Vizuál

KÉP-regény: Göncz Árpád 100

2022.02.11. 14:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a száz éve született Göncz Árpáddal kapcsolatos emlékeiről ír.

Vigyázz, gyerekem, nehogy hanyatt essél, annyit azért nem érünk!

Mondta nekem Göncz Árpád köztársasági elnök 1994. október 22-én az újjávarázsolt Vígszínház megnyitóján, miközben a székek tetején egyensúlyozva kerestem a nézőpontot ehhez a képhez, amint Marton László, a Vígszínház akkori igazgatója mutatta Árpi bácsinak a frissen rekonstruált páholydíszeket az akkor még üres nézőtéren.

Göncz Árpád, sok magyar kedvenc államfője idén február 10-én lett volna százéves! Mivel az ő elnökségének tíz éve nagyjából egy időbe esett az én napilapos fotóriporteri korszakommal, ezért számtalan helyen, helyzetben és eseményen volt szerencsém találkozni vele, és azt kell mondanom, hogy azon kevés politikusok egyike volt, akit kifejezetten szerettem fényképezni, annak ellenére, hogy ez azért sokszor elég macerás dolog volt. Először is itt van, ugye a biztonsági protokoll.

A mindenkori elnök nyilvános szerepléseit mindig különleges biztonsági ellenőrzés kíséri, aminek nyilván van létjogosultsága, de azt a felvigyázó erők sokszor erősen túltolták.

Volt egyszer egy március 15-i múzeumkerti beszéd, ahol négyszer (!) vizsgálták át a táskámat objektívestül, gépestül, vakustól, mert – némi eufemizmussal élve – nem volt zavartalan a kommunikáció a kíberek között. Ehhez képest volt olyan temetés, ahol váratlanul megjelent az elnök, és senki nem nézett át semmit.

Ezt az egész biztonsági protokollt egyébként Árpi bácsi is erősen ironikusan kezelte. Óbudán, egy utcai szoboravatón, autójából kilépve odasietett az éppen a táskámat átvizsgáló katonához, és hanyagul odavetette:

Jól nézd át azt a táskát, gyerekem, főleg a dupla fenekét, mert a szamizdatot is oda szoktuk rejteni!

A köztársasági őrezred munkatársa talán életében nem volt még annyira tanácstalan, én viszont nagyon röhögtem.

GonczArpadesMartonLaszloaVigszinhazban1994oktober22-143306.jpg

Göncz Árpád és Marton László a Vígszínházban 1994. október 22-én (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Az elnök úr mindenkit letegezett, és mindig volt valami epés megjegyzése. 1997. augusztus 20-án valaki kitalálta, hogy az elnök egy pesti szálloda tetejéről nézze végig a tűzijátékot. Ez még eddig rendben is van, de oda ki kellett öltözni, mert utána állófogadás volt a Budapestre akkreditált nagyköveteknek. Csakhogy nekem utána a Sziget fesztiválra kellett mennem, mert én voltam akkreditálva a Foo Fighters koncertre. Az elnök úr kiszúrta rajtam a karszalagot és megkérdezte:

Mondd, drága fiam, te most tényleg öltönyben és nyakkendőben fogsz kimenni a Szigetre?

Teljesen lemerevedtem. Egyrészt nem gondoltam volna, hogy Árpi bácsi tudja, mi az, hogy Sziget, másrészt, őszintén nem gondoltam addig bele, hogy nekem tényleg nem lesz már időm átöltözni. A kollégák a backstage-ben teljesen hülyének néztek, amikor meglátták, hogy zakóban mentem ki a Nirvána egykori dobosának grunge bulijára. Ez nagyjából az inverze annak, mintha edzőcipőben és joggingban mennék operába.

Göncz a feleségével is állandóan poénkodott, sok esetben a másoknak szánt csípős megjegyzéseit Zsuzsanna asszonynak mondta el, ügyelve arra, hogy azt a célszemély is jól hallja. Volt egyszer egy parlamenti találkozó, ahol az elnök a Magyar Autóklub vezetőit fogadta. Mikor arra terelődött a szó, hogy volt-e neki autója, akkor elmesélte, hogy volt régen egy Wartburgja, majd feleségéhez fordulva jó hangosan megjegyezte, hogy

Látod, vezetnék én, de ezek a derék gyerekek nem engedik.

Titkárságának jelenlévő tagjai meg zavartan pislogtak egymásra.

Mindössze egyetlen esetre emlékszem, amikor Árpi bácsi teljesen elutasító volt a sajtóval. Meglátogatta a Gyorskocsi utcában azt a cellát, ahol az 56-os forradalom után raboskodott. Rengeteg fotós gyűlt össze, ez mégiscsak egy történelmi pillanat volt. Az elnök autója megállt az épület előtt, Göncz Árpád kiszállt a kocsiból, kezével eltakarta az arcát, és a bejárat felé menve csak ennyit mondott: „Srácok, ezt most ne!”

Fejléckép: Göncz Árpád és Marton László a Vígszínházban 1994. október 22-én (fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto)

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

Kapcsolódó

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet Göncz Árpádtól

Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.