester igyekezett a nézőket távol tartani a medvéktől. Csupa móka és kacagás volt az egész. Azon méláztam, biztos, hogy jól van ez így, biztos, hogy erre szükség van? Illetve, helyesen fogalmazva:

biztos, hogy így van ez jól?

Ketrecbezartcirkuszijegesmedve1998-151319.jpg

Ketrecbe zárt cirkuszi jegesmedve, 1998 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Azóta eltelt egy negyed század, és immár az EU teljes jogú tagjaként sem változott sok minden a magyarországi cirkuszokban. A cirkuszosok szerint persze minden rendben van, mert ők nagyon is emberségesen bánnak az állatokkal, már ha ez lehetséges egyáltalán, de mivel ők ebből élnek, nyilván nem fognak mást mondani. Én nem szeretnék állást foglalni a kérdésben, már csak azért sem, mert fogalmam sincs, hogy mekkora a cirkuszba járók aránya a magyar társadalomban, és nem tudom azt sem, egy állat mennyire szereti megcsinálni a karikán ugrálást és a két lábon járkálást, vagy úgy általában bármit, amit megtanítottak neki.

Az viszont biztos, hogy az Európai Unió tagállamaiban sorra tiltják be a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. Az idei évben Franciaország és Portugália is csatlakozik ezekhez az országokhoz, és

lassan alig marad olyan EU-tag, amelyik jó szemmel nézné a vadállatok cirkuszi attrakcióit.

Este, előadás után a kollégámmal elmentünk egy helyi bárba, hogy némi alkoholba fojtsuk frissen szerzett jegesmedvés-cirkuszos tapasztalatainkat. Először azt hittem, tévedek, de az egyik sarokban a Menzel arcú porondmester ücsörgött tök egyedül és enerváltan, maga elé bámulva egyik felest itta a másik után. Már kezdtem aggódni a jövője miatt, de hirtelen felpattant, kért még egy vodkát, majd egy legbelülről kikívánkozó sóhajjal felmordult. „Nem bírok annyit inni, hogy kibírjam a halszagot! Megyek, megetetem a rohadt medvéket!” Kitámolygott a bárból, mi meg nem tudtuk, hogy röhögjünk vagy sírjunk ezen az egészen.

Azóta nem voltam még a cirkusz közelében sem. Valahogy nem vágytam oda. Pedig például a bűvészeket gyerekként is kifejezetten szerettem. De ott is felmerül, hogy a kalapból előkapott nyuszi vajon mennyire örülhet ennek az egész cécónak. Mert ha annyira, mint ez a jegesmedve a képen, akkor maradjunk inkább a kártyatrükköknél!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Ketrecbe zárt cirkuszi jegesmedve, 1998 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.