Vizuál

KÉP-regény: Egykoron…

2020.04.11. 09:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit köszönhet Török Ádámnak és Závodi Jánosnak.

Oké, én is tudom, hogy ez tulajdonképpen nem egy kép, hanem kettő, de egyrészt volt már ilyen, másrész így sokkal könnyebb megmutatni, amiről az alábbi sorok szólnak, különben is, a két úr egy időben volt egy színpadon, csak nem tették meg nekem azt a szívességet, hogy koncert közben lehessen róluk közös képet csinálni, vagy lehetett volna, csak nem vettem észre!

1993-ban jártunk, a hetvenes évek legendás jazz-rock formációja a Mini együttes tartotta 25 éves jubileumi koncertjét

a Budapest Sportcsarnokban, ami a jelenlegi Papp László sportaréna helyén állt, de 1999 decemberében, furcsa körülmények között porrá égett.  Szóval, azóta már nem létezik sem a sportcsarnok, sem a zenekar, úgyhogy még szerencse, hogy csináltam ’93-ban pár fényképet. Ráadásul ez volt a legelső tízezres buller, amit fényképeztem, és hát, az ilyenekre emlékezni szokott az ember.

ZavodiJanosnesTorokAdamMini251993BS_OK-171157.jpg

Závodi János és Török Ádám, 1993 (Fotó/Forrás: morpho)

Távol álljon tőlem  a nosztalgia, nem azért írom le ezeket a sztorikat, hogy merengjek a „régen minden jobb volt”, kezdetű hülyeségen, ami egyrészt nem igaz, másrészt ha véletlenül néha igaznak tűnik, akkor sem érdekel. Már csak azért sem, mert például egy ilyen nosztalgia buli, amilyen ez is volt, sokkal inkább financiális, mint kulturális viszonylatból határozható meg. Azért ez nem úgy működik, hogy tíz év kihagyás után felkapjuk a hangszereket, felmegyünk a színpadra, aztán hajrá, hadd szóljon! Bármilyen profik is vagyunk, ezek az egyszeri és megismételhető, álljunk össze a semmiből bulik zenei szempontból ritkán szoktak jók lenni.

Viszont a koncertfotózásban igencsak nagyot változott a világ, legalábbis Magyarországon. Nem a technikai aspektusokra gondolok, mert az kábé ugyanaz most is. Kimegy a színpadra egy fickó, vagy öt fickó, tökmindegy, és különböző hangszerekkel meg mikrofonokkal változó felállású fények között zenét gyárt, amit a nagyon kevéstől a rengetegig terjedő skála valamely pontján előforduló mennyiségű ember hallgat. Na, ezen kívül minden más lett. Először is: a fotósok beszélhettek a fellépő zenészekkel is, akik beleszólhattak abba, hogy ki mehet be fényképezni és ki nem. Ezt a fotózást például személyesen Török Ádámmal díleltem le, aki meghallgatta, hogy mit akarok, hogy melyik újságnak készülnének a képek és nem hajtott el élből a mindenhez is értő tourmanagere az anyámba. Továbbá, a biztonsági személyzet tagjai nem valamiféle ellenséget láttak a fotósokban, akiket azért jobb lenne páros lábbal már a bejáratnál eltiporni. Valahogy akkor még kollégaként kezeltek.

Én nem tudom, hogy honnan jött be a képbe az a típus, aki a fogával faragja ki saját bicepszének szobrát, meg azt sem hogy ez tulajdonképpen kinek jó, de kétségtelen, hogy nem volt ez mindig így.

Azt már meg sem merem említeni, hogy anno nem mindig volt olyan időkorlát, hogy két-három dal után kivágják az embert, sőt sokszor fel lehetett menni a színpadra is, amit manapság ifjú kollégák hitetlenkedésbe oltott vágyakozással hallgatnak.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy Závodi Jánosnak és Török Ádámnak köszönhetem, hogy huszonegy éves koromban végleg a koncertfotózás mezején kaptam a mindent elsöprő lövést, annak ellenére, hogy így visszanézve ezek a képek meglehetősen profánra sikeredtek, a rajtuk szereplő személyeken kívül nincs bennük semmi érdekes. Ma már teljesen máshogy csinálnám. Bár az elég nagy baj lenne, ha nem így lenne. Nem is a szakmai előmenetelem illusztrálása végett vettem elő őket. A sok ember egyszeri, egyidejű jelenléte utáni vágy ez csupán.

Tulajdonképpen a tömegiszony inverze, a tömeghiány.

- morpho -

KÉP-regény: Szelfinvázió

Kapcsolódó

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.