Vizuál

KÉP-regény: Furcsa Válaszok

2021.04.02. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal falakról mesél.

Ez a rohadt vakolatdarab tehet mindenről! Ö rángatott bele a hülyeségbe! Azt nem állítom, hogy előtte teljesen normális ember voltam, de addig a falakat kizárólag térelválasztó célzattal, esetleg kiállítási felületként szemléltem. Azóta viszont, amióta ezzel a faldarabbal találkoztam az óbudai Kiscelli kastélynál, teljesen elborult minden. És nem, ez nem egy szürrealista olajfestmény! Tudom, hogy annak tűnik, de nem ecsettel és nem tudatosan készült.

Egyszer, úgy száz éve, valaki lefestette valamilyen színűre ezt a falat, azóta átfestették vagy egy tucatszor, az eső meg esett rá, a salétrom, a penészgombák meg az idő vasfogával összedolgozva létrehozták ezt a képet, aminek egy szeletét aztán kivágtam a fényképezőgépemmel.

Egyszerűen csak jól nézett ki, nem volt mögötte semmi több.

Így született meg az első falas cucc. De a történetre ráálltam, beszippantott, és azóta sem tudok róla lejönni. Borzalmas falmentes rehabok, szörnyű falelvonási tünetek, nyugtatók, citromfű tea, meg kutyaterápia, és semmi! Mostanság vettem észre, hogy ezt a falfotósdit már csaknem tíz éve csinálom, és hosszas keresgélés, gondolatébresztés és az archívumban töltött magányos éjszakák ezt a képet dobták. Ő volt az első! Ő tehet mindenről!

Falakfidelio-154922.jpg

Falak (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Innentől kezdve aztán jön az a dilemma, miszerint el kéne dönteni, hogy én a festő vagyok vagy inkább a galéria, ahol bemutatják a végeredményt. Nem tudom, bár sokak szerint ez valójában nem is fontos. A lényeg a válaszban rejlik: „És te, ó, fal! ó, fal! drága kedves válasz! Mely az ő telekjök s a mienk közt állasz; Ó, fal! ó, te kedves, mindennél drágább fal!”

Azon filózom, hogy miért is kezdtem én ezt el tulajdonképpen. Miért kezdtem el falakat fényképezni? Egy olyan arc, aki húsz évig fotóriportokat gyárt újságoknak, meg világsztárok koncertjeit fényképezi, az miért fényképez le egy falat? Sir Edmond Hillary, az Everest első meghódítóinak egyike, simán kivágná magát azzal, hogy hát, mert ott van. Ok, tényleg ott van. És? És akkor mi van?

Hát az van, hogy manapság már teljesen el tud elvarázsolni egy rozsdásodó bádogbódé Peking külvárosában, egyenesen lenyűgöz egy félig lebontott nyilvános vécé egy New York-i sikátorban, sőt, kifejezetten orgazmus közeli állapotba tudok kerülni egy londoni trafóháztól!

Erősen szórakoztatni szokott, amikor egy szétesőben lévő penészhalmot fotózok közelről hosszú percekig, az emberek meg körbe állnak, és próbálnak rájönni, hogy valójában mi az az érdekes apróság, amit ott látok? Mi lenne, a fal maga! Azóta persze kinyitottam a lehetőségeket és már belevettem a falas kalandba az emberi behatású motívumokat és alakzatokat, plakátokat vagy meglepő tárgyi elemeket is. Innen már csak egy lépés volt belekomponálni magukat az embereket is. Nem hittem volna, hogy lassan tíz éve még mindig találok újat ebben a történetben. Eredetileg azt gondoltam, hogy egy-két év alatt kimerítem a témát. Na, most ehhez képest egy halom új ötletem van, hogy merre lehetne tovább menni ezzel, miközben lépten-nyomon sorban jönnek szembe az újabb és újabb falak.

A lockdown és a világszerte elrendelt kijárási korlátozások azért jelentősen visszavetik az új falak felfedezését, de alapvetően optimista vagyok, és ezt most a feltöltődés időszakának tekintem. „Eszerint a falnak nincs több mondókája, S így a fal, mármint én, elmehet dolgára.”

(Az idézetek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből valók, ford.: Arany János)

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Falak (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.