Vizuál

KÉP-regény: Furcsa Válaszok

2021.04.02. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal falakról mesél.

Ez a rohadt vakolatdarab tehet mindenről! Ö rángatott bele a hülyeségbe! Azt nem állítom, hogy előtte teljesen normális ember voltam, de addig a falakat kizárólag térelválasztó célzattal, esetleg kiállítási felületként szemléltem. Azóta viszont, amióta ezzel a faldarabbal találkoztam az óbudai Kiscelli kastélynál, teljesen elborult minden. És nem, ez nem egy szürrealista olajfestmény! Tudom, hogy annak tűnik, de nem ecsettel és nem tudatosan készült.

Egyszer, úgy száz éve, valaki lefestette valamilyen színűre ezt a falat, azóta átfestették vagy egy tucatszor, az eső meg esett rá, a salétrom, a penészgombák meg az idő vasfogával összedolgozva létrehozták ezt a képet, aminek egy szeletét aztán kivágtam a fényképezőgépemmel.

Egyszerűen csak jól nézett ki, nem volt mögötte semmi több.

Így született meg az első falas cucc. De a történetre ráálltam, beszippantott, és azóta sem tudok róla lejönni. Borzalmas falmentes rehabok, szörnyű falelvonási tünetek, nyugtatók, citromfű tea, meg kutyaterápia, és semmi! Mostanság vettem észre, hogy ezt a falfotósdit már csaknem tíz éve csinálom, és hosszas keresgélés, gondolatébresztés és az archívumban töltött magányos éjszakák ezt a képet dobták. Ő volt az első! Ő tehet mindenről!

Falakfidelio-154922.jpg

Falak (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Innentől kezdve aztán jön az a dilemma, miszerint el kéne dönteni, hogy én a festő vagyok vagy inkább a galéria, ahol bemutatják a végeredményt. Nem tudom, bár sokak szerint ez valójában nem is fontos. A lényeg a válaszban rejlik: „És te, ó, fal! ó, fal! drága kedves válasz! Mely az ő telekjök s a mienk közt állasz; Ó, fal! ó, te kedves, mindennél drágább fal!”

Azon filózom, hogy miért is kezdtem én ezt el tulajdonképpen. Miért kezdtem el falakat fényképezni? Egy olyan arc, aki húsz évig fotóriportokat gyárt újságoknak, meg világsztárok koncertjeit fényképezi, az miért fényképez le egy falat? Sir Edmond Hillary, az Everest első meghódítóinak egyike, simán kivágná magát azzal, hogy hát, mert ott van. Ok, tényleg ott van. És? És akkor mi van?

Hát az van, hogy manapság már teljesen el tud elvarázsolni egy rozsdásodó bádogbódé Peking külvárosában, egyenesen lenyűgöz egy félig lebontott nyilvános vécé egy New York-i sikátorban, sőt, kifejezetten orgazmus közeli állapotba tudok kerülni egy londoni trafóháztól!

Erősen szórakoztatni szokott, amikor egy szétesőben lévő penészhalmot fotózok közelről hosszú percekig, az emberek meg körbe állnak, és próbálnak rájönni, hogy valójában mi az az érdekes apróság, amit ott látok? Mi lenne, a fal maga! Azóta persze kinyitottam a lehetőségeket és már belevettem a falas kalandba az emberi behatású motívumokat és alakzatokat, plakátokat vagy meglepő tárgyi elemeket is. Innen már csak egy lépés volt belekomponálni magukat az embereket is. Nem hittem volna, hogy lassan tíz éve még mindig találok újat ebben a történetben. Eredetileg azt gondoltam, hogy egy-két év alatt kimerítem a témát. Na, most ehhez képest egy halom új ötletem van, hogy merre lehetne tovább menni ezzel, miközben lépten-nyomon sorban jönnek szembe az újabb és újabb falak.

A lockdown és a világszerte elrendelt kijárási korlátozások azért jelentősen visszavetik az új falak felfedezését, de alapvetően optimista vagyok, és ezt most a feltöltődés időszakának tekintem. „Eszerint a falnak nincs több mondókája, S így a fal, mármint én, elmehet dolgára.”

(Az idézetek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből valók, ford.: Arany János)

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Falak (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Vizuál hír

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

Az Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.