Vizuál

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

2024.06.07. 13:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie a U2 énekesét, Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy húsz évvel ezelőtti koncerten. 

Napra húsz évvel ezelőtt, 2004. június hetedikén erősen zúzott a budapesti Könyvhét a Szent István téren. A teljes esemény alatt minden nap szakadt az eső, ami nem tesz igazán jót egy szabadtéri könyves bullernek. Az egészre csak azért emlékszem ilyen pontosan, mert ott és akkor jelent meg a második fotóalbumom Csak a Zene van címmel. Ez a könyv a tizenöt évnyi koncertfotózási ténykedésem teljes egészét lefedte. Azok a világsztárok, akik Magyarországon vagy a szomszédos országokban felléptek a rendszerváltás után, mind benne vannak ebben a kötetben, függetlenül attól, hogy milyen zenei stílusban utaztak, illetve melyik korosztályt képviselték. Most, hogy évforduló van, felidézek egy régi történetet Bonóról, a U2 énekeséről 1997-ből. A kép egyébként szintén megtalálható a könyvben.

Rengetegen kérdezték már tőlem, amikor meglátták ezt a fotót, hogy miként lehetséges ez, hogy Bono rám néz és direkt nekem mozog ezen a képen. Teljesen olyan, mintha megbeszéltük volna.

Nos, nagyjából erről is volt szó!

Bono, a U2 énekese eredetileg Paul David Hewson néven született Dublinban 1960. május 10-én. Nem tudom, hányan tudják, hogy művészneve egy Bonavox nevű ír cég nevéből ragadt rá még a középiskolában. A cég 1967 óta hallókészülékeket gyárt, és mind a mai napig létezik, sőt, elég jó márkának számít Írországban és a brit szigeteken. A Bonavox jelentése pedig nagyjából annyi, hogy „jó hang” Na, ezt egyszerűsítették le a haverjai Bonóra, amikor kiderült, hogy meglehetősen jól tud énekelni… A többi pedig már történelem.

Még a nyolcvanas évek végén Győrbe jártam csajozni, és összecimboráltam ott egy celldömölki sráccal, aki az egyik fülére picit rosszul hallott, és mivel ez igencsak zavarta, különféle spéci hallókészülékeket használt. Feltűnt neki, hogy a magyar piacra egy csomó cég jó minőségű terméke nem jut el, pedig sajnos igény lenne rá. (Most sok minden eszembe jutott, de a hallás minden szinten komoly dolog, úgyhogy ezzel inkább nem viccelődnék.) Szóval, a srác felismerte, hogy ezzel Magyarországon akkor még szinte senki nem foglalkozott, ezért csinált egy céget és felvette a kapcsolatot a nyugati gyártókkal, köztük az ír Bonavox-szal is.

Annyit kell még tudni a történethez, hogy Bono közismerten az elesettek támogatója, számtalan kampányt szervezett már az afrikai éhínség leküzdésére, és egyébként is szeret jótékonykodni. Mivel sosem titkolta, hogy művészneve a Bonavox-ból ered, a cég felkérte reklámarcnak, és néha megjelent siketek számára rendezett adománygyűjtéseken. A celldömölki barátom 93-ban Írországba helyezte át a székhelyét, és elég jó kapcsolatot ápolt a céggel, több akciójukon részt vett és Bonóval is többször találkozott. Na jó, sörözni azért nem jártak össze és talán telefonszámot sem cseréltek, de a cégen keresztül bizonyos kapcsolatot fenn tudott tartani a U2 menedzsmentjével.

Mikor a U2 1997. augusztus 16-án a PopMart Tour keretében fellépett a bécsújhelyi repülőtéren, mind a ketten ott voltunk, és a cimbim bevitt a backstage lezárt szektorába, ahova csak a zenekart és közvetlen stábját engedték be.

Hát, ott volt szerencsém találkozni és pár mondatot váltani Bonóval,

aki gyakorlatilag csak a fellépésre koncentrált, alig vett tudomást arról, hogy mások is vannak körülötte, úgyhogy telefonszámot én sem cseréltem vele, de annyit mindenesetre elmondtam neki, hogy magyar koncertfotós vagyok és aznap este is fogom őket a bulin fényképezni. Az egész nem tartott tovább három percnél, aztán elegánsan kitessékeltek a szektorból, és mivel amúgy is idő volt, a zenekari árok felé vettem az irányt.

Mivel a turné egyetlen koncertje ez volt a térségben, rengeteg újságírót akkreditáltak, és vagy ötven fotós zsúfolódott össze a színpad előtt. Három vagy négy dalt lehetett fényképezni, mint ahogy az általában az ilyen bulikon lenni szokott, mert utána az izzadságtól a smink leázik, a kíberek idegesek lesznek, a nézők beindulnak, és ilyenkor már jobb, ha nem kavar a színpad előtti lezárt területen senki. A buli elkezdődött, és Bono végig a színpad hátsó részében maradt, aztán mikor felcsendült a Pride (In the name of love), hirtelen előreszaladt és odajött egyenesen hozzám, aztán letérdelt és hosszú másodpercekig az én objektívembe nézve, másfél méterre tőlem mozgott a dal ritmusára.

Annyira meglepődtem, hogy hirtelen meg sem találtam az exponáló gombot.

Aztán persze sikerült, és mire a többi kolléga odarohant, Bono felpattant és visszament a színpad hátsó taktusába. Hát, ennyit ért az a pár perc személyes találkozás a koncert előtt…

BonoU2BecsujhelyAugust1997-132250.jpg

Bono U2, Bécsújhely, Augusztus 1997 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Hát igen, ezt a sztorit szoktam mondani, amikor megkérdezik (...), mindössze annyi probléma van, hogy egy szó sem igaz az egészből! Soha nem volt siket barátom, és nem hogy össze nem barátkoztunk, de soha nem találkoztam személyesen Bonóval. Ráadásul

hogy tudna már beazonosítani a kivilágított színpadról egy töksötét árokban, arcát fényképezőgéppel eltakaró alakot?

Érdekes, de erre sem gondolt senki.

Az persze stimmel, hogy nevét tényleg a hallókészülék-gyártóról kapta, de a kérdés továbbra is fennáll! Miért jött oda pont hozzám, mikor bárkihez is odamehetett volna? Nos, másnap a szervezőktől megtudtam, hogy Bono az egész turnén, minden egyes koncerten ezt csinálta: a harmadik dal felénél odament egy találomra kiválasztott fotós elé pózolni. Aznap este engem dobott ki a gép. Mázlim volt. Ennyi az egész. Csak lássuk be: ez a történet így nem túl izgalmas.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide! »»»

Fejléckép: Bono U2, Bécsújhely, Augusztus 1997 (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.
Vizuál Film

Viggo Mortensen és Daniel Brühl is a Karlovy Vary-i filmfesztivál díszvendége lesz

Rajtuk kívül még Clive Owen és Ivan Trojan veheti át a fesztiválelnök díját Kelet-Európa legrangosabb filmes szemléjén. Az egy hét múlva kezdődő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon magyar művészért is szoríthatunk.  
Vizuál ajánló

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Vizuál magazin

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál ajánló

A street art szaggatott plakátjairól ismert látnokának kiállítása érkezik Pécsre

A pop art úttörőjének, Jacques Villeglé művészi univerzumát tárja a közönség elé pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája. A város falain című kiállítás a művész több mint száznegyven alkotását vonultatja fel, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat bemutatja Villeglé munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.