Vizuál

KÉP-regény: Jackie 15-75

2023.02.10. 15:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a történet inkább emlékezés Orszáczky Jackie-re, a sztori pedig arról szól, miért nem készült el egy bizonyos fotó Chris Farlowe-ról, a Colosseum zenekar frontemberéről, amikor pedig minden adott lett volna hozzá.

Idén februárban 15 éve annak, hogy Orszáczky Jackie feledhetetlen basszusgitárjával együtt áthangszerelt a Black & Blue Caféba, ráadásul ez év májusában lenne 75 éves. Ezt csak azért tudom, mert az anyám pár héttel Jackie előtt halt meg, és épp a temetését intéztük egy irodában, amikor bemondta a rádió, hogy „életének hatvanadik évében Sydney-ben meghalt Orszáczky Miklós basszusgitáros, énekes, zeneszerző, a Syrius együttes meghatározó alakja”.

Ez annyira beleégett az agyamba, hogy még arra is emlékszem, hogy éppen milyen színű tollal írt az irodai ügyintéző.

Bár én csak egyszer találkoztam személyesen Jackie-vel, akit senki sem hívott Miklósnak, mégis olyan volt nekem, mintha egy ezeréve ismert barátomat veszítettem volna el. Kezdjük ott, hogy egy évben születtünk Az ördög álarcosbálja című lemezzel, legalábbis ami a magyarországi megjelenésünket illeti. Aztán olyan nyolcéves korom környékén hallhattam először Syriust, mert szerencsére a nálam tíz évvel idősebb bátyámat nem a diszkókorszak érintette meg leginkább, hanem a brit progresszív zenekarok, így aztán a Yes és a Jethro Tull által kikövezett útra simán ráfért Orszáczky is, és mivel ők se magyarul tolták, ezért sokáig nem is tudtam, hogy a Syrius egy magyar zenekar. Pláne, hogy a lemez felvételei Sydney-ben készültek, Jackie pedig 1974-ben Ausztráliába költözött.  

Aztán húszéves korom körül talán már meg is értettem a zenéjük lényegét, és 25 évesen volt szerencsém találkozni Jackie-vel is.

1997-et írtunk, Orszáczky Jackie a Wanderlust együttes vendégeként a Colosseum előtt készült koncertezni az Oroszlános Udvarban, és a Colosseum hangpróbája közben beszélgettünk vele zenéről, hatvannyolcról meg Ausztráliáról.

OrszaczkyJackie1997OroszlanosUdvar-145052.jpg

Orszáczky Jackie 1997-ben az Oroszlános Udvarban (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Fura forma volt. Nem igazán tudtam, hogy melyik mondatát vegyem komolyan és melyik lenne a poén, de az nagyon megmaradt, hogy a Colosseumot ő is nagyon bírta, és vicces volt, hogy éppen ők próbálnak a színpadon, mi meg G.N.L. barátommal a tök üres nézőtéren a magyar progresszív rock egyik vagy talán egyetlen igazi világsztárjával pont róluk beszélgetünk. Nem is tudtam, hogy kit fényképezzek, a riportalanyt vagy a vele szemben hangolgató zenészeket.

Aztán egy rövid intermezzo miatt szétesett az egész beszélgetés!

Sokáig csak néztük a reklámszatyorral a színpadon ácsorgó emberkét, hogy hát mégis mi a gyíkot keres ott a mikrofon körül egy hajléktalan, és ki engedte fel oda egyáltalán?

Aztán hirtelen mindenkinek leesett, hogy az illető nem más, mint Chris Farlowe, a Colosseum zenekar frontembere, aki pont úgy festett, mint Anthony Quinn egy reklámzacskóval Quasimodo szerepében az 1956-os klasszikusban. Most persze joggal kérdezheti bárki, hogy hol van erről a kép, de bevallom, hogy a felismerés olyan szintű röhögő görcsöt váltott ki mindhármunkból, hogy mire észbe kaptam, Chris Farlowe letette a nejlonzacskót és kezébe vette a mikrofont, így meg már nem volt benne semmi különös. Olyan volt, mint mindig. Úgyhogy aztán a sztori végére Orszáczky Jackie az én agyamban teljesen összeforrott a Colosseummal, annak ellenére, hogy tudtommal sosem játszott velük együtt.

Annyit azért még érdekességképpen megjegyeznék, hogy az Ördög álarcosbálja című lemez Devil's Masquerade címen a hetvenes évek végéig Ausztrália legnagyobb példányban eladott albuma volt, míg Magyarországon mindössze ötezer példányban jelent meg, és Orszáczky Jackie angol nyelvű Wikipédia oldala fényévekkel hosszabb a magyarnál.    

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Orszáczky Jackie az Oroszlános Udvarban 1997-ben (fotó / forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.