Vizuál

KÉP-regény: Fáradt Gőz

2019.05.31. 19:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy egykori mozdonyjavító csarnokban fotózott.

A mozdonyjavító mint jelenség valahogy sosem érdekelt. Na, jó, ha jobban belegondolok, akkor a rám testált témák 80 százaléka nem érdekelt igazán, ami nem is olyan nagyon rossz arány, mert a fotósoknál jellemzően ez 98 százalék szokott lenni, a többi meg a szarvasgombás rákraguval kevert divatbemutató a Hotel Mentolban. Én olyat még nem láttam, hogy valaki azért ment fotósnak, hogy parlamenti sajtótájékoztatókat, vagy Paks-Gyirmót „bajnoki” focimeccset fényképezzen.

A mozdonyos kalandot viszont – bármennyire is olajszagú elsőre a történet – nagyon nem bántam meg!

Időutazás volt a javából, és azóta is hálát adok az égnek, hogy még „fénykorában” láthattam az ötvenes évek hulladékgyűjtő telepeire hajazó járműjavítót. Mármint úgy értem, hogy fénykorában nézett ki úgy, mint egy MÉH-telep, és nem volt egyértelmű, hogy ezeket a nagy vascsöveket milyen célból tárolják egy szemmel láthatóan erőteljes légicsapást elszenvedett, egykor üvegtetős csarnokban, amit benőtt a gaz, a tető megmaradt cserepei pedig random jelleggel potyogtak a bent tartózkodók fejére. Ezért aztán nem is tartózkodott bent senki.

Mozdonyjav-180415.jpg

Mozdonyjavító (Fotó/Forrás: morpho)

Hogy én bementem oda fotózni, az maximum azt a tényt erősítheti meg az olvasóban, hogy nem vagyok teljesen normális, amiben ugyan lehet valami, de ennek taglalása szerintem most nem lesz ezen poszt témája. Ez az egész még a kétezres évek elején volt, azóta nem tudom, mi a helyzet arrafelé, de gyanítom, hogy a 424-es gőzmozdonyok javítása azóta sem lett jelentősen népszerűbb Magyarországon. Mindenesetre, akit részletesebben érdekel a hely története, az itt olvashat róla, sőt /0/" target="_blank" rel="noopener">további képeket is nézegethet. Ja, igen, a javítás! Merthogy itt tényleg zajlott mozdonyjavítás. Na, nem az üveghullajtó csarnokban, mert akkor minden műszak a traumatológián végezte volna, hanem egy külön szerelőműhelyben, ahová berámoltak pár régi mozdonyalkatrészt és – szigorúan vasúttörténeti célzattal – nagyjából egy tucatnyi ember mindenféle vasdarabokat rakosgatott egy olyan üzemben, ahol

az ötvenes években kipakolt Lenin-kép jól megfért a PC-klaviatúrával a boncasztalon, miközben Jenő bácsi vagy hegesztett egy nagy piros izét, vagy olajos kesztyűben rángatott egy nagy feketét.

Az egész olyan volt, mintha Ridley Scott forgatta volna az Alien ikszedik részét valami vulkanikus bolygón, ahol az idegenek már kiirtották a telepesek jelentős részét, és a még fennmaradt kolónia egy szerelőcsarnokba visszavonulva küzdene a túlélésért. Őszintén szólva, kicsit zavarban voltam, hogy ilyen még létezik Magyarországon így az ezredfordulót követően, és mindez nem valahol a román határ mentén van egy kanyarós sáskajárás miatt elhagyott faluban, hanem Budapesten, a IV. kerületben. Ráadásul a szebb napokat megélt Istvántelki Főműhely egykor az egyik legfontosabb vasúti járműjavító műhely volt Magyarországon! Hát, a villanyvonatot nem mindenki csak a karácsonyfa alá képzelte, és a magyar vasútvonalak villamosítása mára felemésztette a gőzös/dízelmozdony karbantartó brigádok izgalmas világát. Ha jól tudom, az USA-ban van még ugyanilyen, csak ott rozsdás repülőgépek heverésznek ezerszám a sivatagban. Ezt gyorsan fel is írom a listámra.

Korábbi történetek itt.
További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>
                                                                                                                                         

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.