Vizuál

KÉP-regény: Egyensúlyban az élesség

2023.02.17. 12:40
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt meséli el az olvasóknak, miképpen sikerült – némileg a véletlennek köszönhetően – lencsevégre kapnia Scatmant még 1996-ban.

Ötletem sincs, hogy vajon hányan emlékezhetnek még erre a kalapos figurára, aki 52 évesen 1994-ben egy Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) című dallal meghódította a világot. Az összes rádióból éjjel-nappal ő folyt, aztán egy évvel később megjelent a Scatman’s World című lemez, ami tovább tetézte a scattelés és a dance összefonódásából kialakult zenei őrületet és a tinilányok iránta érzett töretlen rajongását.

Én mondjuk, sosem értettem igazán e mindent elsöprő lelkesedés okát, de kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy néha felbukkan egy Lambada, egy Gangnam style vagy egy Despacito, ami valamiért egy rövid időre minden fontos zenei áramlatot zárójelbe tesz.

Legalábbis néhány röpke hónapra, amíg végül zenei utánpótlás híján megunják és elfelejtik.

Ez Scatman John, született John Paul Larkin esetében azért volt nagyon furcsa, mert ő eredetileg tehetséges dzsessz zenésznek, konkrétabban zongoristának indult Kaliforniában, mielőtt Berlinbe átruccanva belekezdett a scattelésbe és betört a rádiós mainstreambe. Van rá egy magyarázat, ami lehet, hogy csak utángyártott, eldobható műanyag gagyi, de akár lehet igaz is.

Scatman-John-Hungexpo-1996_ok-124259.jpg

Scatman John (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morphoto)

E szerint

Larkin erősen dadogós kisfiú volt, és mivel nehezen énekelt, végül a scattelésban találta meg azt az önkifejezési formát, amivel leküzdötte a dadogását.

Ő erről azt nyilatkozta, hogy „A zene számomra eszköz, melynek segítségével a legnagyobb problémámat a legnagyobb előnyömmé változtattam.”

A kérdés, ami bennem felvetődik ezzel kapcsolatban, hogy ha ez így van, akkor miért kellett ezzel 52 évet várni? Ezt már sajnos sosem tudjuk meg, mert Scatman John 1999 decemberében elhalálozott, így mindössze öt év jutott neki a világhírből. Nekem viszont volt szerencsém őt élőben látni, és szerencsére a koncerten zongorázott is klasszikus jazz darabokat, így aztán egész elviselhető kis estét hozott össze 1996-ban a Hungexpo F pavilonjában. Hogy miért pont ott, azt már akkor sem értettem, mert azért ez semmilyen szempontból sem jó helyszín, ráadásul a koncert rengeteget csúszott, sőt, nem csak az, hanem pár korsó sör is, amihez aztán – hogy, hogy nem – némi vodka is betársult.

Mire végre felgyúltak a színpad fényei, és Scatman előkerült, joggal hihettem, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem a csarnokban dolgozó emberkék közül, de hamar tudatosult, hogy

a művészúr is viszonylag gyenge lábakon áll, ráadásul zokniban, cipő nélkül.

Na, most ha mindezt figyelembe vesszük, akkor mindkettőnk részéről bravúros volt a képen látható mozdulat. Részéről azért, mert nem esett el, részemről pedig azért, mert meg tudtam nyomni a gombot, miközben Scatman az egyensúlyát én pedig az élességet kerestem.

Szokták volt kérdezni még a fotográfia digitális korszaka előtt, az analóg évszázadban, hogy lehet-e tudni egy sport- vagy koncertfotóról a gomb megnyomásának pillanatában, hogy mi lesz majd a képen, ha lehívtuk a filmet? Jellemzően nemleges volt a válasz, de

nagyon ritkán előfordult, néhány esetben, hogy pont az került a negatívra, amit az expozíció pillanatában odaképzeltünk.

Na, ez egy ilyen kép volt. Az sörök ellenére sem felejtettem el a pillanatot, és másnap délelőtt a laborban ezt a kockát kerestem a filmen.

A fennen látható eredmény azóta már jó néhány múzeumot megjárt, sőt,

a zenész managementje is rendelt belőle egy kópiát.

Ilyenkor szoktam elgondolkodni azon, hogy milyen vékony jég van a véletlen és a profizmus között.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 Fejléckép: Scatman John Hungexpo 1996 (Fotó / forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

 KÉP-regény: Az ördög torka

Kapcsolódó

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.
Vizuál hír

Budapesti múzeumokat látogatott meg John Malkovich

A hollywoodi filmcsillag a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában tett múzeumi sétát.
Vizuál hír

Vidnyánszky Attila egymilliárd forintból filmesíti meg az Úri murit

Úri muri, megazisten! címmel, Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével készül film Móricz Zsigmond regényéből. Az NFI támogatást szavazott meg Sophy Romvari első nagyjátékfilmjének gyártására is.