Vizuál

KÉP-regény: Göncz Árpád 100

2022.02.11. 14:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a száz éve született Göncz Árpáddal kapcsolatos emlékeiről ír.

Vigyázz, gyerekem, nehogy hanyatt essél, annyit azért nem érünk!

Mondta nekem Göncz Árpád köztársasági elnök 1994. október 22-én az újjávarázsolt Vígszínház megnyitóján, miközben a székek tetején egyensúlyozva kerestem a nézőpontot ehhez a képhez, amint Marton László, a Vígszínház akkori igazgatója mutatta Árpi bácsinak a frissen rekonstruált páholydíszeket az akkor még üres nézőtéren.

Göncz Árpád, sok magyar kedvenc államfője idén február 10-én lett volna százéves! Mivel az ő elnökségének tíz éve nagyjából egy időbe esett az én napilapos fotóriporteri korszakommal, ezért számtalan helyen, helyzetben és eseményen volt szerencsém találkozni vele, és azt kell mondanom, hogy azon kevés politikusok egyike volt, akit kifejezetten szerettem fényképezni, annak ellenére, hogy ez azért sokszor elég macerás dolog volt. Először is itt van, ugye a biztonsági protokoll.

A mindenkori elnök nyilvános szerepléseit mindig különleges biztonsági ellenőrzés kíséri, aminek nyilván van létjogosultsága, de azt a felvigyázó erők sokszor erősen túltolták.

Volt egyszer egy március 15-i múzeumkerti beszéd, ahol négyszer (!) vizsgálták át a táskámat objektívestül, gépestül, vakustól, mert – némi eufemizmussal élve – nem volt zavartalan a kommunikáció a kíberek között. Ehhez képest volt olyan temetés, ahol váratlanul megjelent az elnök, és senki nem nézett át semmit.

Ezt az egész biztonsági protokollt egyébként Árpi bácsi is erősen ironikusan kezelte. Óbudán, egy utcai szoboravatón, autójából kilépve odasietett az éppen a táskámat átvizsgáló katonához, és hanyagul odavetette:

Jól nézd át azt a táskát, gyerekem, főleg a dupla fenekét, mert a szamizdatot is oda szoktuk rejteni!

A köztársasági őrezred munkatársa talán életében nem volt még annyira tanácstalan, én viszont nagyon röhögtem.

GonczArpadesMartonLaszloaVigszinhazban1994oktober22-143306.jpg

Göncz Árpád és Marton László a Vígszínházban 1994. október 22-én (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Az elnök úr mindenkit letegezett, és mindig volt valami epés megjegyzése. 1997. augusztus 20-án valaki kitalálta, hogy az elnök egy pesti szálloda tetejéről nézze végig a tűzijátékot. Ez még eddig rendben is van, de oda ki kellett öltözni, mert utána állófogadás volt a Budapestre akkreditált nagyköveteknek. Csakhogy nekem utána a Sziget fesztiválra kellett mennem, mert én voltam akkreditálva a Foo Fighters koncertre. Az elnök úr kiszúrta rajtam a karszalagot és megkérdezte:

Mondd, drága fiam, te most tényleg öltönyben és nyakkendőben fogsz kimenni a Szigetre?

Teljesen lemerevedtem. Egyrészt nem gondoltam volna, hogy Árpi bácsi tudja, mi az, hogy Sziget, másrészt, őszintén nem gondoltam addig bele, hogy nekem tényleg nem lesz már időm átöltözni. A kollégák a backstage-ben teljesen hülyének néztek, amikor meglátták, hogy zakóban mentem ki a Nirvána egykori dobosának grunge bulijára. Ez nagyjából az inverze annak, mintha edzőcipőben és joggingban mennék operába.

Göncz a feleségével is állandóan poénkodott, sok esetben a másoknak szánt csípős megjegyzéseit Zsuzsanna asszonynak mondta el, ügyelve arra, hogy azt a célszemély is jól hallja. Volt egyszer egy parlamenti találkozó, ahol az elnök a Magyar Autóklub vezetőit fogadta. Mikor arra terelődött a szó, hogy volt-e neki autója, akkor elmesélte, hogy volt régen egy Wartburgja, majd feleségéhez fordulva jó hangosan megjegyezte, hogy

Látod, vezetnék én, de ezek a derék gyerekek nem engedik.

Titkárságának jelenlévő tagjai meg zavartan pislogtak egymásra.

Mindössze egyetlen esetre emlékszem, amikor Árpi bácsi teljesen elutasító volt a sajtóval. Meglátogatta a Gyorskocsi utcában azt a cellát, ahol az 56-os forradalom után raboskodott. Rengeteg fotós gyűlt össze, ez mégiscsak egy történelmi pillanat volt. Az elnök autója megállt az épület előtt, Göncz Árpád kiszállt a kocsiból, kezével eltakarta az arcát, és a bejárat felé menve csak ennyit mondott: „Srácok, ezt most ne!”

Fejléckép: Göncz Árpád és Marton László a Vígszínházban 1994. október 22-én (fotó: Hegedűs Ákos / morPhoto)

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet a száz éve született Göncz Árpádtól

Kapcsolódó

„Vitában érik az igazság” – 10 frappáns idézet a száz éve született Göncz Árpádtól

Február 10-én lenne százéves Göncz Árpád író, műfordító és politikus, Magyarország egykori államfője. Az évforduló alkalmából beszédeiből, nyilatkozataiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.