Vizuál

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

2023.02.03. 13:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.

Hogy pontosan miért herflizik Teddy Harpo a Balatonban és milyen viszonyrendszerben áll mindez a házassággal, azt két irányból is meg lehet közelíteni. Olyan ez, mint Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusa. A sztorinak végül két megoldása van, aztán

Poirot a rendőrségre bízza, hogy a bonyolultabb vagy az egyszerűbb megoldási verziót fogadják-e el.

Én is a keszekuszával kezdeném, már csak a dramaturgia végett is. 

Teddy hosszas tépelődés után úgy döntött, hogy feladja a sokáig eredményesnek tűnő agglegény létformát és házasságra adja a fejét. Végül is mindenkinek lehetnek romkom pillanatai, van ilyen. Nekem még csak kívülről volt szerencsém vizsgálni ezt a házasodunk-kérdéskört, ezért sokáig azt hittem, hogy a legénybúcsút az eljegyzés előtt tartják, de most már tudom, hogy ez nem így van.

Akárhogy is, az biztos, hogy az ember az eljegyzés utáni néhány hónapban jellemzően még rutintalan gyűrűhordozónak számít. Mármint nem feltétlenül megy át a mainstreambe, hogy jegygyűrű van az ujján. Egy Balaton-parti legénybúcsú viszont nem arról szól, hogy a partyarcok egy kétnapos politikatörténeti konferenciára ülnek be a Balatonfüredi Fésű- és Darugyár alagsorába, ezért aztán az ifjú férjjelöltek ilyenkor hajlamosak elveszni a rock & roll multiverzumában, és a hajnalba nyúló éjszakai fürdőzés közben, az iszapcsata és a szigorúan alkoholmentes italok kavalkádjában előfordul, hogy leesik a gyűrű az ember ujjáról. Ezt most nem szimbolikusan vagy poetikusan, hanem teljesen szó szerinti értelmezésben említem,

ráadásul ezt észrevenni sem akkor szokták, amikor a gyűrűvesztés megtörténik, hanem jóval később, már ha egyáltalán.

TeddyHarpoaBalatonban2022junius-131700.jpg

Teddy Harpo a Balatonban, 2022 június (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Késő hajnalra derült ki mindez, mire a társaság már erőteljes eróziót mutatott. Valakinek még volt annyi agysejtmaradványa, hogy rákeresett a neten egy fémdetektoros ember telefonszámára, de hajnali ötkor az ilyen hívásokat ritkán veszik fel, így az egész történet teljesen el is felejtődött, a brigád pedig mély álomba zuhant. Másnap délelőtt aztán elgyötörten, sajgó fejjel alig győzték kinyomkodni az ismeretlen számról érkező hívásokat, mert valami fémkereső-detektoros idióta zaklatta őket. Olyan délkörül tisztult ki a kép annyira, hogy bizonyos foszlányok összefűzéséből és a fájó gyűrűhiányból összerakódott az éjszakai fürdőzés és a fémdetektor kapcsolata, és mivel mindenki tisztában volt azzal, hogy ezt a sztorit így nem lehet a menyasszonynak beadni, gyorsan visszahívták a kereső embert, aki mintegy fél óra múlva meg is érkezett.

Én, mondjuk, egy lyukas garast sem adtam volna az akció eredményességéért, de hát a remény hal meg utoljára, úgyhogy emberünk előrántotta a fémkeresőjét és

mintegy tíz(!) perc alatt simán megtalálta a Balaton iszapjába süllyedt jegygyűrűt.

Hogy ez hatalmas mázli volt vagy napi rutin, azt nem tudom, az biztos, hogy Teddy Harpo egy balatoni harmonikázással ünnepelte meg a történet szerencsés végkimenetelét, de arra azért, immár mondhatni rutinosan vigyázott, hogy a jegygyűrű véletlenül se maradjon a kezén. Azóta túl van az esküvőn, sőt nászútra is a Balatonhoz mentek, és információim szerint a gyűrű azóta is megvan.

Mint a felvezetésben említettem a történetnek van egy másik, sokkal egyszerűbb megfejtése is. Teddy Harpo tényleg megnősült és tényleg a Balatonon töltötte a nászútját, de nem vesztette el a gyűrűjét, és csak azért herflizik a Balatonban, mert én, kifejezetten a fénykép kedvéért megkértem rá, hogy aznap délután fürdőzés közben gyakoroljon a harmonikával. Agatha Christie dramaturgiáját alapul véve, rendőrség híján én most az olvasókra bíznám, hogy melyik változatot hiszik el.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Teddy Harpo a Balatonban, 2022 június (Hegedűs Ákos / Morphoto)

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

Kapcsolódó

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.