Vizuál

KÉP-regény: Félkészen, elvitelre

2023.03.10. 12:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal olyan épületeket jár körül, amelyeket félig kész állapotban is csodálnak a turisták.

Próbáltam egy olyan képet keresgélni erről az épületről, ami tökéletesen kifejezi a jellegzetességeit, de amiből a hardcore rajongók kivételével nem sokan fognak elsőre rájönni, mi is van pontosan a képen. Abban kétségtelenül hasonlít Paks 2-höz, hogy majd egyszer megépül. Talán. Legalábbis a szándék megvan rá. Bár vizuálban az alkotók már most sem állnak rosszul, de a végeredmény látványvideójához képest az építkezés még szinte el sem kezdődött, miközben a tervező síremléke már lassan száz éve az épület altemplomában figyel.

Igen, a barcelonai Szent Család-templomról, a Sagrada Famíliáról van szó, ami a város talán legnagyobb turisztikai látványossága. Végül is csak 1882 óta építik, alig több mint 140 éve, ami annak tükrében legalábbis elgondolkodtató, hogy

a római Szent Péter Bazilikát is felhúzták száz év alatt, ráadásul a 16-17. században, amikor azért a kor technikai hátterét vizsgálva icipicit bonyolultabb volt egy kőtömböt beépíteni a hatodikra, mint manapság.

Bár nem vagyok egy Kőműves Kelemen, de már az is eszembe jutott, hogy a Sagrada Família az örökké épülő templom prototípusa, mert amíg tart az építkezés, a belépőjegybe beépített „fejlesztési költség” folyamatos turisztikai bevételt jelent, és ha egyszer a templom – egy művezető figyelmetlensége miatt – véletlenül mégis elkészül, akkor elméletben ez a tétel eltűnik a városi/egyházi költségvetésből. Az viszont biztos, hogy momentán a templom körüli toronydaruk erdeje annyira hozzátartozik a látványvilághoz, hogy tulajdonképpen az épület részének tekinthető.

Aztán rájöttem, korántsem egyedülálló, hogy egy város legnagyobb turisztikai látványosságát egy félig sem kész épület jelentse. Van még egy ilyen Európában, csak ez nem úgy félkész, mint a Sagrada Família, hanem annak mintegy inverzeként üzemel. Ez ugyanis egyszer már kész volt, csak azóta kikezdte az idő vasfoga, és a maga sajátos lepusztultságával vonzza mágnesként magához a turistákat. A római Colosseumra gondolok, amit Vespasianus császár ideje alatt, 72-ben kezdtek építeni, és alig 10 év alatt fel is húzták.

Ezzel most nem akarok beszólni a katalán építőiparnak, meg tudom, hogy a korlátlan mennyiségű rabszolga alkalmazása jelentősen idő- és költséghatékony egy építőipari beruházásnál,

de megint csak összevetve az ókor technikai hátterét a jelenlegi, több száz tonnákat emelgető, távirányítható, precíziós toronydarukkal, azért a felvetés okoz némi fejtörést. Legalábbis nekem.

SagradaFamiliaBarcelona-124752.jpg

Sagrada Família (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Az viszont biztos, hogy a turistákat ez az egész kérdéskör egyáltalán nem érdekli. Boldogan rohamozzák meg mindkét félkész épületet, örömmel állják végig bejutás reményében a hosszú sorokat, és lelkesen viszik haza magukkal a bejárat előtt készült szelfiket, a turistashopban vásárolt Sagrada Famíliá-s toronydarut lánccal vagy a Colosseum alakú sörnyitót, hogy aztán ezek örökre eltűnjenek egy kelet-londoni konyha félreeső fiókjában.

Az viszont kétségkívül kifizetődőnek tűnik, hogy különböző és egyéb okokból félkész épületeket mutogatunk jó pénzért a turistáknak. Minden városvezető figyelmébe ajánlom a konstrukciót. Ahol már működik, ott nagyon bejött!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Sagrada Família (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.