Vizuál

KÉP-regény: Furcsa Válaszok

2021.04.02. 15:55
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal falakról mesél.

Ez a rohadt vakolatdarab tehet mindenről! Ö rángatott bele a hülyeségbe! Azt nem állítom, hogy előtte teljesen normális ember voltam, de addig a falakat kizárólag térelválasztó célzattal, esetleg kiállítási felületként szemléltem. Azóta viszont, amióta ezzel a faldarabbal találkoztam az óbudai Kiscelli kastélynál, teljesen elborult minden. És nem, ez nem egy szürrealista olajfestmény! Tudom, hogy annak tűnik, de nem ecsettel és nem tudatosan készült.

Egyszer, úgy száz éve, valaki lefestette valamilyen színűre ezt a falat, azóta átfestették vagy egy tucatszor, az eső meg esett rá, a salétrom, a penészgombák meg az idő vasfogával összedolgozva létrehozták ezt a képet, aminek egy szeletét aztán kivágtam a fényképezőgépemmel.

Egyszerűen csak jól nézett ki, nem volt mögötte semmi több.

Így született meg az első falas cucc. De a történetre ráálltam, beszippantott, és azóta sem tudok róla lejönni. Borzalmas falmentes rehabok, szörnyű falelvonási tünetek, nyugtatók, citromfű tea, meg kutyaterápia, és semmi! Mostanság vettem észre, hogy ezt a falfotósdit már csaknem tíz éve csinálom, és hosszas keresgélés, gondolatébresztés és az archívumban töltött magányos éjszakák ezt a képet dobták. Ő volt az első! Ő tehet mindenről!

Falakfidelio-154922.jpg

Falak (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Innentől kezdve aztán jön az a dilemma, miszerint el kéne dönteni, hogy én a festő vagyok vagy inkább a galéria, ahol bemutatják a végeredményt. Nem tudom, bár sokak szerint ez valójában nem is fontos. A lényeg a válaszban rejlik: „És te, ó, fal! ó, fal! drága kedves válasz! Mely az ő telekjök s a mienk közt állasz; Ó, fal! ó, te kedves, mindennél drágább fal!”

Azon filózom, hogy miért is kezdtem én ezt el tulajdonképpen. Miért kezdtem el falakat fényképezni? Egy olyan arc, aki húsz évig fotóriportokat gyárt újságoknak, meg világsztárok koncertjeit fényképezi, az miért fényképez le egy falat? Sir Edmond Hillary, az Everest első meghódítóinak egyike, simán kivágná magát azzal, hogy hát, mert ott van. Ok, tényleg ott van. És? És akkor mi van?

Hát az van, hogy manapság már teljesen el tud elvarázsolni egy rozsdásodó bádogbódé Peking külvárosában, egyenesen lenyűgöz egy félig lebontott nyilvános vécé egy New York-i sikátorban, sőt, kifejezetten orgazmus közeli állapotba tudok kerülni egy londoni trafóháztól!

Erősen szórakoztatni szokott, amikor egy szétesőben lévő penészhalmot fotózok közelről hosszú percekig, az emberek meg körbe állnak, és próbálnak rájönni, hogy valójában mi az az érdekes apróság, amit ott látok? Mi lenne, a fal maga! Azóta persze kinyitottam a lehetőségeket és már belevettem a falas kalandba az emberi behatású motívumokat és alakzatokat, plakátokat vagy meglepő tárgyi elemeket is. Innen már csak egy lépés volt belekomponálni magukat az embereket is. Nem hittem volna, hogy lassan tíz éve még mindig találok újat ebben a történetben. Eredetileg azt gondoltam, hogy egy-két év alatt kimerítem a témát. Na, most ehhez képest egy halom új ötletem van, hogy merre lehetne tovább menni ezzel, miközben lépten-nyomon sorban jönnek szembe az újabb és újabb falak.

A lockdown és a világszerte elrendelt kijárási korlátozások azért jelentősen visszavetik az új falak felfedezését, de alapvetően optimista vagyok, és ezt most a feltöltődés időszakának tekintem. „Eszerint a falnak nincs több mondókája, S így a fal, mármint én, elmehet dolgára.”

(Az idézetek Shakespeare Szentivánéji álom című művéből valók, ford.: Arany János)

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Falak (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.