Vizuál

KÉP-regény: Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz

2020.05.15. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Dunai Regatta történetéről ír.

Sok egyéb rendezvénnyel egyetemben, elmaradt idén Londonban a hagyományos evezősverseny a Temzén. Ki ne hallott volna még arról a világhírű összecsapásról, amit az Oxford és a Cambridge egyetemek evezős csapatai évről évre megrendeznek, alig 1829 óta? Budapesten is elmarad idén az egyetemi evezősverseny, de nem kell ezen nagyon meglepődni, mert nem is rendezték volna meg, mint ahogy nem volt már tavaly sem. Akkor meg hogy lehet, hogy nekem van erről a budapesti izéről egy fényképem 1998-ból? Kicsit utánanéztem a dolognak, és nem igazán tudom, hogy ez most akkor vicces, vagy inkább nem az.

RegattaBudapest1998-134823.jpg

Regatta Budapest 1998 (Fotó/Forrás: morpho)

A wikipédián azt találtam, hogy a Dunai Regatta története 2013-ban kezdődött, de mivel én ezt a képet 1998-ban csináltam, ezért ez nyilvánvalóan hülyeség. Ráadásul tudtam azt is, hogy akkori munkahelyemnek, a Kurír című napilapnak is volt valami köze a dologhoz, mert hogy az Oxford Cambridge Boat Race mintájára összerakott futam 1998. szeptember 19-én a Kurír kupáért zajlott. Legalábbis abban az évben, mivel a Kurírt tíz nap múlva megszüntették, szigorúan piaci alapon, így aztán nem követtem a későbbiekben a regatta sorsát. De jobb később, mint soha, merthogy ezt azért később is megrendezték ám, méghozzá egészen 2009-ig. Eredetileg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem evezősnyolcasai versengtek egymással a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti szakaszon. Közben volt félnapos buli, vízi és légi parádé, zenekarok, ultiverseny, csoki, napszemüveg, meg pár doboz sör. A szokásos hakni.

De! A történetből akár még hagyományt is lehetett volna csinálni.

Lehetett volna, de valahogy ez nekünk nem megy. 2009-ben bezárt a bazár hogy aztán 2013-ban újra elinduljon az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló Dunai Regatta. Ez aztán hasít a mai napig írhatnám, de ez sajnos nem így van, ugyanis utoljára 2018-ban rendezték meg, de 2019-ben már nem, merthogy „késve kezdték el a szervezést, próbálták kora őszre időzíteni a versenyt, de az sem jött össze. Az eseményről azonban nem mondanak le, reményeik szerint 2020-ban újra vízre szállhatnak az evezősök”. Hát nem szállhatnak vízre, és bár ezt most igazoltan tehetik, azt gyanítom, hogy valahogy nem nagyon zavar ez senkit sem.

Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz, ha nem lesz, lesz.

Jól van ez így. Ha jobban belegondolok, a rendszerváltás óta egyetlen politikai kurzusokon átívelő, hagyományteremtő eseményt sem sikerült összedobni Budapesten. Harminc év alatt. Semmit. Még szerencse, hogy az augusztus huszadikai tűzijátékot azért megtartják. Ha esik, ha fúj…

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál díj

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját.
Vizuál szfe

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.