Vizuál

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

2023.02.03. 13:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.

Hogy pontosan miért herflizik Teddy Harpo a Balatonban és milyen viszonyrendszerben áll mindez a házassággal, azt két irányból is meg lehet közelíteni. Olyan ez, mint Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusa. A sztorinak végül két megoldása van, aztán

Poirot a rendőrségre bízza, hogy a bonyolultabb vagy az egyszerűbb megoldási verziót fogadják-e el.

Én is a keszekuszával kezdeném, már csak a dramaturgia végett is. 

Teddy hosszas tépelődés után úgy döntött, hogy feladja a sokáig eredményesnek tűnő agglegény létformát és házasságra adja a fejét. Végül is mindenkinek lehetnek romkom pillanatai, van ilyen. Nekem még csak kívülről volt szerencsém vizsgálni ezt a házasodunk-kérdéskört, ezért sokáig azt hittem, hogy a legénybúcsút az eljegyzés előtt tartják, de most már tudom, hogy ez nem így van.

Akárhogy is, az biztos, hogy az ember az eljegyzés utáni néhány hónapban jellemzően még rutintalan gyűrűhordozónak számít. Mármint nem feltétlenül megy át a mainstreambe, hogy jegygyűrű van az ujján. Egy Balaton-parti legénybúcsú viszont nem arról szól, hogy a partyarcok egy kétnapos politikatörténeti konferenciára ülnek be a Balatonfüredi Fésű- és Darugyár alagsorába, ezért aztán az ifjú férjjelöltek ilyenkor hajlamosak elveszni a rock & roll multiverzumában, és a hajnalba nyúló éjszakai fürdőzés közben, az iszapcsata és a szigorúan alkoholmentes italok kavalkádjában előfordul, hogy leesik a gyűrű az ember ujjáról. Ezt most nem szimbolikusan vagy poetikusan, hanem teljesen szó szerinti értelmezésben említem,

ráadásul ezt észrevenni sem akkor szokták, amikor a gyűrűvesztés megtörténik, hanem jóval később, már ha egyáltalán.

TeddyHarpoaBalatonban2022junius-131700.jpg

Teddy Harpo a Balatonban, 2022 június (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Késő hajnalra derült ki mindez, mire a társaság már erőteljes eróziót mutatott. Valakinek még volt annyi agysejtmaradványa, hogy rákeresett a neten egy fémdetektoros ember telefonszámára, de hajnali ötkor az ilyen hívásokat ritkán veszik fel, így az egész történet teljesen el is felejtődött, a brigád pedig mély álomba zuhant. Másnap délelőtt aztán elgyötörten, sajgó fejjel alig győzték kinyomkodni az ismeretlen számról érkező hívásokat, mert valami fémkereső-detektoros idióta zaklatta őket. Olyan délkörül tisztult ki a kép annyira, hogy bizonyos foszlányok összefűzéséből és a fájó gyűrűhiányból összerakódott az éjszakai fürdőzés és a fémdetektor kapcsolata, és mivel mindenki tisztában volt azzal, hogy ezt a sztorit így nem lehet a menyasszonynak beadni, gyorsan visszahívták a kereső embert, aki mintegy fél óra múlva meg is érkezett.

Én, mondjuk, egy lyukas garast sem adtam volna az akció eredményességéért, de hát a remény hal meg utoljára, úgyhogy emberünk előrántotta a fémkeresőjét és

mintegy tíz(!) perc alatt simán megtalálta a Balaton iszapjába süllyedt jegygyűrűt.

Hogy ez hatalmas mázli volt vagy napi rutin, azt nem tudom, az biztos, hogy Teddy Harpo egy balatoni harmonikázással ünnepelte meg a történet szerencsés végkimenetelét, de arra azért, immár mondhatni rutinosan vigyázott, hogy a jegygyűrű véletlenül se maradjon a kezén. Azóta túl van az esküvőn, sőt nászútra is a Balatonhoz mentek, és információim szerint a gyűrű azóta is megvan.

Mint a felvezetésben említettem a történetnek van egy másik, sokkal egyszerűbb megfejtése is. Teddy Harpo tényleg megnősült és tényleg a Balatonon töltötte a nászútját, de nem vesztette el a gyűrűjét, és csak azért herflizik a Balatonban, mert én, kifejezetten a fénykép kedvéért megkértem rá, hogy aznap délután fürdőzés közben gyakoroljon a harmonikával. Agatha Christie dramaturgiáját alapul véve, rendőrség híján én most az olvasókra bíznám, hogy melyik változatot hiszik el.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Teddy Harpo a Balatonban, 2022 június (Hegedűs Ákos / Morphoto)

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

Kapcsolódó

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.
Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.