Vizuál

KÉP-regény: Félkészen, elvitelre

2023.03.10. 12:45
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal olyan épületeket jár körül, amelyeket félig kész állapotban is csodálnak a turisták.

Próbáltam egy olyan képet keresgélni erről az épületről, ami tökéletesen kifejezi a jellegzetességeit, de amiből a hardcore rajongók kivételével nem sokan fognak elsőre rájönni, mi is van pontosan a képen. Abban kétségtelenül hasonlít Paks 2-höz, hogy majd egyszer megépül. Talán. Legalábbis a szándék megvan rá. Bár vizuálban az alkotók már most sem állnak rosszul, de a végeredmény látványvideójához képest az építkezés még szinte el sem kezdődött, miközben a tervező síremléke már lassan száz éve az épület altemplomában figyel.

Igen, a barcelonai Szent Család-templomról, a Sagrada Famíliáról van szó, ami a város talán legnagyobb turisztikai látványossága. Végül is csak 1882 óta építik, alig több mint 140 éve, ami annak tükrében legalábbis elgondolkodtató, hogy

a római Szent Péter Bazilikát is felhúzták száz év alatt, ráadásul a 16-17. században, amikor azért a kor technikai hátterét vizsgálva icipicit bonyolultabb volt egy kőtömböt beépíteni a hatodikra, mint manapság.

Bár nem vagyok egy Kőműves Kelemen, de már az is eszembe jutott, hogy a Sagrada Família az örökké épülő templom prototípusa, mert amíg tart az építkezés, a belépőjegybe beépített „fejlesztési költség” folyamatos turisztikai bevételt jelent, és ha egyszer a templom – egy művezető figyelmetlensége miatt – véletlenül mégis elkészül, akkor elméletben ez a tétel eltűnik a városi/egyházi költségvetésből. Az viszont biztos, hogy momentán a templom körüli toronydaruk erdeje annyira hozzátartozik a látványvilághoz, hogy tulajdonképpen az épület részének tekinthető.

Aztán rájöttem, korántsem egyedülálló, hogy egy város legnagyobb turisztikai látványosságát egy félig sem kész épület jelentse. Van még egy ilyen Európában, csak ez nem úgy félkész, mint a Sagrada Família, hanem annak mintegy inverzeként üzemel. Ez ugyanis egyszer már kész volt, csak azóta kikezdte az idő vasfoga, és a maga sajátos lepusztultságával vonzza mágnesként magához a turistákat. A római Colosseumra gondolok, amit Vespasianus császár ideje alatt, 72-ben kezdtek építeni, és alig 10 év alatt fel is húzták.

Ezzel most nem akarok beszólni a katalán építőiparnak, meg tudom, hogy a korlátlan mennyiségű rabszolga alkalmazása jelentősen idő- és költséghatékony egy építőipari beruházásnál,

de megint csak összevetve az ókor technikai hátterét a jelenlegi, több száz tonnákat emelgető, távirányítható, precíziós toronydarukkal, azért a felvetés okoz némi fejtörést. Legalábbis nekem.

SagradaFamiliaBarcelona-124752.jpg

Sagrada Família (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Az viszont biztos, hogy a turistákat ez az egész kérdéskör egyáltalán nem érdekli. Boldogan rohamozzák meg mindkét félkész épületet, örömmel állják végig bejutás reményében a hosszú sorokat, és lelkesen viszik haza magukkal a bejárat előtt készült szelfiket, a turistashopban vásárolt Sagrada Famíliá-s toronydarut lánccal vagy a Colosseum alakú sörnyitót, hogy aztán ezek örökre eltűnjenek egy kelet-londoni konyha félreeső fiókjában.

Az viszont kétségkívül kifizetődőnek tűnik, hogy különböző és egyéb okokból félkész épületeket mutogatunk jó pénzért a turistáknak. Minden városvezető figyelmébe ajánlom a konstrukciót. Ahol már működik, ott nagyon bejött!

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Sagrada Família (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.
Vizuál hír

Budapesti múzeumokat látogatott meg John Malkovich

A hollywoodi filmcsillag a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában tett múzeumi sétát.
Vizuál hír

Vidnyánszky Attila egymilliárd forintból filmesíti meg az Úri murit

Úri muri, megazisten! címmel, Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével készül film Móricz Zsigmond regényéből. Az NFI támogatást szavazott meg Sophy Romvari első nagyjátékfilmjének gyártására is.