Vizuál

KÉP-regény: Egy hosszútávfutó magányossága

2024.04.26. 16:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődött, mitől függ, hogy egy sportsiker kevesebb figyelmet vált ki.

Azt gondolom, kevesen tudják így elsőre, hogy ki is van a képen. Ha segítek annyit, hogy ő egy világbajnok, gyanítom, akkor se nagyon. Ha hozzáteszem azt is, hogy a poszt címének erős köze van a képen látható személyhez, akkor már lehet, hogy akadnak néhányan az idősebb generációból, akik felismerik Rózsavölgyi Istvánt, aki 1956 augusztusában megdöntötte az 1500 méteres síkfutás világcsúcsát. Az a vicces, hogy egyébként Tábori László világcsúcsát döntötte meg, sőt, ezen a távon akkortájt annyira pengék voltunk, hogy a 4x1500 méteres váltó világcsúcsa is Magyarországé volt a Rózsavölgyi István, Mikes Ferenc, Iharos Sándor, Tábori László kvartett révén.

Ez az egész történet manapság elképzelhetetlen lenne! Már az is teljesen lehetetlen, hogy egy magyar futó világcsúcsot fut bármilyen távon. Sőt, az európai születésű atléták közül se nagyon sikerül ez senkinek. De akkor hogy lehet, hogy volt egy időszak, amikor a magyar 1500-asok verhetetlenek voltak? Hát, egyrészt megtörtént az a varázslat, hogy

egy szupertehetséges generáció egyazon csillagzat alatt bírt ugyanabba az országba megszületni, másrészt, és ezt Rózsavölgyi maga emelte ki, akkor még nem indultak világversenyeken az afrikai futók.

Aztán az ő megjelenésükkel erősen átrendeződtek az erőviszonyok. Azóta nagyjából kisajátították a futókört, és ledobták magukról az európaiakat, mint Verhovina a szárazláncot.

Rózsavölgyivel Tatán találkoztam 1999-ben. Egy róla szóló könyvhöz csináltam fotókat. Kérdezte, hogy mennyi ideig tart, amíg lefényképezem, de annyira érdekelt a személyisége, hogy végül vele töltöttem az egész napot. Közben persze beszéltünk atlétikáról, meg leginkább arról, hogy világcsúcstartóként és abszolút favoritként miért nem jött össze neki a melbourne-i olimpia.

Az 56-os forradalom kirobbanását követően Rózsavölgyit őrségszolgálatra rendelték, és heteken keresztül nem tudott edzeni.

Ez nagyjából le is nullázta a formáját, és az olimpiára már annyira formán kívül érkezett, hogy világcsúcstartó létére 1500 méteren a döntőbe sem futotta be magát. Ráadásul Melbourne után a csapat fele kint maradt, köztük Rózsavölgyi edzője is, így végül kész csoda, hogy az 1960-as római olimpiára annyira fel tudta szívni magát, hogy 1500-on bronzérmet nyert.

RozsavolgyiIstvanTata1999-161847.jpg

Rózsavölgyi István Tatán, 1999-ben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

De Magyarországon csak az olimpiai arany számít, csak azzal lehet történelmet írni. Van egy csomó sportág, aminek olimpián kívül a puszta létét sem érzékeli senki: kizárólag az olimpia ideje alatt figyelnek oda a birkózókra, a cselgáncsosokra vagy akár az öttusázókra. Az atlétika meg leginkább a dobószámok miatt szokott érdekes lenni. Magyarország minden atlétikában begyűjtött aranyérmét ugró- vagy dobószámokban szerezte.

A futók helyezéseit nem igazán jegyzi senki. Ezt felhoztam Rózsavölgyinek is, de úgy tűnt, hogy őt nem zavarja. Legalább is ezt mondta.

Ő saját magának akart bizonyítani, ezért fájt neki a melbourne-i bukta is, és emiatt soha nem is mutogatott senkire.

Sokféle képet csináltam róla, akkor ott, Tatán. Az érmeiről, a kupáiról, az otthonáról, de én mégis ezt raktam ide. Az akkor hetvenéves olimpikon a segítségnyújtás nevében napi szinten ebédet hordott ki rászoruló, tatai nyugdíjasoknak. Ők bezzeg tudták, hogy ki szállítja nekik a kaját! Minden címen, ahová elkísértem, nagy tisztelettel köszöntötték az egykori világcsúcstartót, és hosszan méltatták az általa nyújtott segítséget. Pedig Rózsavölgyi pont olyan szerény körülmények között élt egyedül, mint azok, akiknek az ebédet hordta.

Azt mondta, hogy ő jól elvan így Tatán a tévéjével, meg az újságjaival. Mégsem éreztem a felhőtlen jókedvet. Azt éreztem, hogy valahogy nem tudtunk elég büszkék lenni rá, pedig síkfutásban, ráadásul olimpiai számban, tudtommal, azóta sem futott világcsúcsot egyetlen magyar sem. Rózsavölgyi István idén lenne 95 éves. Kedvenc színésze egyébként Chuck Norris volt.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Rózsavölgyi István Tatán, 1999-ben (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.