Vizuál

Kép-regény: Csókok a kriptából

2020.10.09. 11:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, amikor a Kiss Óbudán járt.

Úgy egy éve volt már szó a KÉP-regényben a Kiss együttes 1997-es, reunion turnéjáról, amiből nem maradt ki a budapesti fellépés sem. A júniusi koncertnek viszont volt egy vicces előzménye, ami szintén a magyar fővároshoz kapcsolódik, ráadásul nem is annyira zenei, mint inkább muzeológiai, helytörténeti, sőt, kultúrantropológiai vonzata volt az egésznek. Ha mindezek tükrében bárki is azt gondolná, hogy én egy feketeöves Kiss rajongó volnék, az rossz irányba indult és gyorsan forduljon vissza! A Kiss nevű brigádot sokkal inkább egy poénnak tartottam, mint zenekarnak. Az a típusú társaság, ahol a külcsín erősen túlreprezentált a belbecshez képest, a dalok viszont a maguk nemes egyszerűségében tulajdonképpen valahol mégiscsak összecsiszolhatók a zenekari fizimiska nemes egyszerűségével.

Két nappal a kezdés előtt 1997. május 14-én a zenekar Budapesten tartotta az európai turné sajtóbeharangozóját. Ez egy ilyen pofavizites izé, amikor a zenészek meg a sajtómunkások véletlenszerűen találkoznak egy kriptában. Esetünkben legalább is, mert a helyszín jellemzően valami hotel szokott lenni. Budapest kiválasztását még értettem Gene Simmons énekes bőgős magyar származása végett. Ha már Káeurópa, legyen Magyarország! Egyébként Simmons valamelyest beszéli is a nyelvet, mármint a magyart, ami a helyszínen ki is derült. Az viszont már rejtély volt, hogy mi végett kószáltak, kóvályogtak a közép-európai sajtóemberkék a Kiscelli kastély kriptájában?

GeneSimmonsaKiss-cellimuzeumban19971-113641.jpg

Gene Simmons a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Ez a romos templom akkor még csak ímmel-ámmal volt a Kiscelli Múzeumnak otthont adó egykori barokk kolostor kiállítóterme. Pedig azóta kiderült, hogy tök jó kiállításokat, például fotókiállításokat lehet itt rendezni, sőt, két évvel a Kiss parti után a romtemplomhoz kötődött minden idők legnagyobb magyarországi kulturális botránya, Hermann Nitsch 1999-es tárlata is, ahol az osztrák művész az Ausztriában rendezett, hatnapos „Orgia-misztérium színház” dokumentumait állította ki. A népharag jeleként a Kiscelli Múzeumban ezalatt hatszor volt bombariadó, az igazgatót pedig halálosan megfenyegették. A véráztatta Nitsch kiállítás mellett voltam itt egyébként fergeteges Halloween bulin is, ahol drakula gróf embervér helyett túl sok bikavért ivott, és mivel végül bekómált, rohamkocsival szállították a detoxikálóba.

Szóval, nem tudom, hogy ki gondolta, hogy a Kiss együttes kosztümös idiotizmusa pont egy romtemplomba való, de a terem csurig telt a lengyel, ukrán, román és orosz kollégákkal, akiket még az ingyenes mozgóbüfé hiánya sem tántorított vissza attól, hogy tiszteletüket tegyék a néhány éves szünet után újra az eredeti felállásban játszó amerikai banda budapesti csepűrágó hakniján. Az egész egy fél órás photo sessionnel indult, ami azért volt jó, mert utána simán leléceltem a csókos buliról. Miután megmondták, hogy a fotózás alatt nem lehet kérdéseket feltenni, az egész terem visszhangzott a „milyen érzés újra együtt zenélni” kérdés különböző szláv nyelvjárásokban feltett változataitól, de szemmel láthatóan ez a zenekart teljesen hidegen hagyta. Mondhatni, hallgattak mint a sír. A nagyobb baj az volt, hogy akkor is így tettek, amikor többen azt kezdték firtatni, hogy hát miért is vannak ők most hárman itt a nagy reunion közepette, merthogy a zenekar eredetileg négy tagot számlált. Néhány perc kínos csend után a szervezők úgy by the way bejelentették, hogy hát, bocs meg hát, izé, de Ace Frehley szólógitáros valahol valahogy elaludt és lekéste a budapesti gépet. Ezt nyilván akkor és ott vették észre a színpadon. Korábban fel sem tűnt senkinek. Na, itt nagyjából el is ment a kedvem az egésztől, pedig a fények jók voltak és egy tök jó lemezborítót lehetett volna csinálni a zenekarnak, ha már így beöltöztek nekem. Ezt az ötletet végül elvetettem, gyanítom azért, mert nem voltak ott mind a négyen…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.