Vizuál

KÉP-regény: E-vel kezdtem el

2023.03.31. 14:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Tankcsapda fotó kapcsán az E-klubbal kapcsolatos személyes élményeiről olvashatunk.

Feladhatnám rejtvénynek, hogy vajon hol készült ez a kép, de valószínűleg csak néhány feketeöves punk-rock rajongó ismerné fel a színpad deszkáinak görbületéből, hogy a kép az egykori E-klubban készült. Egyébként én is csak azért voltam ilyen jól informált, mert rá volt írva a negatívtasakra a helyszín és a dátum. (Hogy mi az a negatívtasak, abba most nem mennék bele, akit nagyon érdekel, nézzen utána!)

A felvétel egyébként 1994-ben készült a Tankcsapda koncertjén, és annyi minden eszembe jutott róla, hogy még végiggondolni is nehéz. Az már önmagában megdöbbentő, hogy a Tankcsapda milyen régóta aktívan velünk van. Mondjuk, mostanában nemigen lépnének fel egy ilyen kis helyen. Nem tudom, mennyien fértek be oda, de inkább néhány százas nagyságrendet tippelnék. Ráadásul az E-klubnak már a második otthona volt ez a helyszín: az egykori Jurta Színház épülete a Népligetben.

Eredetileg ugyanis az egész történet 1968-ból indult, mikoris megnyílt az ország, sőt, Kelet-Közép-Európa első egyetemi klubja a Budapesti Műszaki Egyetem „E” épületében.

A hetvenes években az Illés, a Bergendy vagy az Omega is rendszeresen fellépett a klubban, úgyhogy ez E-Klub kifejezés gyökeresen mást jelent két teljes generációnak. Talán annyi közös azért van a két klubban, hogy mindkettő egy „lázadós” korszakban működött, és mindkettőtől óvták gyermekeiket az aktuális korban aktuális intenzitással aggódó szülők.

Tankcsapda-E-klub-1994_ok-135808.jpg

Tankcsapda koncert az E-klubban, 1994 (Fotó/Forrás: morpho/Hegedűs Ákos)

Az E klub csak 1991-ben költözött át a rendszerváltás egyik ikonikus politikai rendezvényhelyszínére a Jurta Színházba. Az egyetemi korszakról nincsenek személyes élményeim, akkor én még leginkább legóztam, de a népligeti beköltözést követő korszaktól az E-klub jóval többször megtalált, mint én azt szerettem volna.

1988 és 1994 között élte virágkorát a budapesti underground punk-rock klubélet, ami leginkább a Fekete Lyuk - Tilos az Á - E-Klub aranyháromszögben koncentrálódott.

Nagyjából a rendszerváltás időszakának kezdetétől fogva jelent meg egy csomó zenekar, amelyik korábban nem tudott, vagy nem mert a felszínre kerülni. Mivel ez körülbelül egybeesett az én fotográfiai ténykedésem kezdetével, elég evidensnek tűnt, hogy fényképezőgépet is vigyek a hétvégi bulikba, akkor még csak nem is sejtve, hogy közben tulajdonképpen a magyar kultúrtörténet egy meghatározó epizódját dokumentálom.

Aztán pár év alatt kiderült, hogy ezek a helyszínek csak kényszermegoldások voltak, és valójában alkalmatlanok valódi zenei produkciók lebonyolítására. Nem véletlen, hogy a háromból már egyik sem létezik. Számomra a legnagyobb problémát az okozta, hogy egyik helyen sem volt zenekari árok, ami a közönséget a színpadtól szétválasztotta volna, ahová be lehetett volna menni fényképezni. Így aztán az emberke vagy felkéredzkedett a színpadra, mint ennél a képnél, vagy mehetett fotózni a közönség közé, ami azért okozott némi diszkomfort érzést.

Próbálja mindenki elképzelni, milyen képalkotási lehetőségei vannak egy fotósnak, miközben körülötte mindenfelé egy embertömeg együtt pulzálva ugrál és csápol.

A legnagyobb kihívás volt ilyenkor filmet cserélni… Akárhova is álltam, sehol nem volt jó, mint ahogy útban voltak a zenekari roadok is. Tulajdonképpen mindenki útban volt ott mindenkinek.

A koncertezésre alkalmatlan koncerthelyszínekkel egyébként is tele volt Budapest a kilencvenes években. Vagy az akusztika volt csapnivaló, vagy logisztikailag volt használhatatlan, vagy egyszerűen csak tök másra tervezték az épületet. Ráadásul valamilyen rejtélyes okból hébe-hóba külföldi sztárzenekarok is fellépegettek az E-Klubban. Próbáltam ott fotózni az Iron Maident, a Chumbawambát, vagy a Therapy? zenekart is – több-kevesebb sikerrel.

A Therapy? egyébként is problémás társaság volt. Egyrészt tök sötétben nyomták le a koncert elejét, azt se láttam, hogy a színpad hol van. Aztán meg képtelen voltam megértetni a kulturális rovat vezetőjével, hogy a zenekar nevének végére nem azért írtam kérdőjelet, mert nem vagyok biztos benne, hogy ki van a képen, hanem azért mert gyárilag így írják a nevüket, mert csak. Szerintem azóta sem érti, pedig nem is kell. Én sem értem, hogy miért kezdtem el koncerteket fotózni a kilencvenes években, és valószínűleg nem is kell.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Tankcsapda koncert az E-klubban, 1994 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

 

KÉP-regény: A magányos biciklista

Kapcsolódó

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.