Vizuál

KÉP-regény: Egy árvaszúnyog nagy pillanata

2021.02.15. 10:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Legújabb bejegyzésében különleges átalakuláson átesett szúnyogokról ír.

Valószínűleg a bezártság elviselhetőségének határára jutottam. Nyárra van szükségem, szabad levegőre és vízpartra. Azon gondolkoztam, hogy ennek minden pillanata csak jobb lehet, mint Az ember tragédiájának XII. színében élni! Aztán eszembe jutott egy apróság, ami annyira apró, hogy alig venni észre, de mégis rá tudja nyomni a bélyegét bármelyik szabadtéri eseményre. Ezt a témát nem lehet egyoldalúan feldolgozni, ezért muszáj volt mindkét nézőpontot alaposan megvizsgálni.

A szúnyog: Tulajdonképpen nem is arra akartam repülni! Ha előre tudom, hogy egy fényképezőgép optikájának célkeresztjébe repülök bele, akkor inkább kihagyom az egészet, vagy elmegyek vámpírnak, vagy mittudomén! Na, jó, vámpírnak nem megyek, mert végülis árva szúnyog vagyok vagy mi, az meg jellemzően nem iszik vért. Azért azt tudom, hogy az árvaszúnyogokat miért utálják az emberek. Egyrészt rengetegen vagyunk, amit valahogy mindenki nehezen visel. Még én is, pedig én a szúnyog vagyok.

Igazándiból sosem akartam magamról fényképet csináltatni, pláne úgy, hogy nem öltözöm ki hozzá rendesen. De vannak egy szúnyog életében olyan pillanatok, amikor kénytelen feladni az egyéniségét és átalakulni valami egészen mássá, ami jellemzően nem is a saját identitását tükrözi.

Pedig kifejezetten jó volt berepülni a zuhanyzókba, a légyottokra vagy a lekvárfőzésekre, és ugyan mindig is szerettem a reflektorfényt, végül én voltam a legjobban meglepődve, amikor megláttam magamról ezt a képet.

arvaszunyogok-103115.jpg

Árvaszúnyogok (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A fotográfus: Az árvaszúnyogok átlagosan három, négy évente rajzanak ki nagyobb tételben a Balaton körül, amikor is felmelegszik már annyira az idő, hogy le tudják rakni a petéiket, és előtte persze szerelmet vallanak egy szúnyoglánynak vagy szúnyogfiúnak. Az árvaszúnyogoknál nincs olyan egyértelmű rendszer, mint vérszívó rokonaiknál, hogy csak a csajok csípnek, mert szegény árvák nem csípnek, csak zümmögnek, de azt kíméletlenül. Sosem tudtam, hogy szúnyogcsajok vagy pasik teszik élhetetlenné a Balaton körüli pályát nyaranta. Már amikor ezt teszik, mert szerencsére nem jellemző éves szinten a történet. Az árvaszúnyogok random jelleggel lepik el a környéket, hogy aztán belerepüljenek a szánkba, az orrunkba, elárasszák a hűtőszekrényt és kicsinálják az alvást, mint lehetőséget, amiről egy átlagos árvaszúnyog-rajzás esetén az arra járó szerencsétlen humanoid jobb, ha teljesen megfeledkezik.

Az a legjobb az egészben, amikor olyan hajnali négy óra magasságába arra ébredsz, hogy zíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí…

Ami annyira a füledben szól, hogy lassan az agyad részévé válik. Aztán amikor két óra múlva még mindig a láthatatlan, zümmögő árvaszúnyogot kergeted a szobában, akkor fogalmazódik meg benned a gondolat, hogy le kéne csórikámat fényképezni, úgy is mindjárt elpusztul. Ha már amúgy is annyira közel kerültünk egymáshoz, hajrá! Állvány, reflektor, éjszaka, meg persze türelem, mert ha szándékosan akarod lefényképezni, akkor valahogy nem zümmög a füledbe. Itt egy pillanatra elgondolkoztam azért, hogy hagyni kéne az egészet szúnyogostúl, rögzített objektívostűl, de végül is az árvaszúnyog ígérte meg, hogy este kilenckor randizunk a strandon. Én megbeszélt melóról még nem késtem el. Nehogy már egy árvaszúnyogon bukjon be az egész! Na, igen, mindenki a maga módján őrül bele Covidistánba…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában.