Vizuál

KÉP-regény: Egy árvaszúnyog nagy pillanata

2021.02.15. 10:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Legújabb bejegyzésében különleges átalakuláson átesett szúnyogokról ír.

Valószínűleg a bezártság elviselhetőségének határára jutottam. Nyárra van szükségem, szabad levegőre és vízpartra. Azon gondolkoztam, hogy ennek minden pillanata csak jobb lehet, mint Az ember tragédiájának XII. színében élni! Aztán eszembe jutott egy apróság, ami annyira apró, hogy alig venni észre, de mégis rá tudja nyomni a bélyegét bármelyik szabadtéri eseményre. Ezt a témát nem lehet egyoldalúan feldolgozni, ezért muszáj volt mindkét nézőpontot alaposan megvizsgálni.

A szúnyog: Tulajdonképpen nem is arra akartam repülni! Ha előre tudom, hogy egy fényképezőgép optikájának célkeresztjébe repülök bele, akkor inkább kihagyom az egészet, vagy elmegyek vámpírnak, vagy mittudomén! Na, jó, vámpírnak nem megyek, mert végülis árva szúnyog vagyok vagy mi, az meg jellemzően nem iszik vért. Azért azt tudom, hogy az árvaszúnyogokat miért utálják az emberek. Egyrészt rengetegen vagyunk, amit valahogy mindenki nehezen visel. Még én is, pedig én a szúnyog vagyok.

Igazándiból sosem akartam magamról fényképet csináltatni, pláne úgy, hogy nem öltözöm ki hozzá rendesen. De vannak egy szúnyog életében olyan pillanatok, amikor kénytelen feladni az egyéniségét és átalakulni valami egészen mássá, ami jellemzően nem is a saját identitását tükrözi.

Pedig kifejezetten jó volt berepülni a zuhanyzókba, a légyottokra vagy a lekvárfőzésekre, és ugyan mindig is szerettem a reflektorfényt, végül én voltam a legjobban meglepődve, amikor megláttam magamról ezt a képet.

arvaszunyogok-103115.jpg

Árvaszúnyogok (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A fotográfus: Az árvaszúnyogok átlagosan három, négy évente rajzanak ki nagyobb tételben a Balaton körül, amikor is felmelegszik már annyira az idő, hogy le tudják rakni a petéiket, és előtte persze szerelmet vallanak egy szúnyoglánynak vagy szúnyogfiúnak. Az árvaszúnyogoknál nincs olyan egyértelmű rendszer, mint vérszívó rokonaiknál, hogy csak a csajok csípnek, mert szegény árvák nem csípnek, csak zümmögnek, de azt kíméletlenül. Sosem tudtam, hogy szúnyogcsajok vagy pasik teszik élhetetlenné a Balaton körüli pályát nyaranta. Már amikor ezt teszik, mert szerencsére nem jellemző éves szinten a történet. Az árvaszúnyogok random jelleggel lepik el a környéket, hogy aztán belerepüljenek a szánkba, az orrunkba, elárasszák a hűtőszekrényt és kicsinálják az alvást, mint lehetőséget, amiről egy átlagos árvaszúnyog-rajzás esetén az arra járó szerencsétlen humanoid jobb, ha teljesen megfeledkezik.

Az a legjobb az egészben, amikor olyan hajnali négy óra magasságába arra ébredsz, hogy zíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí…

Ami annyira a füledben szól, hogy lassan az agyad részévé válik. Aztán amikor két óra múlva még mindig a láthatatlan, zümmögő árvaszúnyogot kergeted a szobában, akkor fogalmazódik meg benned a gondolat, hogy le kéne csórikámat fényképezni, úgy is mindjárt elpusztul. Ha már amúgy is annyira közel kerültünk egymáshoz, hajrá! Állvány, reflektor, éjszaka, meg persze türelem, mert ha szándékosan akarod lefényképezni, akkor valahogy nem zümmög a füledbe. Itt egy pillanatra elgondolkoztam azért, hogy hagyni kéne az egészet szúnyogostúl, rögzített objektívostűl, de végül is az árvaszúnyog ígérte meg, hogy este kilenckor randizunk a strandon. Én megbeszélt melóról még nem késtem el. Nehogy már egy árvaszúnyogon bukjon be az egész! Na, igen, mindenki a maga módján őrül bele Covidistánba…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.
Vizuál hír

Budapesti múzeumokat látogatott meg John Malkovich

A hollywoodi filmcsillag a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában tett múzeumi sétát.
Vizuál hír

Vidnyánszky Attila egymilliárd forintból filmesíti meg az Úri murit

Úri muri, megazisten! címmel, Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével készül film Móricz Zsigmond regényéből. Az NFI támogatást szavazott meg Sophy Romvari első nagyjátékfilmjének gyártására is.