Vizuál

KÉP-regény: Édes kis mókusok

2022.03.04. 16:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az eredetileg Észak-Amerikában őshonos, ám Angliában nagy számban elszaporodó keleti szürkemókusokról ír.

A londoni Hyde park számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál. A lovaglás, a csónakázás vagy a kocogás felebarátai ugyanúgy megtalálják itt a számításukat, mint  az önjelölt madáretető ornitológusok vagy a vadregényesen magányos tájképfestők. De akadnak kafa kávézók a hatalmas fák között, sőt, még tüntetésekre kijelölt sarok is van. Kinek mi jelenti a kikapcsolódást, ugye. Tényleg nagyon jó kis hely, ami talán a világ legjobb relaxációs központja. Lehetne, ha nem zavarna be egy apró kis izgága teremtmény a képbe.

Az egész történet úgy indult, hogy egy zseniális, eredeti gondolatoktól túlcsorduló ismeretlen kezdeményezésére 1889-ben 350 db keleti szürkemókust telepítettek be az angliai Bedfordshire grófságba. Aztán ezek a kis rágcsálók olyannyira jól bírták érezni magukat a ködös Albionban, hogy a kitűnően átgondolt betelepítés folyományaként ma már mindössze 150 ezer európai mókus él az Egyesült Királyságban, míg az eredetileg Észak-Amerikában őshonos, igencsak alkalmazkodó keleti szürkemókusok száma elérte az ötmilliót. Százharminc év alatt azért ez nem rossz teljesítmény.

Sajnos a londoni parkok sem úszták meg a mókusáradatot, ami eleinte még poénos is volt.

A turisták kifejezetten szerették, vagy még manapság is szeretik a viccesnek tűnő kis állatkákat, akik már annyira megszokták az emberek jelenlétét, hogy simán a járókelők fejére vagy vállára ugrálva várják, sőt lassan követelik maguknak a potyafalatokat.  Egyébként megzabálnak bármit, sőt, már ott tartunk, hogy szeretnek ők szétnézni a turisták táskájában, és visznek magukkal mindent, amit találnak.

KeletiszurkemokustetetolanyaHydeparkban-145929.jpg

Keleti szürkemókust etető lány a Hyde-parkban (Fotó/Forrás: Morpho / Hegedűs Ákos)

A londoniaknak már régóta elegük van az invazív mókusokból. Lassan egyszerűen lehetetlen lesz eltölteni egy nyugodt órát a Hyde parkban anélkül, hogy ne kelljen valamelyik fa tövében kihalászni egy pofátlan mókust a pólónk alól. A képen látható lány sem tudta, hogy ha ennyire magához édesgeti a mókust, akkor a kirándulás teljes időtartamára kibéreli magának az egész mókuscsaláddal együtt. Felvillant azonban a remény lángja, amivel újra meg lehet kedveltetni a londoni lakossággal a keleti szürkemókusokat. Ez a láng egy étterem sütőjében villant fel, a megoldás pedig a gasztronómia irányából látszik megérkezni.

A brit vendéglősök az őz, a szarvas és a fácán mellé felvették az étlapra a mókust is. És ez nem vicc!

A túlszaporodás miatt engedélyezett a mókusvadászat, és ha már lelövik, kár lenne veszni hagyni azt a sok húst. A mókus íze egyébként a nyúléra hajaz, csak kicsit édeskésebb, és akár pástétomként palacsintába vagy lasagnába, akár ragu formájában vagy göngyölve egy kis áfonyalekvárral is kitűnő. Egy félkilós példány ára a vadhússzállító cégeknél olyan 5 font körül mozog, amit nem mondanék igazán soknak. A britek egyébként olyannyira rákaptak a mókuspecsenyére, hogy Michelin-csillagos éttermek is felpakolták az étlapjukra ezt a lassan már nem is igazán különleges csemegét. Ha valaki Angliában jár és érdekli a dolog, akkor sok helyen rákaphat a mókushúsra, de attól mindenkit óva intenék, hogy ha neki akar menni egy jó kis paleo diétának, akkor csőre töltött puskával menjen sétálni a Hyde parkba. Ez ugyanis még mindig tilos, bár igény azért volna rá…

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

Fejléckép: Keleti szürkemókust etető lány a Hyde-parkban / fotó: Hegedűs Ákos, Morpho

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.