Vizuál

KÉP-regény: Csináljunk lemezborítót!

2020.02.14. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy koncertfotó kalandos utóéletével foglalkozik.

Ha már túl vagyunk az előre nem látható könyv előre elkészült borítóján, akkor megpróbáljuk ugyanezt lehozni a zenei vonalon is. Végülis, ha az ember 15 évig fullba tolja a koncertfotózást, akkor csinálhat úgy is lemezborítót, hogy nem is akar. Na, jó, olyan is volt, hogy felkértek, és már kész volt a kabát, amihez gombot kellett varrni, de abban semmi meglepő nincs. Nem mintha az kevésbé lett volna vicces, mármint az előre kiagyalt, alaposan megtervezett lemezborító fotózása egy hiperlink zenekarral, ahol a „hiperlink” szó szerint értendő, és nem egy kattintható hivatkozást takar. Na, mindegy, azért jó, hogy eszembe jutott, majd egyszer megírom azt is.

De most maradjunk Jorgosznál, meg a Barbarónál! Jorgosznak semmi köze sincs a „szép emlékű” utazási irodához, akik kétezerben lelkesen kivitték a nyaralóközönséget a görög szigetvilágba, de a hazahozatalra már nem maradt pénz, így végül alig több, mint ezerhatszáz magyar turista rekedt az Égei-tengeren.

Jorgosz egy görög származású zenész forma, aki anno a Gépfolklór nevű formációval indulva a Barabaro etno-folk-rock zenekaron át végül a Balkan Fanatik-ban kötött ki.

JorgoszBarbaro-130524.jpg

Jorgosz (Fotó/Forrás: morpho)

A viszonyunkat nehéz lenne meghatározni, mert úgy érzem, hogy ezer éve ismerem, aztán most elég nagy bajban lennék, ha meg kéne mondani, hogy mikor találkoztunk utoljára. Azt bírtam benne nagyon, hogy minden jó koncerten ott volt, még akkor is, ha nem volt jegye, aztán vagy be tudott jutni rájuk vagy nem, és ha nem jött össze a dolog, ez egyáltalán nem szegte kedvét, hogy legközelebb újra próbálkozzon. A bulik előtt meg jókat lehetett vele dumálni mindenféle művészetről, mert a zenén kívül képzőművészettel is foglakozik.

Amikor először találkoztunk, akkor készült ez a kép, és a dologban az volt igazán vicces vagy inkább abszurd, hogy nekem fogalmam sem volt, hogy kit fényképezek le és miért.

A Szigetfeszt első éveiben volt ez a koncert, talán ’94-ben vagy ’95-ben, amikor a nagyszínpadra még magyar zenekarokat és fotósokat is felengedtek. Azóta ez jelentősen változott, de biztos így sokkal jobb, meg én ehhez amúgy is hülye vagyok, na, mindegy. Szóval két vilmoskörte és három korsó sör között lődörögtem a Szigeten a bágyadt napsütésben, amikor is egy figura mikrofonnal a kezében szemmel láthatóan éppen a színpad ácsolatának átalakításán dolgozott, és valami olyan energia áradt belőle, hogy ezt muszáj volt közelebbről megvizsgálni. Akkor készült ez a kép, ahol is Jorgosz a Barbaro énekeseként teljes extázisban tolja az etno-rockot, míg nekem lövésem nem volt róla, hogy ez a Barbaro, és ő Jorgosz.

A kép mindenesetre megjelent a másnapi Kurírban, mert a szerkesztő is hangulathoz illőnek találta, és a képaláírás is csak valami olyasmi volt, hogy „idén is dübörög a Sziget”. Nagyon eredeti, mi? Aztán később, immár névvel/előadóval együtt megjelent a Sziget-Nemzedék című fotóalbumban is, ami az első könyvem volt GNL kolléga Csillagporszem szövegeivel tálalva, de a képet kétezer óta nem vettem elő. Mígnem tavaly ősszel megkeresett egy kiadó, hogy

meg akarják jelentetni Bakeliten a Barbaro Lágymányosi Művházban megjelent ’92-es koncertjét, és Jorgosz ezt a képet nézte ki magának a borítóra, merthogy rábukkant a honlapomon.

Szóval, egy 1995 magasságában készült kép került egy 2019-ben megjelenő lemez borítójára, ami egy 1992-es koncert felvételét tartalmazza. Vicces, mi? Olyan ez az egész, mint a Star Wars-filmek. Előbb elkészül a közepe, aztán 20 év múlva az eleje, hogy majd tíz év múlva hozzátapasszák a végét. George Lucas sem tudta még az elején (közepén?), hogy mi lesz az eleje, sőt, szerintem még azt se tudta, hogy egyszer majd eleje is lesz. Na, valahogy így voltam én is ezzel a Barbaro dologgal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.