Vizuál

KÉP-regény: Furcsa Válaszok

2021.04.02. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal falakról mesél.

Ez a rohadt vakolatdarab tehet mindenről! Ö rángatott bele a hülyeségbe! Azt nem állítom, hogy előtte teljesen normális ember voltam, de addig a falakat kizárólag térelválasztó célzattal, esetleg kiállítási felületként szemléltem. Azóta viszont, amióta ezzel a faldarabbal találkoztam az óbudai Kiscelli kastélynál, teljesen elborult minden. És nem, ez nem egy szürrealista olajfestmény! Tudom, hogy annak tűnik, de nem ecsettel és nem tudatosan készült.

Egyszer, úgy száz éve, valaki lefestette valamilyen színűre ezt a falat, azóta átfestették vagy egy tucatszor, az eső meg esett rá, a salétrom, a penészgombák meg az idő vasfogával összedolgozva létrehozták ezt a képet, aminek egy szeletét aztán kivágtam a fényképezőgépemmel.

Egyszerűen csak jól nézett ki, nem volt mögötte semmi több.

Így született meg az első falas cucc. De a történetre ráálltam, beszippantott, és azóta sem tudok róla lejönni. Borzalmas falmentes rehabok, szörnyű falelvonási tünetek, nyugtatók, citromfű tea, meg kutyaterápia, és semmi! Mostanság vettem észre, hogy ezt a falfotósdit már csaknem tíz éve csinálom, és hosszas keresgélés, gondolatébresztés és az archívumban töltött magányos éjszakák ezt a képet dobták. Ő volt az első! Ő tehet mindenről!

Falakfidelio-154922.jpg

Falak (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Innentől kezdve aztán jön az a dilemma, miszerint el kéne dönteni, hogy én a festő vagyok vagy inkább a galéria, ahol bemutatják a végeredményt. Nem tudom, bár sokak szerint ez valójában nem is fontos. A lényeg a válaszban rejlik: „És te, ó, fal! ó, fal! drága kedves válasz! Mely az ő telekjök s a mienk közt állasz; Ó, fal! ó, te kedves, mindennél drágább fal!”

Azon filózom, hogy miért is kezdtem én ezt el tulajdonképpen. Miért kezdtem el falakat fényképezni? Egy olyan arc, aki húsz évig fotóriportokat gyárt újságoknak, meg világsztárok koncertjeit fényképezi, az miért fényképez le egy falat? Sir Edmond Hillary, az Everest első meghódítóinak egyike, simán kivágná magát azzal, hogy hát, mert ott van. Ok, tényleg ott van. És? És akkor mi van?

Hát az van, hogy manapság már teljesen el tud elvarázsolni egy rozsdásodó bádogbódé Peking külvárosában, egyenesen lenyűgöz egy félig lebontott nyilvános vécé egy New York-i sikátorban, sőt, kifejezetten orgazmus közeli állapotba tudok kerülni egy londoni trafóháztól!

Erősen szórakoztatni szokott, amikor egy szétesőben lévő penészhalmot fotózok közelről hosszú percekig, az emberek meg körbe állnak, és próbálnak rájönni, hogy valójában mi az az érdekes apróság, amit ott látok? Mi lenne, a fal maga! Azóta persze kinyitottam a lehetőségeket és már belevettem a falas kalandba az emberi behatású motívumokat és alakzatokat, plakátokat vagy meglepő tárgyi elemeket is. Innen már csak egy lépés volt belekomponálni magukat az embereket is. Nem hittem volna, hogy lassan tíz éve még mindig találok újat ebben a történetben. Eredetileg azt gondoltam, hogy egy-két év alatt kimerítem a témát. Na, most ehhez képest egy halom új ötletem van, hogy merre lehetne tovább menni ezzel, miközben lépten-nyomon sorban jönnek szembe az újabb és újabb falak.

A lockdown és a világszerte elrendelt kijárási korlátozások azért jelentősen visszavetik az új falak felfedezését, de alapvetően optimista vagyok, és ezt most a feltöltődés időszakának tekintem. „Eszerint a falnak nincs több mondókája, S így a fal, mármint én, elmehet dolgára.”

(Az idézetek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből valók, ford.: Arany János)

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Falak (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Erős nők a Művész Moziban – jön a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik a Szemrevaló idei válogatásának súlypontját. Az októberi seregszemle kínálatában többek közt Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon elismert alkotásokat is láthatunk.