Vizuál

KÉP-regény: Fáradt Gőz

2019.05.31. 19:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy egykori mozdonyjavító csarnokban fotózott.

A mozdonyjavító mint jelenség valahogy sosem érdekelt. Na, jó, ha jobban belegondolok, akkor a rám testált témák 80 százaléka nem érdekelt igazán, ami nem is olyan nagyon rossz arány, mert a fotósoknál jellemzően ez 98 százalék szokott lenni, a többi meg a szarvasgombás rákraguval kevert divatbemutató a Hotel Mentolban. Én olyat még nem láttam, hogy valaki azért ment fotósnak, hogy parlamenti sajtótájékoztatókat, vagy Paks-Gyirmót „bajnoki” focimeccset fényképezzen.

A mozdonyos kalandot viszont – bármennyire is olajszagú elsőre a történet – nagyon nem bántam meg!

Időutazás volt a javából, és azóta is hálát adok az égnek, hogy még „fénykorában” láthattam az ötvenes évek hulladékgyűjtő telepeire hajazó járműjavítót. Mármint úgy értem, hogy fénykorában nézett ki úgy, mint egy MÉH-telep, és nem volt egyértelmű, hogy ezeket a nagy vascsöveket milyen célból tárolják egy szemmel láthatóan erőteljes légicsapást elszenvedett, egykor üvegtetős csarnokban, amit benőtt a gaz, a tető megmaradt cserepei pedig random jelleggel potyogtak a bent tartózkodók fejére. Ezért aztán nem is tartózkodott bent senki.

Mozdonyjav-180415.jpg

Mozdonyjavító (Fotó/Forrás: morpho)

Hogy én bementem oda fotózni, az maximum azt a tényt erősítheti meg az olvasóban, hogy nem vagyok teljesen normális, amiben ugyan lehet valami, de ennek taglalása szerintem most nem lesz ezen poszt témája. Ez az egész még a kétezres évek elején volt, azóta nem tudom, mi a helyzet arrafelé, de gyanítom, hogy a 424-es gőzmozdonyok javítása azóta sem lett jelentősen népszerűbb Magyarországon. Mindenesetre, akit részletesebben érdekel a hely története, az itt olvashat róla, sőt /0/" target="_blank" rel="noopener">további képeket is nézegethet. Ja, igen, a javítás! Merthogy itt tényleg zajlott mozdonyjavítás. Na, nem az üveghullajtó csarnokban, mert akkor minden műszak a traumatológián végezte volna, hanem egy külön szerelőműhelyben, ahová berámoltak pár régi mozdonyalkatrészt és – szigorúan vasúttörténeti célzattal – nagyjából egy tucatnyi ember mindenféle vasdarabokat rakosgatott egy olyan üzemben, ahol

az ötvenes években kipakolt Lenin-kép jól megfért a PC-klaviatúrával a boncasztalon, miközben Jenő bácsi vagy hegesztett egy nagy piros izét, vagy olajos kesztyűben rángatott egy nagy feketét.

Az egész olyan volt, mintha Ridley Scott forgatta volna az Alien ikszedik részét valami vulkanikus bolygón, ahol az idegenek már kiirtották a telepesek jelentős részét, és a még fennmaradt kolónia egy szerelőcsarnokba visszavonulva küzdene a túlélésért. Őszintén szólva, kicsit zavarban voltam, hogy ilyen még létezik Magyarországon így az ezredfordulót követően, és mindez nem valahol a román határ mentén van egy kanyarós sáskajárás miatt elhagyott faluban, hanem Budapesten, a IV. kerületben. Ráadásul a szebb napokat megélt Istvántelki Főműhely egykor az egyik legfontosabb vasúti járműjavító műhely volt Magyarországon! Hát, a villanyvonatot nem mindenki csak a karácsonyfa alá képzelte, és a magyar vasútvonalak villamosítása mára felemésztette a gőzös/dízelmozdony karbantartó brigádok izgalmas világát. Ha jól tudom, az USA-ban van még ugyanilyen, csak ott rozsdás repülőgépek heverésznek ezerszám a sivatagban. Ezt gyorsan fel is írom a listámra.

Korábbi történetek itt.
További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>
                                                                                                                                         

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.