Vizuál

KÉP-regény: Fáradt Gőz

2019.05.31. 19:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy egykori mozdonyjavító csarnokban fotózott.

A mozdonyjavító mint jelenség valahogy sosem érdekelt. Na, jó, ha jobban belegondolok, akkor a rám testált témák 80 százaléka nem érdekelt igazán, ami nem is olyan nagyon rossz arány, mert a fotósoknál jellemzően ez 98 százalék szokott lenni, a többi meg a szarvasgombás rákraguval kevert divatbemutató a Hotel Mentolban. Én olyat még nem láttam, hogy valaki azért ment fotósnak, hogy parlamenti sajtótájékoztatókat, vagy Paks-Gyirmót „bajnoki” focimeccset fényképezzen.

A mozdonyos kalandot viszont – bármennyire is olajszagú elsőre a történet – nagyon nem bántam meg!

Időutazás volt a javából, és azóta is hálát adok az égnek, hogy még „fénykorában” láthattam az ötvenes évek hulladékgyűjtő telepeire hajazó járműjavítót. Mármint úgy értem, hogy fénykorában nézett ki úgy, mint egy MÉH-telep, és nem volt egyértelmű, hogy ezeket a nagy vascsöveket milyen célból tárolják egy szemmel láthatóan erőteljes légicsapást elszenvedett, egykor üvegtetős csarnokban, amit benőtt a gaz, a tető megmaradt cserepei pedig random jelleggel potyogtak a bent tartózkodók fejére. Ezért aztán nem is tartózkodott bent senki.

Mozdonyjav-180415.jpg

Mozdonyjavító (Fotó/Forrás: morpho)

Hogy én bementem oda fotózni, az maximum azt a tényt erősítheti meg az olvasóban, hogy nem vagyok teljesen normális, amiben ugyan lehet valami, de ennek taglalása szerintem most nem lesz ezen poszt témája. Ez az egész még a kétezres évek elején volt, azóta nem tudom, mi a helyzet arrafelé, de gyanítom, hogy a 424-es gőzmozdonyok javítása azóta sem lett jelentősen népszerűbb Magyarországon. Mindenesetre, akit részletesebben érdekel a hely története, az itt olvashat róla, sőt /0/" target="_blank" rel="noopener">további képeket is nézegethet. Ja, igen, a javítás! Merthogy itt tényleg zajlott mozdonyjavítás. Na, nem az üveghullajtó csarnokban, mert akkor minden műszak a traumatológián végezte volna, hanem egy külön szerelőműhelyben, ahová berámoltak pár régi mozdonyalkatrészt és – szigorúan vasúttörténeti célzattal – nagyjából egy tucatnyi ember mindenféle vasdarabokat rakosgatott egy olyan üzemben, ahol

az ötvenes években kipakolt Lenin-kép jól megfért a PC-klaviatúrával a boncasztalon, miközben Jenő bácsi vagy hegesztett egy nagy piros izét, vagy olajos kesztyűben rángatott egy nagy feketét.

Az egész olyan volt, mintha Ridley Scott forgatta volna az Alien ikszedik részét valami vulkanikus bolygón, ahol az idegenek már kiirtották a telepesek jelentős részét, és a még fennmaradt kolónia egy szerelőcsarnokba visszavonulva küzdene a túlélésért. Őszintén szólva, kicsit zavarban voltam, hogy ilyen még létezik Magyarországon így az ezredfordulót követően, és mindez nem valahol a román határ mentén van egy kanyarós sáskajárás miatt elhagyott faluban, hanem Budapesten, a IV. kerületben. Ráadásul a szebb napokat megélt Istvántelki Főműhely egykor az egyik legfontosabb vasúti járműjavító műhely volt Magyarországon! Hát, a villanyvonatot nem mindenki csak a karácsonyfa alá képzelte, és a magyar vasútvonalak villamosítása mára felemésztette a gőzös/dízelmozdony karbantartó brigádok izgalmas világát. Ha jól tudom, az USA-ban van még ugyanilyen, csak ott rozsdás repülőgépek heverésznek ezerszám a sivatagban. Ezt gyorsan fel is írom a listámra.

Korábbi történetek itt.
További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>
                                                                                                                                         

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.