Vizuál

KÉP-regény: Drónvízió

2022.08.26. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal nem nyugtat meg azzal, hogy ez a képe csupán egy drónfesztivál fényeit ábrázolja.

Én például egyáltalán nem tudtam, hogy a világ számos pontján a tűzijáték kezd kimenni a divatból.

Helyette drónfesztiválokat tartanak, ahol az induló csapatok által felküldött drónhadseregek rajzolnak színes ábrákat és érdekes fényeket az égre.

Nagyon hajaz a tűzijátékra, de nincs durrogás, nincs füst, és a kutyák sem paráznak be tőle. Én korábban sosem láttam ilyet, de júliusban a spanyolországi Lloret de Mar tengerpartján sikerült belefutnom ebbe a történetbe, és ha az égen zajló fényjelenségek nem is nagyon nyűgöztek le, a dombokra és a fákra a drónokról vetített fényorgia kétségkívül varázslatos volt.

Mindenki arra gondol, ha meglátja ezt a képet, hogy biztos szét van hájpolva, és photoshoppal raktam rá a színeket, pedig koránt sincs így. Néhány röpke másodpercig pont ezt lehetett látni élőben is, a képpel meg nem csináltam semmit, pont így jött ki a fényérzékelő szenzorból. Egyébként akkor észre sem vettem, hogy csináltam egy ilyen képet, olyan rövid ideig tartott az egész jelenség.

Néha ösztönösen megnyomom a gombot, ha látok valami furcsát, magáról a látványról meg lemaradok.

Olyan lett az egész, mint valami apokaliptikus vízió, a hőséghullámok és brutális kiszáradás sújtotta Európáról. Mert hát a helyzet az, hogy évek óta találkozom ezzel a jelenséggel, és mindenkinek felhívtam a figyelmét, hogy brutális aszály és vízhiány nem „csak” Afrikában vagy Ázsiában van jelen, és nem „csak” Ausztráliában van mindent elborító erdőtűz, hanem pillanatokon belül megjelenik Európában és Magyarországon is ez a jelenség, és bekopogtat a vízhiány. Hát most megérkezett rendesen. Sőt, lépten-nyomon olvasom, hogy az idei nyár lesz hátralévő életünk leghűvösebb nyara. Azért szép kilátások.

Dronvizio-162637.jpg

Drónvízió (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Most már ott tart a klímakrízis, hogy ha nem teszünk sürgősen valami érdemit a változás érdekében, akkor az egész kontinens egy kiszáradt bozóttá válik, amíg el nem önti az egészet a sós tengervíz.

Egyelőre elvagyunk a kiszáradt folyókkal, a lassan eltűnő Velencei-tóval és a szomorú szalmasárga színekben búslakodó kukoricaföldekkel, de ez nem marad így.

Ez ennél csak rosszabb lesz. Beszélni persze könnyebb róla, mint átalakítani az életünket, de ha nem mi tesszük, akkor a klímakrízis át fogja venni az irányítást, és onnantól kezdve ő diktálja majd a feltételeket, nem az emberiség. Szerintem nem kéne megvárni, hogy drónok nélkül is ilyen színe legyen a spanyol tengerpartnak.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Drónvízió (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.