Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

2021.09.24. 14:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.

Szerintem minden magyar fotósnak van egy Jancsó-képe. Legalább is azoknak, akik nem 2014. január 31. után tértek erre a rögös pixelekkel telepakolt útra. Most nem a rendezővel kapcsolatos benyomásokra gondolok, hanem egy materiálisan vagy digitálisan megjeleníthető fényképre. Ezek nagy része nem is azért született, mert kimondottan Jancsót akartunk fényképezni, hanem azért mert belebotlottunk a rendezőbe úton-útfélen.

Jancsó Miklós olyan figura volt, akibe bárhol bele lehetett botlani.

Élete utolsó évtizedében, mikor már nyolcvan körül mozgott, akkor is úgy érezte vele kapcsolatban az egyszeri fotográfus, hogy nemcsak mindenhol ott van, de néha mintha nem is egy lenne belőle. Tök komolyan!

Aznap, mikor ez a kép készült, háromszor is találkoztunk, pedig egyiknél sem tudtam, hogy ő is ott lesz. Ez a kép az első alkalomkor készült, valamikor délelőtt. 1996-ot írtunk.

Jancso-Miklos-96-125712.jpg

Jancsó Miklós 1996-ban

A Főváros akkori kulturális vezetése gondolt egy hirtelent és befogadó teátrummá alakította át a Thália Színházat. A társulat egy tiltakozással egybekötött sajtótájékoztatót tartott egy budai étterem kertjében, ahol szolidaritásból Jancsó Miklós is megjelent. Az égvilágon nem csinált semmit, nem beszélt senkivel, csak rágyújtott a pipájára és a sajtómunkásokkal együtt végighallgatta a szomorú színészeket. De valahogy mégis csak növelte jelenlétével az esemény súlyát. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, és talán nem is kell. Lehet az is, hogy csak miattam jött el, hogy megcsinálhassam róla ezt a fényképet.

Aztán pár órával később beugrottam egy budai bevásárlóközpontba. Az egyik könyvesboltban már messziről kiszúrtam Jancsót. Szórakoztató volt, ahogy előadta magát az eladó hölgyek gyűrűjében. Nyoma sem volt a délelőtti visszafogottságnak. Mulattatott, hogy a rengeteg arca közül egy napon láttam kettőt, amiből aztán három lett. Késő este mentem fotózni az Almássy térre, ahol egy szerb figura Cseh Tamás dalokat énekelt szerbül. Most a produkció értékelésétől eltekintenék, de Jancsó Miklóstól nem tudok, mert ott is jelen volt. Itt azért már meghökkentem. Rám nézett, és csak annyit mondott: Megint? Fülig ért a szám. Úgy látszik, megint. Aztán persze még sokszor, de egy napon háromszor, random helyszíneken, egy közel kétmilliós városban?!

Később másoktól is hallottam, hogy hasonló történt már velük is, mert Jancsó tényleg mindig és mindenhol ott van. Ezért is lehet, hogy mindenkinek van egy Jancsó-képe.

Persze mindenkinek másmilyen Jancsó-képe van. Mindenkinek más korszakában, más időben, más helyszínen mondott valamit ez a különleges személyiséghez tartozó arc.

Nekem a kilencvenes évek Jancsója jutott, amikor nem forgatott állandóan, ezért is ért rá elmenni mindenhová. Szerintem szerencsém volt. Az évtized végén kevesebb ideje lett, mert nekilátott a Kapa-Pepe hexológiának. Pár hete megkerestek a Budapesti Őszi Fesztivál szervezői, mert képet kerestek a fesztivál plakátjára, és ez a kép is felmerült. Aztán végül egy másik fotós másik képét választották, amivel nincsen semmi baj, nagy ám a merítés, sőt, igazolja a kezdeti alapvetést, miszerint minden fotósnak van egy Jancsó-képe.

 

Jancsó Miklós 2021. szeptember 27-én lenne száz éves.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

KÉP-regény: Teljes Dráma!

Kapcsolódó

KÉP-regény: Teljes Dráma!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy régi Vígsátorbeli találkozásról reflektál.

KÉP-regény: John Cleese Repülő Cirkusza

KÉP-regény: John Cleese Repülő Cirkusza

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, miért kellett visszafognia magát, amikor találkozott John Cleese-zel.

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.