Vizuál

KÉP-regény: Harcosok klubja

2023.12.01. 16:20
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.

Sose voltam egy nagy hattyúfan. Sőt, annak ellenére, hogy a madarak mint fotótéma, meglehetősen közel állnak hozzám, a bütykös hattyúkat – személyes balatoni tapasztalataim alapján – kifejezetten utálom. Ezek a madarak egyébként tudtommal őshonosak voltak a Balatonon, de valamikor a XIX. század környékére kipusztultak, hogy aztán a XX. század nyolcvanas éveiben visszatérve gyakorlatilag átvegyék az uralmat a tó felett.

Emlékszem olyan évre, amikor a parton állva egyszerre negyven hattyút is meg lehetett számolni,

és a helyzet a végén tarthatatlanná vált.

A bütykös hattyúk amennyire szépek, annyira agresszívek is. Többször láttam, ahogy fújtatva, haragosan rátámadtak a strandoló gyerekekre, sőt ha fiókáik vannak, akkor nagyjából bárkit megkergetnek, ha hagyja. Azt persze elvárták, hogy a turisták a nap huszonöt órájában etessék őket, mert ha nem, akkor megint csak jött az agresszív fújtatás. Ezenkívül felzabálták a frissen leívott halak ikráit a vízinövényekkel együtt, rendkívül sok mocskot pakoltak a tóba, és zavarták a horgászokat.

A kilencvenes években, amikor még telente a hideg időjárás nem csak elméletben létezett, előfordult, hogy a nagy, fehér madarakat reggelre a Balaton „körbefagyta”, és csórikámék arra ébredtek, hogy már nem tudják a lábukat kivenni a jég alól. Érdekes jelenség volt, hogy a kóbor kutyák, macskák és rókák seregei minden nap

megnézték, hogy rá lehet-e már menni a jégre, ami aztán, ha elég vastagra hízott, tálcán kínálta fel vacsorára a mozdulni képtelen hattyúkat.

Reggelre csak a nagy vértócsák meg némi tollmaradvány jelezte, hogy ott valamikor egy madár volt. Ez volt a hattyú halála.

Aztán szerencsére valaki észbe kapott, és elkezdték ritkítani a bütykös hattyúk balatoni állományát. Összeszedték a lerakott tojásokat, és meggyűrűzték a madarakat, hogy nyomon lehessen követni az állomány mennyiségi változásait. Manapság már jóval kevesebb hattyú van a tavon, és akár meg is barátkozhatnék ezzel az egész kérdéssel, de sajnos a múltból eredeztethető sebek oly mélyek, hogy még most is összerezzenek, ha bárhol a világon hattyút látok.

HattyubunyoaBaltonon2014-161821.jpg

Hattyúbunyó a Balatonon (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Egyetlen esetben viszont előfordult az, amiről korábban még csak nem is hallottam, ráadásul az első sorból egy hideg sör társaságában nézhettem végig a műsort. Két hattyú a Balaton közepén egymásnak esett, és vagy egy órán keresztül püfölték, ütötték, vágták egymást. Az sem érdekelte őket, mikor bementem a vízbe, és egy nagylátószögű optikával egészen közelről kezdtem fotózni. Először a Harcosok klubja ugrott be, aztán meg az jutott eszembe, hogy szezonon kívül,

a kakasviadalok mintájára, lehetne rendezni hattyúbunyó-rangadókat a Balatonon, és fogadásokat lehetne kötni a végkimenetelre.

Minden madár nyakán van egy szám, úgyhogy könnyű lenne beazonosítani a győztest.

Amíg ezen merengtem, kiderült, hogy természetesen egy nő, mármint hattyúnő van a dologban, aki tisztes távolból nézte a bunyót, és csak akkor akart közbe avatkozni, mikor a pálya már annyira elmérgesedett, hogy tartani lehetett az egyik delikvens hattyúdalától. Ez végül aztán nem következett be, mert a vesztes menekülőre fogta. Hogy most a féltékeny férj pipult-e be, vagy csak egy átmulatott éjszaka utáni eldurvult lánykérés utózöngéje volt a bunyó, az már sosem derül ki. Ez az eset már vagy tíz éve történt, de a jelenség azért nagyon fura, mert

sem előtte, sem azóta madarak között ilyen brutális verekedést én nem láttam.

Harcos típusú, egymással rendszeresen bunyózó madarak között sem. Sőt, az összes ősbalatoni ismerősöm meghökkent, amikor meglátta ezt a képet. Hát igen, a hattyú haláli.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Hattyúbunyó a Balatonon (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.