Vizuál

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

2020.03.27. 14:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.

Van olyan, hogy nem a képnek van története, hanem a történetnek képe. Már, persze ha történetnek lehet tekinteni azt az élethelyzetet, ha valaki hajléktalan. Igen, tudom, hogy minden hajléktalannak saját története van, ezért ezt a gondolatot el is engedném. Egyébként sem szokta minden homeless felkelteni fotográfiai érdeklődésemet, de

ha valaki egy utcai könyvtárba kvártélyozza be magát, annak azért van egyfajta sajátos, méltósággal teli bája.

Erre mondják, hogy egy úr a pokolban is úr, avagy a tudás az utcán is hatalom.

Gondolatokakonyvtarban-130306.jpg

Egy úr a pokolban is úr? (Fotó/Forrás: morpho)

Furcsa időket élünk. Minden országban minden vezető azt harsogja, hogy mindenki maradjon otthon, és ez jól is van így. Tele van a világháló képek tömkelegével az üres utcákról, a kihalt városokról, a bezárt világról. Igen, tulajdonképpen bezárt a Világ. Nem tudom, hogy volt-e már ilyen valaha, de akármelyik városban nézünk körül, ugyanazt látjuk. Illetve ugyanazt nem látjuk. Az embereket. Na, itt akadtam el. Sorban kapom az e-maileket a nagy fotográfiai világszervezetektől, egyesületektől, újságíró szövetségektől, hogy

Fotósok hahó! Dokumentáljátok a valóságot, dokumentáljátok a bezárt világot, a nagy semmit!”

Hát nem mondom, érdekes és elég újszerű kihívás, de én egész életemben az emberek világát fürkésztem, a társadalmi jelenségeket fényképeztem. Nem igazán tudok mit kezdeni a „semmivel”. Pedig valamit kéne. Kéne, mert az emberek attól még ott élnek ezekben a városokban, csak nem látszanak, nem mutatják meg magukat. Elbújtak, már aki el tudott, el akart.

Tudtam, hogy ezt a képet egyszer elő fogom venni, csak azt nem, hogy mikor. Őszintén szólva valami sokkal vidámabbra gondoltam, telis-tele poénokkal, pazar sziporkákkal, aztán ez lett belőle, így alakult. Mi van azokkal az emberekkel, akiknek ezt jelenti a „Maradj otthon!” felszólítása? Vörösmarty alapesetben nyilván adja magát "Hogy míg nyomorra milliók születnek, Néhány ezernek jutna üdv a földön”, csakhogy itt nem erről van szó. Ez most egészen más.

A városok most kifejezetten róluk szólnak! Azokról, akik nem tudnak elbújni, még akkor sem, ha szeretnének.

Csak ők látszanak a kihalt tereken, az üres utcákon, a bezárt üzletek előtt. Azt mondjuk, nem tudom, hogy ahol kőkemény kijárási tilalmat vezettek be, ott mit fognak kezdeni ezekkel az emberekkel és mit fognak kezdeni a fotósokkal, akik dokumentálni akarják a valóságot, de meglátjuk. Én mindenesetre igyekszem majd ott lenni, végül is kell a mulatság, kell a férfimunka. 

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.