Vizuál

KÉP-regény: Egyensúlyban az élesség

2023.02.17. 12:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt meséli el az olvasóknak, miképpen sikerült – némileg a véletlennek köszönhetően – lencsevégre kapnia Scatmant még 1996-ban.

Ötletem sincs, hogy vajon hányan emlékezhetnek még erre a kalapos figurára, aki 52 évesen 1994-ben egy Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) című dallal meghódította a világot. Az összes rádióból éjjel-nappal ő folyt, aztán egy évvel később megjelent a Scatman’s World című lemez, ami tovább tetézte a scattelés és a dance összefonódásából kialakult zenei őrületet és a tinilányok iránta érzett töretlen rajongását.

Én mondjuk, sosem értettem igazán e mindent elsöprő lelkesedés okát, de kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy néha felbukkan egy Lambada, egy Gangnam style vagy egy Despacito, ami valamiért egy rövid időre minden fontos zenei áramlatot zárójelbe tesz.

Legalábbis néhány röpke hónapra, amíg végül zenei utánpótlás híján megunják és elfelejtik.

Ez Scatman John, született John Paul Larkin esetében azért volt nagyon furcsa, mert ő eredetileg tehetséges dzsessz zenésznek, konkrétabban zongoristának indult Kaliforniában, mielőtt Berlinbe átruccanva belekezdett a scattelésbe és betört a rádiós mainstreambe. Van rá egy magyarázat, ami lehet, hogy csak utángyártott, eldobható műanyag gagyi, de akár lehet igaz is.

Scatman-John-Hungexpo-1996_ok-124259.jpg

Scatman John (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morphoto)

E szerint

Larkin erősen dadogós kisfiú volt, és mivel nehezen énekelt, végül a scattelésban találta meg azt az önkifejezési formát, amivel leküzdötte a dadogását.

Ő erről azt nyilatkozta, hogy „A zene számomra eszköz, melynek segítségével a legnagyobb problémámat a legnagyobb előnyömmé változtattam.”

A kérdés, ami bennem felvetődik ezzel kapcsolatban, hogy ha ez így van, akkor miért kellett ezzel 52 évet várni? Ezt már sajnos sosem tudjuk meg, mert Scatman John 1999 decemberében elhalálozott, így mindössze öt év jutott neki a világhírből. Nekem viszont volt szerencsém őt élőben látni, és szerencsére a koncerten zongorázott is klasszikus jazz darabokat, így aztán egész elviselhető kis estét hozott össze 1996-ban a Hungexpo F pavilonjában. Hogy miért pont ott, azt már akkor sem értettem, mert azért ez semmilyen szempontból sem jó helyszín, ráadásul a koncert rengeteget csúszott, sőt, nem csak az, hanem pár korsó sör is, amihez aztán – hogy, hogy nem – némi vodka is betársult.

Mire végre felgyúltak a színpad fényei, és Scatman előkerült, joggal hihettem, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem a csarnokban dolgozó emberkék közül, de hamar tudatosult, hogy

a művészúr is viszonylag gyenge lábakon áll, ráadásul zokniban, cipő nélkül.

Na, most ha mindezt figyelembe vesszük, akkor mindkettőnk részéről bravúros volt a képen látható mozdulat. Részéről azért, mert nem esett el, részemről pedig azért, mert meg tudtam nyomni a gombot, miközben Scatman az egyensúlyát én pedig az élességet kerestem.

Szokták volt kérdezni még a fotográfia digitális korszaka előtt, az analóg évszázadban, hogy lehet-e tudni egy sport- vagy koncertfotóról a gomb megnyomásának pillanatában, hogy mi lesz majd a képen, ha lehívtuk a filmet? Jellemzően nemleges volt a válasz, de

nagyon ritkán előfordult, néhány esetben, hogy pont az került a negatívra, amit az expozíció pillanatában odaképzeltünk.

Na, ez egy ilyen kép volt. Az sörök ellenére sem felejtettem el a pillanatot, és másnap délelőtt a laborban ezt a kockát kerestem a filmen.

A fennen látható eredmény azóta már jó néhány múzeumot megjárt, sőt,

a zenész managementje is rendelt belőle egy kópiát.

Ilyenkor szoktam elgondolkodni azon, hogy milyen vékony jég van a véletlen és a profizmus között.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 Fejléckép: Scatman John Hungexpo 1996 (Fotó / forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

 KÉP-regény: Az ördög torka

Kapcsolódó

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.