Vizuál

KÉP-regény: Egy árvaszúnyog nagy pillanata

2021.02.15. 10:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Legújabb bejegyzésében különleges átalakuláson átesett szúnyogokról ír.

Valószínűleg a bezártság elviselhetőségének határára jutottam. Nyárra van szükségem, szabad levegőre és vízpartra. Azon gondolkoztam, hogy ennek minden pillanata csak jobb lehet, mint Az ember tragédiájának XII. színében élni! Aztán eszembe jutott egy apróság, ami annyira apró, hogy alig venni észre, de mégis rá tudja nyomni a bélyegét bármelyik szabadtéri eseményre. Ezt a témát nem lehet egyoldalúan feldolgozni, ezért muszáj volt mindkét nézőpontot alaposan megvizsgálni.

A szúnyog: Tulajdonképpen nem is arra akartam repülni! Ha előre tudom, hogy egy fényképezőgép optikájának célkeresztjébe repülök bele, akkor inkább kihagyom az egészet, vagy elmegyek vámpírnak, vagy mittudomén! Na, jó, vámpírnak nem megyek, mert végülis árva szúnyog vagyok vagy mi, az meg jellemzően nem iszik vért. Azért azt tudom, hogy az árvaszúnyogokat miért utálják az emberek. Egyrészt rengetegen vagyunk, amit valahogy mindenki nehezen visel. Még én is, pedig én a szúnyog vagyok.

Igazándiból sosem akartam magamról fényképet csináltatni, pláne úgy, hogy nem öltözöm ki hozzá rendesen. De vannak egy szúnyog életében olyan pillanatok, amikor kénytelen feladni az egyéniségét és átalakulni valami egészen mássá, ami jellemzően nem is a saját identitását tükrözi.

Pedig kifejezetten jó volt berepülni a zuhanyzókba, a légyottokra vagy a lekvárfőzésekre, és ugyan mindig is szerettem a reflektorfényt, végül én voltam a legjobban meglepődve, amikor megláttam magamról ezt a képet.

arvaszunyogok-103115.jpg

Árvaszúnyogok (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

A fotográfus: Az árvaszúnyogok átlagosan három, négy évente rajzanak ki nagyobb tételben a Balaton körül, amikor is felmelegszik már annyira az idő, hogy le tudják rakni a petéiket, és előtte persze szerelmet vallanak egy szúnyoglánynak vagy szúnyogfiúnak. Az árvaszúnyogoknál nincs olyan egyértelmű rendszer, mint vérszívó rokonaiknál, hogy csak a csajok csípnek, mert szegény árvák nem csípnek, csak zümmögnek, de azt kíméletlenül. Sosem tudtam, hogy szúnyogcsajok vagy pasik teszik élhetetlenné a Balaton körüli pályát nyaranta. Már amikor ezt teszik, mert szerencsére nem jellemző éves szinten a történet. Az árvaszúnyogok random jelleggel lepik el a környéket, hogy aztán belerepüljenek a szánkba, az orrunkba, elárasszák a hűtőszekrényt és kicsinálják az alvást, mint lehetőséget, amiről egy átlagos árvaszúnyog-rajzás esetén az arra járó szerencsétlen humanoid jobb, ha teljesen megfeledkezik.

Az a legjobb az egészben, amikor olyan hajnali négy óra magasságába arra ébredsz, hogy zíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí…

Ami annyira a füledben szól, hogy lassan az agyad részévé válik. Aztán amikor két óra múlva még mindig a láthatatlan, zümmögő árvaszúnyogot kergeted a szobában, akkor fogalmazódik meg benned a gondolat, hogy le kéne csórikámat fényképezni, úgy is mindjárt elpusztul. Ha már amúgy is annyira közel kerültünk egymáshoz, hajrá! Állvány, reflektor, éjszaka, meg persze türelem, mert ha szándékosan akarod lefényképezni, akkor valahogy nem zümmög a füledbe. Itt egy pillanatra elgondolkoztam azért, hogy hagyni kéne az egészet szúnyogostúl, rögzített objektívostűl, de végül is az árvaszúnyog ígérte meg, hogy este kilenckor randizunk a strandon. Én megbeszélt melóról még nem késtem el. Nehogy már egy árvaszúnyogon bukjon be az egész! Na, igen, mindenki a maga módján őrül bele Covidistánba…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Szűcs Endre építész

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – tette közzé a hírt a köztestület.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Az argentin aranyháromszög

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal háromrészes sorozatba kezd Argentína legnagyobb exportcikkeiről.
Vizuál ajánló

Egy kettészakadt ország képe rajzolódik ki Reisz Gábor új filmjében

Október 5-én kerül a hazai mozikba a Rossz versek rendezőjének új filmje, amelyben egy tizennyolc éves fiú érettségi vizsgája botrányba torkollik.
Vizuál hír

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.
Vizuál kritika

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Wes Anderson legújabb filmjében nagyjából azt kapjuk, amit már megszokhattunk tőle: egy szerethető, bolondos történetet, amelynek, meglehet, súlya igazából nincs, de legalább van egy picike szíve.