Vizuál

KÉP-regény: Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz

2020.05.15. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Dunai Regatta történetéről ír.

Sok egyéb rendezvénnyel egyetemben, elmaradt idén Londonban a hagyományos evezősverseny a Temzén. Ki ne hallott volna még arról a világhírű összecsapásról, amit az Oxford és a Cambridge egyetemek evezős csapatai évről évre megrendeznek, alig 1829 óta? Budapesten is elmarad idén az egyetemi evezősverseny, de nem kell ezen nagyon meglepődni, mert nem is rendezték volna meg, mint ahogy nem volt már tavaly sem. Akkor meg hogy lehet, hogy nekem van erről a budapesti izéről egy fényképem 1998-ból? Kicsit utánanéztem a dolognak, és nem igazán tudom, hogy ez most akkor vicces, vagy inkább nem az.

RegattaBudapest1998-134823.jpg

Regatta Budapest 1998 (Fotó/Forrás: morpho)

A wikipédián azt találtam, hogy a Dunai Regatta története 2013-ban kezdődött, de mivel én ezt a képet 1998-ban csináltam, ezért ez nyilvánvalóan hülyeség. Ráadásul tudtam azt is, hogy akkori munkahelyemnek, a Kurír című napilapnak is volt valami köze a dologhoz, mert hogy az Oxford Cambridge Boat Race mintájára összerakott futam 1998. szeptember 19-én a Kurír kupáért zajlott. Legalábbis abban az évben, mivel a Kurírt tíz nap múlva megszüntették, szigorúan piaci alapon, így aztán nem követtem a későbbiekben a regatta sorsát. De jobb később, mint soha, merthogy ezt azért később is megrendezték ám, méghozzá egészen 2009-ig. Eredetileg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem evezősnyolcasai versengtek egymással a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti szakaszon. Közben volt félnapos buli, vízi és légi parádé, zenekarok, ultiverseny, csoki, napszemüveg, meg pár doboz sör. A szokásos hakni.

De! A történetből akár még hagyományt is lehetett volna csinálni.

Lehetett volna, de valahogy ez nekünk nem megy. 2009-ben bezárt a bazár hogy aztán 2013-ban újra elinduljon az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló Dunai Regatta. Ez aztán hasít a mai napig írhatnám, de ez sajnos nem így van, ugyanis utoljára 2018-ban rendezték meg, de 2019-ben már nem, merthogy „késve kezdték el a szervezést, próbálták kora őszre időzíteni a versenyt, de az sem jött össze. Az eseményről azonban nem mondanak le, reményeik szerint 2020-ban újra vízre szállhatnak az evezősök”. Hát nem szállhatnak vízre, és bár ezt most igazoltan tehetik, azt gyanítom, hogy valahogy nem nagyon zavar ez senkit sem.

Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz, ha nem lesz, lesz.

Jól van ez így. Ha jobban belegondolok, a rendszerváltás óta egyetlen politikai kurzusokon átívelő, hagyományteremtő eseményt sem sikerült összedobni Budapesten. Harminc év alatt. Semmit. Még szerencse, hogy az augusztus huszadikai tűzijátékot azért megtartják. Ha esik, ha fúj…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.
Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.