Vizuál

KÉP-regény: Csillag születik

2022.12.16. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy a véletlen segítségével született képét mutatja be, és arra kér minket, a negatív dolgok helyett próbáljuk meg belőle a reményt kiolvasni. 

Gyorsan lelövöm a poént. Mesélhetnék most arról, hogy miként találtam ki ezt a képet és hogyan valósítottam meg, de az igazság az, hogy az egész tök véletlen volt. Volt már ilyen máskor is, meg még lesz is, gondolom, de a fotográfiában a véletlennek elég jelentős szerepe van. Mondjuk, olyan húsz százalékot tippelnék. Oké, most nyilván nem a műtermi, alkalmazott fotográfiára gondolok, mert ott elég nagy baj lenne, ha benne maradna a véletlen faktor. Viszont minden egyéb esetben benne van ez az opció a pakliban, amit valahol egyébként kedvelek, főleg, ha pozitív irányba mozdítja el a végeredményt.

A képen egyébként a Nap csillan be, ami a kondenzcsíkokkal együtt furcsa fényjelenséget hoz létre, és elég erős asszociációs teret enged a szemlélőnek.

A kérdés csak az, hogy kinek mi jut eszébe róla.

Megversenyeztettem néhány barátomnál, de mindenki mást mondott, amikor meglátta. Volt minden a jelzőrakétától a délibábig, a sarki fénytől az ufóig, de még a légkörbe csapódó meteorit vagy a napkitörés, sőt, Elon Musk egyik műholdja is felmerült.

Csillagszuletik-135149.jpg

Csillag születik (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

De a lényeg szerintem nem az, hogy mi van a képen, hanem az, hogy mi nincs rajta. Mindenki eljátszhat a gondolattal, hogy bármit belegondoljon ebbe a képbe, amiről a világunk manapság szól. Mert most aztán van egy csomó minden, amiről szívesen lemondanánk. A háború, az energiaár-robbanás, a bombaként becsapódó infláció, a fullasztó klímakrízis vagy a berobbanó vírusvariánsok mind eszébe juthatnak annak, aki ránéz erre a képre, és ezek aztán tényleg nem hiányoztak senkinek.

Tudom, hogy nem létezik totális harmónia, és mindig van valami, ami beárnyékolja az életünket, de most hatványozottan érzem a ránk telepedő sötét fellegeket.

Mivel gyanítom, hogy nem csak én vagyok így ezzel, próbáljunk pozitív szinergiákat kiolvasni ebből a képből! A fényt, amiből a jövő csillagai születnek, amik – vagy akik – majd elkergetik a sötétséget; vagy a karácsony közeledtével asszociálhatunk a lángos csillagra, ami a keresztények számára egy új, szebb jövő lehetőségét vetítette a horizontra.

Tudom, hogy nehéz ügy ez, mert ha belegondolok,

költők és írók, sőt az egész kulturális szcéna évszázadok óta egy jobb kor eljövetelében bízik, ami aztán végül sosem valósul meg igazán.

Néha majdnem, de az végül is rokonértelmű a nemmel.

Az eljövendő jobb világba vetett hit és annak megvalósulása olyan, mint a decemberben megrendezett foci vb. Látom a tévében, hogy sok focimeccs van, de a szabadtéri sörözős-meccsnézős, éjszakába nyúló, bulizós feeling helyett, ha az utcán járok, hideg, eső, meg süvöltő szél zuhan az arcomba. Valami van, de nem az igazi. Mivel mától kiveszem a január végéig tartó téli szünetemet és blogírás helyett képeket fogok szkennelni, boldog karácsonyt, meg sikeres új évet kéne kívánnom. Hát, a fent említett különböző és egyéb okok miatt ez nem egyszerű.

Abban azért lehet bízni, hogy a hit és a remény mégiscsak egyben tartja a társadalmakat.

Ez meg már olyan régóta így van, hogy lehet rá építeni. Úgyhogy próbáljunk meg pozitív hittel tekinteni a jövőbe és bízni abban, hogy egyszer talán mégiscsak megszületik az a csillag!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Csillag születik (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.