Vizuál

KÉP-regény: Egykoron…

2020.04.11. 09:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit köszönhet Török Ádámnak és Závodi Jánosnak.

Oké, én is tudom, hogy ez tulajdonképpen nem egy kép, hanem kettő, de egyrészt volt már ilyen, másrész így sokkal könnyebb megmutatni, amiről az alábbi sorok szólnak, különben is, a két úr egy időben volt egy színpadon, csak nem tették meg nekem azt a szívességet, hogy koncert közben lehessen róluk közös képet csinálni, vagy lehetett volna, csak nem vettem észre!

1993-ban jártunk, a hetvenes évek legendás jazz-rock formációja a Mini együttes tartotta 25 éves jubileumi koncertjét

a Budapest Sportcsarnokban, ami a jelenlegi Papp László sportaréna helyén állt, de 1999 decemberében, furcsa körülmények között porrá égett.  Szóval, azóta már nem létezik sem a sportcsarnok, sem a zenekar, úgyhogy még szerencse, hogy csináltam ’93-ban pár fényképet. Ráadásul ez volt a legelső tízezres buller, amit fényképeztem, és hát, az ilyenekre emlékezni szokott az ember.

ZavodiJanosnesTorokAdamMini251993BS_OK-171157.jpg

Závodi János és Török Ádám, 1993 (Fotó/Forrás: morpho)

Távol álljon tőlem  a nosztalgia, nem azért írom le ezeket a sztorikat, hogy merengjek a „régen minden jobb volt”, kezdetű hülyeségen, ami egyrészt nem igaz, másrészt ha véletlenül néha igaznak tűnik, akkor sem érdekel. Már csak azért sem, mert például egy ilyen nosztalgia buli, amilyen ez is volt, sokkal inkább financiális, mint kulturális viszonylatból határozható meg. Azért ez nem úgy működik, hogy tíz év kihagyás után felkapjuk a hangszereket, felmegyünk a színpadra, aztán hajrá, hadd szóljon! Bármilyen profik is vagyunk, ezek az egyszeri és megismételhető, álljunk össze a semmiből bulik zenei szempontból ritkán szoktak jók lenni.

Viszont a koncertfotózásban igencsak nagyot változott a világ, legalábbis Magyarországon. Nem a technikai aspektusokra gondolok, mert az kábé ugyanaz most is. Kimegy a színpadra egy fickó, vagy öt fickó, tökmindegy, és különböző hangszerekkel meg mikrofonokkal változó felállású fények között zenét gyárt, amit a nagyon kevéstől a rengetegig terjedő skála valamely pontján előforduló mennyiségű ember hallgat. Na, ezen kívül minden más lett. Először is: a fotósok beszélhettek a fellépő zenészekkel is, akik beleszólhattak abba, hogy ki mehet be fényképezni és ki nem. Ezt a fotózást például személyesen Török Ádámmal díleltem le, aki meghallgatta, hogy mit akarok, hogy melyik újságnak készülnének a képek és nem hajtott el élből a mindenhez is értő tourmanagere az anyámba. Továbbá, a biztonsági személyzet tagjai nem valamiféle ellenséget láttak a fotósokban, akiket azért jobb lenne páros lábbal már a bejáratnál eltiporni. Valahogy akkor még kollégaként kezeltek.

Én nem tudom, hogy honnan jött be a képbe az a típus, aki a fogával faragja ki saját bicepszének szobrát, meg azt sem hogy ez tulajdonképpen kinek jó, de kétségtelen, hogy nem volt ez mindig így.

Azt már meg sem merem említeni, hogy anno nem mindig volt olyan időkorlát, hogy két-három dal után kivágják az embert, sőt sokszor fel lehetett menni a színpadra is, amit manapság ifjú kollégák hitetlenkedésbe oltott vágyakozással hallgatnak.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy Závodi Jánosnak és Török Ádámnak köszönhetem, hogy huszonegy éves koromban végleg a koncertfotózás mezején kaptam a mindent elsöprő lövést, annak ellenére, hogy így visszanézve ezek a képek meglehetősen profánra sikeredtek, a rajtuk szereplő személyeken kívül nincs bennük semmi érdekes. Ma már teljesen máshogy csinálnám. Bár az elég nagy baj lenne, ha nem így lenne. Nem is a szakmai előmenetelem illusztrálása végett vettem elő őket. A sok ember egyszeri, egyidejű jelenléte utáni vágy ez csupán.

Tulajdonképpen a tömegiszony inverze, a tömeghiány.

- morpho -

KÉP-regény: Szelfinvázió

Kapcsolódó

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.