Vizuál

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

2020.03.27. 14:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.

Van olyan, hogy nem a képnek van története, hanem a történetnek képe. Már, persze ha történetnek lehet tekinteni azt az élethelyzetet, ha valaki hajléktalan. Igen, tudom, hogy minden hajléktalannak saját története van, ezért ezt a gondolatot el is engedném. Egyébként sem szokta minden homeless felkelteni fotográfiai érdeklődésemet, de

ha valaki egy utcai könyvtárba kvártélyozza be magát, annak azért van egyfajta sajátos, méltósággal teli bája.

Erre mondják, hogy egy úr a pokolban is úr, avagy a tudás az utcán is hatalom.

Gondolatokakonyvtarban-130306.jpg

Egy úr a pokolban is úr? (Fotó/Forrás: morpho)

Furcsa időket élünk. Minden országban minden vezető azt harsogja, hogy mindenki maradjon otthon, és ez jól is van így. Tele van a világháló képek tömkelegével az üres utcákról, a kihalt városokról, a bezárt világról. Igen, tulajdonképpen bezárt a Világ. Nem tudom, hogy volt-e már ilyen valaha, de akármelyik városban nézünk körül, ugyanazt látjuk. Illetve ugyanazt nem látjuk. Az embereket. Na, itt akadtam el. Sorban kapom az e-maileket a nagy fotográfiai világszervezetektől, egyesületektől, újságíró szövetségektől, hogy

Fotósok hahó! Dokumentáljátok a valóságot, dokumentáljátok a bezárt világot, a nagy semmit!”

Hát nem mondom, érdekes és elég újszerű kihívás, de én egész életemben az emberek világát fürkésztem, a társadalmi jelenségeket fényképeztem. Nem igazán tudok mit kezdeni a „semmivel”. Pedig valamit kéne. Kéne, mert az emberek attól még ott élnek ezekben a városokban, csak nem látszanak, nem mutatják meg magukat. Elbújtak, már aki el tudott, el akart.

Tudtam, hogy ezt a képet egyszer elő fogom venni, csak azt nem, hogy mikor. Őszintén szólva valami sokkal vidámabbra gondoltam, telis-tele poénokkal, pazar sziporkákkal, aztán ez lett belőle, így alakult. Mi van azokkal az emberekkel, akiknek ezt jelenti a „Maradj otthon!” felszólítása? Vörösmarty alapesetben nyilván adja magát "Hogy míg nyomorra milliók születnek, Néhány ezernek jutna üdv a földön”, csakhogy itt nem erről van szó. Ez most egészen más.

A városok most kifejezetten róluk szólnak! Azokról, akik nem tudnak elbújni, még akkor sem, ha szeretnének.

Csak ők látszanak a kihalt tereken, az üres utcákon, a bezárt üzletek előtt. Azt mondjuk, nem tudom, hogy ahol kőkemény kijárási tilalmat vezettek be, ott mit fognak kezdeni ezekkel az emberekkel és mit fognak kezdeni a fotósokkal, akik dokumentálni akarják a valóságot, de meglátjuk. Én mindenesetre igyekszem majd ott lenni, végül is kell a mulatság, kell a férfimunka. 

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.